Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Delavci državnih podjetij, združite se!

Zaposleni v devetih državnih podjetjih so ustanovili skupen svet delavcev.
Predstavniki svetov delavcev družb v pretežni lasti države so danes v Mariboru ustanovili skupni svet delavcev Slovenskega državnega holdinga (SDH). FOTO: Blaž Samec/Delo
Predstavniki svetov delavcev družb v pretežni lasti države so danes v Mariboru ustanovili skupni svet delavcev Slovenskega državnega holdinga (SDH). FOTO: Blaž Samec/Delo
Ti. L., STA
24. 5. 2018 | 14:38
24. 5. 2018 | 15:57
2:58
Maribor – Predstavniki svetov delavcev družb v pretežni lasti države so danes v Mariboru ustanovili skupni svet delavcev Slovenskega državnega holdinga (SDH). Predsednik novega skupnega organa zaposlenih v za zdaj devetih podjetjih Vlado Šega je po ustanovni seji povedal, da so se vsi strinjali z nujnostjo in smiselnostjo medsebojnega povezovanja.

S podpisom pristopne izjave so tako v skupni svet delavcev vstopili zaposleni iz Darsa, skupine HSE, Luke Koper, NLB, Pošte Slovenije, Slovenskih železnic, Telekoma Slovenije, Zavarovalnice Triglav in Kontrole zračnega prometa.

»Gre za vse večje infrastrukturne družbe v državi in dve največji finančni ustanovi. S tem si želimo predvsem dvigniti ekonomsko demokracijo znotraj sistema SDH in bolj transparentno upravljanje državnega premoženja,« je pojasnil Šega, ki vodi tudi svet delavcev v Dravskih elektrarnah Maribor.

Po njegovih besedah ima Slovenija dokaj soliden zakon o soupravljanju delavcev, ki pa je največkrat kršen prav v državnih družbah. Da si te takšnega organa ne želijo preveč, je vzrok izključno to, da si želijo netransparentnega poslovanja.

Moč v 40.000 ljudeh

Šega je dejal, da njihov organ nima pravice soodločati, ima pa pravico biti seznanjen z dogajanjem v družbah, ki dajejo delo okoli 40.000 ljudem, in o tem tudi izreči svoje mnenje. Tolikšno število jim daje kar nekaj moči, med drugim vlaganje pobud za referendum, čeprav Šega kljub vsemu upa, da se to ne bo dogajalo in takšnega vpliva nočejo izkoriščati.

»Vodstvo SDH nikakor ni navdušeno nad našim organiziranjem. Nihče, ki ima zadaj kakršnekoli skrite namene, ni navdušen, da mu še kdo dodatno gleda pod prste. Še posebno če je to tisti, ki si želi le dobro stoječega podjetja in zanesljive zaposlitve,« je še dodal Šega.

Predsednik sveta delavcev Luke Koper Mirko Slosar je ob tem dodal, da je njihovo poslanstvo predvsem soupravljanje. Še posebno v primerih podjetij, kjer jih ne upravljajo uprave, temveč nadzorni svet po okusu SDH ali celo SDH, je po njegovih besedah prav, da zaposleni prek sveta delavcev stopijo zraven in soupravljajo s podjetji.

Vrat drugim predstavnikom zaposlenih v podjetjih, ki se doslej niso odločili za pristop, ne bodo zapirali. Po besedah Slosarja ostajajo odprti za širitev na druge družbe pod okriljem državnega lastnika. »Pri vsaki takšni stvari je morda kdo na začetku skeptičen, a zgodba je po našem mnenju izključno pozitivna,« je dejal Slosar, s Šego pa sta zagotovila, da prav nobeno podjetje doslej ni podalo odklonilnega stališča.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine