V Italiji bodo cepilne centre odprli tudi v muzejih in cerkvah

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Italija namerava v okviru strategiji cepljenja proti covidu-19 odpreti cepilne centre tudi na nenavadnih krajih, kot so cerkve in muzeji. FOTO: Marco Bertorello/Afp
Odpri galerijo
Italija namerava v okviru strategiji cepljenja proti covidu-19 odpreti cepilne centre tudi na nenavadnih krajih, kot so cerkve in muzeji. FOTO: Marco Bertorello/Afp17.05 Portugalska podaljšala omejitve za vstop v državo

Portugalska je omejitve za vstop v državo, ki jih je zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom sprejela konec januarja, podaljšala do 15. aprila, je danes sporočilo portugalsko notranje ministrstvo. V dogovoru s Španijo se je Portugalska odločila, da bo nadzor na kopenski in morski meji podaljšala do vključno 15. aprila, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila portugalska vlada in dodala, da prekinjen ostaja tudi železniški promet.

15:24 Policija v treh dneh ugotovila 1221 kršitev odlokov za zajezitev epidemije

Policisti po državi so od četrtka do sobote v zvezi s poostrenimi ukrepi za zajezitev epidemije novega koronavirusa izvedli nadzor na 6770 krajih ter prejeli 74 prijav občanov o domnevnih kršitvah. Skupno je bilo ugotovljenih 1221 kršitev odlokov, od tega je bilo izrečenih 1038 opozoril ter izdanih ali uvedenih 183 glob oz. prekrškovnih postopkov.

14.33 Velika Britanija načrtuje uvedbo covidnih potrdil za državljane

Velika Britanija načrtuje poskusno testirati sistem covidnega potrdila na dogodkih, kot so nogometne tekme. Potrdila vidijo kot možen način izhoda iz omejitev za zajezitev novega koronavirusa, so v soboto sporočili iz britanske vlade.

13.30 Protesti proti zakonu o policiji

V Angliji so na protestih proti novemu zakonu o policiji ta konec tedna aretirali najmanj 26 ljudi. Manjše število protestnikov namreč ni upoštevalo navodil policije, večinoma pa so protesti v soboto potekali mirno, so sporočili iz londonske policije. Policija bo v skladu z novim zakonom lahko ukrepala proti protestnikom, če bodo ti povzročali preveč hrupa, poleg tega so predvidene strožje kazni za tiste, ki poškodujejo ali uničujejo spomenike. S predlogom zakona se vlada odziva na proteste za varovanje podnebja in proti rasizmu, ko so med drugim lani poleti v Bristolu podrli kip trgovca s sužnji. Kritiki trdijo, da je zakon poskus omejevanja svobode zbiranja. Protesti so se začeli takoj po začetku obravnave predloga zakona v parlamentu prejšnji mesec, ponekod, na primer v Bristolu, so bili tudi nasilni.

13.00 Nemčija si želi čim prej spet v normalo

Medtem ko se Nemčija spopada s tretjim valom pandemije, skušajo zvezne in deželne oblasti doseči pogoje za vsaj delno vrnitev v normalo, poroča Deutsche Welle. Tisti, ki so bili v celoti cepljeni, bodo kmalu lahko ponovno pridobili osebne svoboščine in se vrnili v bolj običajno življenje, je za Bild am Sonntag dejal minister za zdravje Jens Spahn.
Kmalu po prejemu drugega odmerka cepiva bi lahko zanje odpravili nekatere ukrepe, in sicer bi lahko potovali, obiskovali trgovine ali frizerje brez omejitvenih ukrepov, kot je na primer negativni hitri test, je dejal.

»Vsakega, ki je bil v celoti cepljen, bi lahko v prihodnosti obravnavali kot nekoga, ki ima negativen test,« je dejal. Vendar pa bo to tovrstnih odločitev prišlo šele potem, ko se bo končal tretji val pandemije v Nemčiji in ko bodo oblasti preučile možnost nadaljnjega sproščanja ukrepov, vključno z odprtjem storitev na podlagi hitrih testov.

11:42 V soboto potrdili 720 okužb z novim koronavirusom

V soboto so v Sloveniji ob opravljenih 2797 PCR testih potrdili 720 okužb z novim koronavirusom. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb se je še nekoliko dvignilo na 1058. V bolnišnicah se zdravi 535 covidnih bolnikov, od tega jih je 124 v enotah intenzivne terapije. Umrlo je sedem covidnih bolnikov, je objavila vlada.10.55 Avstrija se spet odpira predvidoma v maju

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v soboto v velikonočni poslanici napovedal, da bo vsak državljan, ki si to želi, v roku 100 dni dobil priložnost, da se cepi proti covidu-19. V kolikor bodo v državi že prejeli rusko cepivo Sputnik, pa bodo ta cilj dosegli še prej, je dodal. Ob tem je napovedal predvideno odprtje države v maju. Čeprav nekateri proizvajalci dobavljajo le okoli 50 odstotkov dogovorjenih količin cepiva proti covidu-19, bodo dobili vsi, ki se želijo cepiti, v roku 100 dni možnost, da prejmejo prvi odmerek cepiva. To pa se bo zgodilo še hitreje, ko bo odobreno tudi cepivo Sputnik, je povedal Kurz v videu, objavljenem na Facebooku.
Pojasnil je, da želijo v aprilu cepiti vse, ki so starejši od 65 let, v maju vse, ki so starejši od 50 let, nato pa bo cepivo na voljo za vse starostne skupine. S precepljenostjo starejših v maju pa se bodo izboljšale tudi razmere v bolnišnicah, je prepričan Kurz. Zato bodo lahko takrat ljudje znova začeli uživati v turizmu, gastronomiji, kulturi in športu, je dodal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

10.45 Posvetovalna skupina predlaga ustavitev cepljenja mlajših z Astrazeneco

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je za POP TV povedala, da posvetovalna skupina predlaga ustavitev cepljenja mlajše populacije s cepivom AstraZenece, dokler se ne razjasnijo dileme glede resnih neželenih učinkov tega cepiva. Medtem se v Sloveniji začenja cepljenje starejših od 60 let. Kot je dejala Beovićeva, bodo ob začetku cepljenja starejših od 60 let sočasno »za nekaj časa počakali, da se razjasnijo nekatere dileme glede varnosti cepiva AstraZeneca pri mlajših ljudeh. V tem času bomo cepljenje pri mlajših zadržali«. Skrb po vsem svetu vzbujajo novi pojavi tromboz v povezavi s cepivom AstraZenece. Beovićeva je pojasnila, da »vzročna povezava seveda ni dobro dokazana. Res pa je, da je narejenih nekaj korakov naprej in da je videti, da gre pretežno za ženske. Pri nekaterih bolnikih so našli protitelesa proti trombocitom«. Na vprašanje, kaj napotek posvetovalne skupine za cepljenje pomeni za mlajše, ki so že prejeli prvi odmerek AstraZenece, pa je vodja posvetovalne skupine odgovorila, da trenutno še ne vedo: »Dobro je, da je naslednja doza po 12 tednih, ne prej, ker je učinkovitost s tem boljša. Tako da se nam ne mudi. In v tem času bo sprejeta odločitev, kaj narediti z drugim odmerkom.«
V prihodnjem tednu bosta po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Slovenijo predvidoma prispeli dve pošiljki cepiv proti covidu-19, skupaj skoraj 53.000 odmerkov. Tako bodo v prihodnjem tednu cepili vse starostne skupine, starejše od 60 let.

10.30 Število mrtvih spet zrastlo

Sledilnik Covid prinaša sveže podatke o posledicah epidemije koronavirusa pri nas: včeraj je umrlo sedem bolnikov s covidom-19. V bolnišnicah leži 535 oseb ali štiri več kot včeraj, 124 jih je na intenzivni terapiji. Skupaj je doslej covid-19 zahteval že 4075 življenj.

10.00 Vpliv epidemije na nekatera delovna področja mariborskega sodišča

Epidemija je vplivala tudi na poslovanje mariborskega okrožnega sodišča s pripadajočimi okrajnimi sodišči v Mariboru, Slovenski Bistrici in Lenartu, saj je bilo v tem času dvakrat v pretežni meri vezano zgolj na reševanje nujnih zadev, je za STA povedala predsednica sodišča Okrožnega sodišča v Mariboru Alenka Zadravec. Kot je pojasnila Zadravčeva, so na njihovih sodiščih lani v primerjavi z letom 2019 skupaj beležili za dobrih enajst odstotkov nižji pripad vseh zadev. Teh je bilo namreč leta 2019 75.090, lani pa se je številka ustavila pri 66.763. Na račun nižjega pripada zadev ter omejenega poslovanja sodišč so lani v primerjavi z letom prej rešili za 14 odstotkov manj zadev, in sicer 66.661, leta 2019 pa 77.546. Kljub temu so praktično obvladovali pripad, saj so rešili le malenkost manj vseh zadev, ki so jih prejeli. Število vseh nerešenih zadev mariborskega sodnega okrožja se je lani povečalo za dobrega pol odstotka, saj jih je sodišče ob koncu leta 2019 beležilo 11.057, ob koncu lanskega leta pa 11.123. Najbolj se je številka povečala pri nenujnih zadevah, kjer narokov zaradi omejenega poslovanja niso mogli razpisovati.

9.40 V Nemčiji s prvim odmerkom cepili več kot 10 milijonov ljudi

V Nemčiji so s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepili več kot 10 milijonov ljudi, kar je več kot 12 odstotkov prebivalcev, je v soboto sporočil nemški minister za zdravje Jens Spahn. Z dvema odmerkoma je bilo v Nemčiji doslej cepljenih 4,3 milijona ljudi. Kot je dodal Spahn, so doslej v Nemčiji porabili skoraj 10,7 milijona odmerkov cepiva Pfizer/BioNTech, 700.000 odmerkov cepiva Moderna in 2,9 milijona odmerkov cepiva AstraZeneca, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po podatkih inštituta Roberta Kocha (RKI) so samo v petek v Nemčiji cepili 217.000 ljudi.

9.30 Rekordi padajo v Turčiji

V Turčiji so v zadnjem dnevu potrdili 44.756 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu od izbruha pandemije, je v soboto po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočilo turško ministrstvo za zdravje. Rast števila okužb so v državi s približno 83 milijoni prebivalcev zabeležili po tem, ko je vlada v začetku marca sprostila epidemiološke ukrepe. V zadnjih petih dneh oblasti poročajo o rekordno visokem številu novih okužb. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je za ponedeljek napovedal ponovno zaostritev ukrepov, vključno s strogim zaprtjem javnega življenja ob koncih tedna zaradi bližajočega se muslimanskega svetega meseca ramazana, ki se letos začne 13. aprila.

9.15 Plačevanje navtičnih turističnih taks na Hrvaškem le še prek spleta

Hrvaška turistična skupnost je v sodelovanju z ministrstvom morja, prometa in infrastrukture zaradi pandemije covida-19 sklenila, da bo plačevanje turistične takse za navtike v tem letu potekalo izključno prek spletnega portala nautika.evisitor.hr. Od danes tako plačevanje takse ni več mogoče v prostorih luških kapitanij.

9.10 Še 6,5 milijarde evrov za prizadeta podjetja

Poljska bo podjetjem, ki jih je prizadela pandemija covida-19, namenila še 6,5 milijarde evrov pomoči, je ta teden napovedal premier Mateusz Morawiecki. S tokratnim svežnjem želi poljska vlada zaobjeti širši krog prejemnikov. Doslej je vlada gospodarstvu, ki trpi zaradi ukrepov za ustavitev širjenja koronavirusa, namenila že 43,3 milijarde evrov. Vlada bo med drugim pomagala tudi trgovinam v trgovskih centrih, ki imajo finančne težave, saj morajo biti zaprte zaradi ukrepov. Njihove najemnine bodo za čas ustavljenega javnega življenja znižane za 80 odstotkov, v še treh mesecih po odpravi za omejitev pa bodo nižje za 50 odstotkov. Poljski bruto domači proizvod je lani zaradi pandemije upadel za 2,8 odstotka, kar je bilo manj od napovedi. V zadnjem tednu pa država beleži rekordne številke odkritih primerov okužb z novim koronavirusom, zaradi česar je zdravstveni sistem na robu zmogljivosti.

Velika noč. FOTO: Shutterstock
Velika noč. FOTO: Shutterstock


8.45 Velikonočno voščilo premiera Janše

»Upanje, ki ga prinaša Velika noč, se vedno znova dotakne odprtih src. Vsakič kot prvič in vedno tako, kot v danem trenutku najbolj potrebujemo. Iz velikonočnega upanja črpamo moč. V njem najdemo oporo v težkih preizkušnjah, a tudi zavedanje, da Velike noči ni brez trpljenja, preizkušenj in odpovedi,« je državljane in rojake v zamejstvu ter po svetu nagovoril premier Janez Janša.

V nadaljevanju se je dotaknil posledic pandemije covida-19, ki je razgalila »našo ranljivost in šibkost, vzela zdravje in žal tudi mnoga življenja«. Leto pandemije je potrdilo, je zapisal, da smo kot narod močni in zmagoviti le, če smo enotni in povezani.

Veliko trpljenja in žalosti je prineslo tudi veliko dobrega, sporoča Janša, med drugim »sočutje in solidarnost, v naglici sodobnega časa žal vedno bolj redki vrlini«: »Srčna pripravljenost mnogih pomagati ljudem v stiski nas je v letu pandemije znova spomnila, da v težkih preizkušnjah nismo nikoli sami.«

8.20.V koronski krizi manj stečajev nemških podjetij

Do vala stečajev nemških podjetij, ki so se ga mnogi bali, v koronskem letu 2020 ni prišlo. Nasprotno, število stečajev se je kljub pandemiji covida-19 zmanjšalo na najnižjo raven po letu 1999. Sodišča so uvedla 15.841 insolvenčnih postopkov, kar je 15,5 odstotka manj kot leto prej, so sporočili iz nemškega statističnega urada. Običajno je treba v Nemčiji zahtevek za uvedbo insolvenčnega postopka vložiti najpozneje tri tedne po nastopu razloga za insolvenčnost, kot je denimo prezadolženost ali plačilna nesposobnost. Strokovnjaki so se sprva bali, da se bo število stečajev zaradi koronske krize lani povečalo. Nekateri zdaj menijo, da Nemčiji grozi val stečajev letos. Po nekaterih ocenah znašajo skupne terjatve upnikov skoraj 44,1 milijarde evrov. Leto prej je bil ta znesek precej nižji, pri približno 26,8 milijarde evrov. Zahtevek za insolvenčnost je lani vložilo več pomembnih nemških podjetij, v javnosti je odmeval predvsem stečaj ponudnika plačilnih storitev Wirecard.

7.45 Z zvonovi bodo vabili k velikonočnemu zajtrku

Velika noč je praznik veselja in upanja. Kristjani izražajo veselje z vzklikom aleluja, ki izhaja iz hebrejskih besed hallelu in Yah, kar pomeni slavite Jahveja, torej Boga, so zapisali v Katoliški cerkvi na Slovenskem.

Na veliko noč zjutraj običajno potekajo vstajenjske maše s procesijami, ki pa bodo letos zaradi epidemije odpadle. Duhovniki bodo ob 8. uri zvonili z vsemi zvonovi in tako vernike po domovih povabili k velikonočnemu zajtrku, ki ga sestavljajo jedi, blagoslovljene na veliko soboto. Duhovniki bodo vodili velikonočno mašo v svojih zaprtih župnijskih cerkvah. Papež Frančišek bo v baziliki svetega Petra v Vatikanu imel mašo ob 10. uri, ki se bo sklenila s tradicionalnim blagoslovom Urbi et Orbi (mestu in svetu). Blagoslov bo ob 11.55 prenašala tudi Televizija Slovenija na prvem programu.

7.40 Na ogled tudi tri slovita Fabergejeva jajca

V Muzeju Victoria & Albert bo od 20. novembra do 8. maja 2022 na ogled razstava Faberge v Londonu: Od romantike do revolucije. Na ogled bo več kot 200 izjemnih okrasnih predmetov, med katerimi bodo v ospredju tri slovita Fabergejeva jajca, ki jih bo za razstavo posodil moskovski Muzej Kremelj, poroča Guardian. Med tremi Fabergejevimi jajci bo na ogled največji imperialni velikonočni pirh, znan kot jajce iz Moskovskega kremlja, ki ga je navdahnila arhitektura moskovske cerkve Marijinega vnebovzetja. Ob njem pa še jajce iz Aleksandrove palače in pa Tristoletno jajce, ki je bilo leta 1913 ustvarjeno ob 300-letnici obstoja dinastije Romanov. Kot navaja Guardian, bo razstava predstavila uspeh, ki ga je imel dvorni draguljar Peter Carl Faberge v Londonu. Faberge se je sicer rodil v Sankt Peterburgu leta 1846 kot potomec hugenotov, ki so se pred pregonom umaknili iz Francije.

7.30 Bolgari danes na volišča

V Bolgariji bodo danes volili 240 članov tamkajšnjega parlamenta. To bodo prve redne volitve, odkar je vodenje vlade pred skoraj desetletjem prevzel Bojko Borisov. A glede na to, da se premierjevi stranki GERB znova obeta zmaga, večjih sprememb in politične stabilnosti naj ne bi prinesle. Večina poznavalcev in anket se strinja, da bo kot najmočnejša stranka znova izšla stranka GERB, a da bo sestavljanje vlade verjetno zelo težko. Poleg tega bo nov parlament predvidoma precej razdrobljen, saj se vstop vanj obeta kar sedmim strankam. Pred Bolgarijo so tako zelo verjetno znova politično nestabilni časi, k čemur bodo še dodatno prispevale ključne predsedniške volitve letos jeseni.

7.10 Prenos maše iz Maribora

Kristjani danes praznujejo Veliko noč, ki je največji krščanski praznik. Na ta dan se spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih. Zaradi ukrepov proti epidemiji covida-19 bodo maše brez navzočnosti vernikov. Pač pa bo na nacionalni televiziji ob 10. uri mogoče spremljati prenos maše iz mariborske stolnice.

7.00 Danes veljajo izjeme

Razen današnje izjeme do vključno 11. aprila veljajo omejitveni ukrepi, s katerimi želi vlada zajeziti nadaljnje širjenje novega koronavirusa. Prepovedano je prehajanje med statističnimi regijami, razen ob predložitvi negativnega testa PCR, dokazila o cepljenju ali prebolelosti covida-19. Tudi pri tem velja izjema, to je prihod na delo. Omejeno je zbiranje ljudi, izjema so le člani ožjih družinskih članov ali članov skupnega gospodinjstva. Prepovedane so vse prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke. Slednje so dovoljene le z dovoljenjem ministra. Znova velja nošenje mask na vseh javnih prostorih, tudi na prostem. Do vključno 11. aprila bo pouk potekal na daljavo, vrtci bodo zaprti. Omogočeno bo varstvo za mlajše otroke staršev, zaposlenih v kritični infrastrukturi, v šolah bodo tudi otroci s posebnimi potrebami.

Preberite še:

Komentarji: