Debel, a vendarle podhranjen – kako to?

Prehrana: Četrtino življenja preživimo na delovnem mestu, posledice slabega prehranjevanja se kažejo v starosti
Fotografija: Zdravo prehranjevanje je pomembno vse življenje, ne samo v drugi polovici. Foto Reuters
Odpri galerijo
Zdravo prehranjevanje je pomembno vse življenje, ne samo v drugi polovici. Foto Reuters

Kljub izobilju hrane je v Evropi 33 milijonov ljudi podhranjenih, večinoma ne zaradi revščine. Obrazi podhranjenosti so različni, prav tako razlogi zanjo. Največji absurd so debeli ljudje, ki so podhranjeni. Kaj je pravzaprav podhranjenost?

»Definicija podhranjenosti je enaka po vsem svetu: o njej govorimo, ko bolnik nima primerne količine energije ali posameznih mikro- in makrohranil glede na svojo telesno sestavo, starost, telesno pripravljenost in bolezensko stanje,« je pojasnila doc. dr. Nada Rotovnik Kozjek na nedavni okrogli mizi o tej temi. Podhranjenost je kljub razmeroma veliki blaginji v resnici huda težava, se je izkazalo na letošnjem simpoziju Starostnik 2018 v organizaciji Edumedica, na predavanju Ali smo slepi za podhranjenost starostnikov?.


Podhranjenost, bolezen starejših


Podhranjenih je kar 40 odstotkov starostnikov v domovih upokojencev, 20 odstotkov oskrbovanih v skupnosti, pet odstotkov neodvisnih starostnikov, ki prebivajo na svojem domu, in 40 odstotkov bolnikov v bolnišnicah, je navedla Rotovnik Kozjekova. Bivanje v bolnišnici se zaradi podhranjenosti podaljšuje, počutje bolnika se slabša, stroški oskrbe naraščajo. V Veliki Britaniji denimo ugotavljajo, da je »cena« podhranjenosti v zdravstvenem sistemu sedem milijard funtov. V Sloveniji tega še niso izračunali, a nedvomno stroški zaradi podhranjenih bolnikov prav tako rastejo.

Infografika Dela
Infografika Dela


Zakaj je podhranjenost težava? Prva žrtev podhranjenosti je imunski sistem. Ne samo da je bolan človek zaradi šibkega imunskega sistema dlje časa v bolnišnici, podhranjenost sama po sebi lahko povzroči bolezen. »Nekateri prostovoljno stradajo, na primer tako, da jedo samo vsak drugi dan. To je škodljivo za telo, vodi v kaheksijo,« poudarja Rotovnik Kozjekova.


Kopica vzrokov za shiranost


Kaheksija je sindrom, pri katerem presnovne spremembe vodijo do shiranosti, to je do izgube telesne mase, ki je ni mogoče nadomestiti samo s hrano, saj se izgubijo maščobe, kostna masa, mišice, pojavi se splošna oslabelost, sledi izguba apetita. Krog je sklenjen. Če nekdo nima apetita, ne more več jesti, shiranost se povečuje. K pojavu kaheksije lahko vodijo tudi različne diete, zloraba odvajalnih sredstev, nekontrolirana uporaba prehranskih dopolnil, prav tako spremlja obolenja, kot so rak, kronična obstruktivna pljučna bolezen, srčno popuščanje, avtoimunske bolezni in zasvojenost z drogami.



Pri bolniku s kaheksijo se možnost smrti zelo poveča. Rešitev je v celostni obravnavi posameznika. Tu pa se lahko zatakne.
Zgodi se, da zdravnik naroči predebelemu starostniku, da mora shujšati, vendar ta v svojih presežnih kilogramih že tako ali tako nima funkcionalne mišične telesne mase. Če bo shujšal, bo ostala samo še maščoba. »Podhranjen debel starostnik je katastrofa. Pomembna je funkcionalna, torej mišična masa. Izguba funkcionalne telesne mase vodi v sarkopenijo,« razlaga zdravnica.


Starejši uživajo premalo beljakovin


Sarkopenija je s starostjo povezano upadanje mišičnega tkiva, ki se kaže z zmanjšanjem mišične moči in slabšo vzdržljivostjo, ki vodi v starostno krhkost. Začne se že po 50. letu, ko mišična masa upada za odstotek do dva na leto, po 60. letu je ta delež dva do tri odstotke. V starosti nad 80 let ima sarkopenijo vsak drugi človek. Vzroki za upad mišične mase so upadanje hormonov, fizična neaktivnost in neustrezen jedilnik. Starejši ljudje, pri katerih je podhranjenost največja težava, vnašajo v telo premalo beljakovin. Jesti bi morali več mesa, rib, morskih sadežev, mleka in mlečnih izdelkov, jajc, fižola v zrnju, soje – vsa ta živila vsebujejo veliko beljakovin.



Pri starostni krhkosti se poslabšajo tudi zobje, človek izgubi apetit, zmanjša se mobilnost, pride do kognitivnega upada, depresije, razdražljivosti, umika, osamljenosti, vse več zdravil, zaradi sedenja ali ležanja se pojavijo preležanine, pa tudi bolezni so v času krhkosti slabše obvladljive. Tak človek dejansko strada.

Če izgubljate težo, čeprav se niste odločili za hujšanje, morate nujno k zdravniku. Lahko je razlog kakšna bolezen, priporočajo strokovnjaki za prehrano. Proces spreminjanja telesne mase je zahteven, zato bi bilo treba vključiti usposobljenega prehranskega strokovnjaka – kliničnega dietetika v vsako bolnišnico, pa tudi v obravnavo vsakega posameznika, ki se je odločil za spremembo telesne mase.


8600 dni na delovnem mestu


Veliko pa seveda lahko naredimo sami. Pomembno je vse življenje, ne samo druga polovica. Ker preživimo najmanj četrtino življenja na delovnem mestu – v 40 letih 8600 dni – je dobra prehrana na delovnem mestu neprecenljive vrednosti. Raziskave kažejo, da sodijo delovni ljudje v Sloveniji med ogrožene skupine prebivalcev. Kar polovica odraslih se prehranjuje nezdravo. Imajo neurejen ritem prehrane, v telo vnesejo preveč energije in premalo zelenjave, preveč soli in sladkorja, kar vodi v debelost in druge kronične bolezni sodobnega časa. Nacionalni inštitut za varovanje zdravja je lani izdal pomembno knjigo Prehrana na delovnem mestu. Poleg številnih napotkov je v njej tudi vrsta zdravih kuharskih receptov.

Komentarji: