Delež pozitivnih po PCR testiranjih 35,3-odstoten, umrlo 31 bolnikov

V članku povzemamo relavantne informacije o spopadanju z boleznijo covid-19.
Fotografija: Od vseh 48 sprejetih urgentnih bolnikov so jih več kot 30 sprejeli na kirurškem oddelku. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Od vseh 48 sprejetih urgentnih bolnikov so jih več kot 30 sprejeli na kirurškem oddelku. FOTO: Blaž Samec/Delo



17.45 V Franciji po nekod daljšajo policijsko uro

V nekaterih francoskih departmajih se bo od sobote policijska ura, katere namen je zajeziti širjenje novega koronavirusa, začenjala že ob 18. uri namesto ob 20., je danes odločila francoska vlada. Med 15 departmaji, v katerih bodo podaljšali policijsko uro, je tudi Alpes-Maritimes na jugovzhodu države, kjer leži Nica. Druga območja z zaostrenimi ukrepi pa so na vzhodu države. Pariz se je zaostritvi zaenkrat izognil, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Seznam departmajev, kjer bo policijska ura veljala od 18. do 6. ure, bodo pregledali enkrat na teden. Francija je sicer razdeljena na 101 departma. Doslej je covid-19 v Franciji zahteval 64.632 smrtnih žrtev.

17.00 Ministrstvo za zdravje poziva k cepljenju

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte je ob današnjem obisku Splošne bolnišnice Novo mesto pozvala k čim bolj množičnemu cepljenju proti covidu-19. Z varnim cepivom in cepljenjem je treba doseči, da bo država začela normalno delovati, je opozorila. Najprej pa je treba največjo precepljenost doseči med zdravstvenimi delavci.
    
Fortejeva je ocenila, da »tako močni, kot bomo v tej cepilni akciji, tako uspešni bomo tudi pri premagovanju te krize.« »Treba je doseči, da je najprej med zdravstvenimi delavci in nato med ostalo infrastrukturo čim večja precepljenost, da smo mi tudi vzor in zgled preostali populaciji, da je to cepivo varno, da je potrebno, da bo država začela normalno funkcionirati,« je poudarila.

Cepljenje proti koronavirusu. FOTO: Blaž Samec/Delo
Cepljenje proti koronavirusu. FOTO: Blaž Samec/Delo


15.20 Cepljenje na Golniku

Na kliniki Golnik v teh dneh cepijo zaposlene s cepivom proti covidu-19. Predvidevajo, da bodo tako zagotovili imunost na virus blizu 75 odstotkov zaposlenih, kar se zdi direktorju Alešu Rozmanu dobro. Na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik se je za cepljenje prijavilo 307 zaposlenih, je danes novinarjem povedal Rozman. Prejeli so sicer nekaj manj doz cepiva, saj bodo približno 60 zaposlenih, ki so bolezen preboleli pred kratkim, v skladu z navodili proizvajalca cepili nekaj pozneje.

13.27 V Ljubljani tretjina reševalnih prevozov v najdaljši noči zaradi poslabšanja covidne bolezni

V urgentnem centru ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) so v najdaljši noči v letu na kirurški in internistični urgenci skupno obravnavali 230 bolnikov, od tega so jih na zdravljenje sprejeli 48. Reševalci pa so imeli kar tretjino reševalnih prevozov zaradi poslabšanja covidne bolezni, so povedali v današnji izjavi za medije. Od vseh 48 sprejetih urgentnih bolnikov so jih več kot 30 sprejeli na kirurškem oddelku, je povedal nadzorni travmatolog Marko Jug. Podatki s kirurške in internistične urgence so po njegovih besedah sicer podobni lanskim.

Pojasnil je, da vsakega sprejetega bolnika obravnavajo kot potencialno okuženega z novim koronavirusom. Vsakemu vzamejo bris, ker pa izvidi pridejo šele naslednji dan, še nimajo podatkov o številu okuženih. Po besedah vodje izmene na reševalni postaji Tahija Globačnika je minula noč minila bolj umirjeno kot pretekla leta. Intervencij je bilo 66, od tega 11 težjih. Dve poškodbi sta bili hujši. »Ljudje so očitno upoštevali navodila in se niso družili preveč, ampak so bili s svojimi najbližjimi,« je dejal.

12.55 Na Hrvaškem v zadnjem dnevu 1170 novih okužb s koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu pri več kot 5600 testiranjih potrdili 1170 novih okužb s koronavirusom. Umrlo je 41 covidnih bolnikov, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Skupno je danes na Hrvaškem aktivnih 8226 primerov okužbe z novim koronavirusom, 2478 covidnih bolnikov se zdravi v bolnišnicah, med njimi jih je 232 na ventilatorjih. Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so v državi zabeležili več kot 212.000 okuženih, med njimi jih je umrlo 3961.

Po podatkih Sledilnika covid-19 je v državi trenutno 20.339 aktivnih primerov. FOTO: Blaž Samec/Delo
Po podatkih Sledilnika covid-19 je v državi trenutno 20.339 aktivnih primerov. FOTO: Blaž Samec/Delo


11.45 WHO izdal izredno dovoljenje za cepivo Pfizerja in BioNTecha

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v četrtek izdala izredno dovoljenje za cepivo proti covidu-19, ki sta ga razvila ameriški Pfizer in nemški BioNTech. To je prvo cepivo s tem dovoljenjem, kar državam po svetu omogoča hitro odobritev njegovega uvoza in distribucije. WHO je zbral svoje in druge strokovnjake z vsega sveta, ki so pregledali podatke o varnosti, učinkovitosti in kakovosti cepiva. »Pregled je pokazal, da cepivo izpolnjuje kriterije WHO glede varnosti in učinkovitosti, so sporočili iz organizacije.

Cepivo ameriškega farmacevtskega velikana in nemškega biotehnološkega podjetja je torej prvo cepivo proti koronavirusni bolezni 19, ki je prejelo izredno dovoljenje WHO. »To je zelo pozitiven korak k zagotavljanju globalnega dostopa do cepiv proti covidu-19,« je povedala Mariangela Simao, ki je pri WHO pristojna za dostop do zdravil. »Vendar želim poudariti potrebo po še večjih globalnih naporih za to, da bi bilo dovolj cepiva za prednostne skupine povsod,« je sporočila.

10.22 Opravili 8914 testiranj

V četrtek so v Sloveniji opravili 4.073 PCR testiranj za koronavirus. Pozitivnih je bilo 1437 oseb, delež tako znaša 35,3 odstotka. Opravili so tudi 4841 hitrih testiranj in odkrili 315 pozitivnih (6,5 odstotka testiranih). Skupno so na zadnji dan letošnjega leta tako opravili 8914 testiranj, pozitivnih je bilo 1752 oseb. Umrlo je 31 bolnikov s covidom-19, je na twiiterju sporočila vlada. Po podatkih Sledilnika covid-19 je v državi trenutno 20.339 aktivnih primerov okužb s koronavirusno boleznijo. V bolnišnicah se je v četrtek zdravilo 1110 ljudi, od tega 188 v intenzivnih enotah.

Svetovna zdravstvena organizacija je v četrtek izdala izredno dovoljenje za cepivo proti covidu-19, ki sta ga razvila ameriški Pfizer in nemški BioNTech. FOTO: Blaž Samec/Delo
Svetovna zdravstvena organizacija je v četrtek izdala izredno dovoljenje za cepivo proti covidu-19, ki sta ga razvila ameriški Pfizer in nemški BioNTech. FOTO: Blaž Samec/Delo


10.21 Cepljenje Američanov zaostaja za načrti

Predstavniki administracije v ZDA so v četrtek priznali, da distribucija cepiv in cepljenje Američanov proti koronavirusu zaostaja za načrti. Doslej so od 14. decembra cepili kakih 2,8 milijona ljudi, zvezna vlada pa je državam namesto 20 milijonov obljubljenih odmerkov doslej razposlala 14 milijonov. Operacija distribucije cepiv in cepljenja pod geslom Hitreje od svetlobe, vendar podatki s terena kažejo, da se marsikje zatika. Države in nekatera okrožja izvajajo cepljenja po svoje, ponekod, na primer na Floridi pa prihaja celo do pretepov v vrstah za cepljenje.

V ZDA so 14. decembra začeli cepiti najprej 21 milijonov zdravstvenih delavcev, nato pa tri milijone oskrbovancev v domovih za ostarele. Ponekod cepijo tudi druge, ki niso v tej prvi kategoriji predvidenih za cepljenja. V domovih za ostarele so doslej cepili 170.000 ljudi.

09.55 Epidemija postavila banke v regiji pred velike izzive

Bančni sektor v srednji in vzhodni Evropi je bil pred izbruhom covida-19 v dobrem stanju, obeti za prihodnost so bili dobri. Zdaj pa se banke zaradi pandemije soočajo z velikimi izzivi. Pravih posledic krize še ni mogoče oceniti, a ni dvoma, da je covid-19 močno udaril po bankah v regiji, pravijo pri svetovalni družbi Deloitte. Banke v regiji so bile do izbruha pandemije v dobrem stanju. Leta 2019 je povprečna kapitalska ustreznost znašala 20 odstotkov, slabih posojil je bilo razmeroma malo in so še upadala, povprečna donosnost kapitala je bila pri 12,7 odstotka. 

Skoraj 60 odstotkov celotnih sredstev v sektorju je bilo v rokah 15 največjih bančnih skupin. Na prvem mestu je Erste, ki je navzoča v osmih državah v regiji, sledita KBC z navzočnostjo v štirih državah ter Unicredit, ki ima svoje banke v devetih državah v regiji, tudi Sloveniji.

Komentarji: