Deset tednov počitnic: veselje ali težava?

Ponudba dejavnosti je velika, zelo veliko pa je zanimanje za subvencionirana ali brezplačna varstva.
Fotografija: Zveza prijateljev mladine Slovenije je lani na letovanje peljala 10.018 otrok. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Zveza prijateljev mladine Slovenije je lani na letovanje peljala 10.018 otrok. FOTO: Shutterstock

Ljubljana – Pred nami je deset tednov poletnih počitnic, ki bodo za večino od 181.300 slovenskih osnovnošolcev (toliko jih je bilo v šolskem letu 2017/2018) brezskrbne, za njihove starše pa morda nekoliko manj. Svojim otrokom bodo namreč morali priskrbeti počitniško varstvo, kar je za tiste, ki nimajo babic in dedkov ter imajo prenizke dohodke, da bi si lahko privoščili plačljivo varstvo, lahko problem.

Obsedno stanje med ljubljanskimi starši pred dobrim mesecem dni zato ne more biti presenečenje. Ko so 8. maja začeli zbirati prijave na počitniško varstvo, ki ga subvencionira Mestna občina Ljubljana (MOL), so nekateri starši ostali pokonci do polnoči, da so lahko pravočasno oddali prijave, a kljub temu niso bili uspešni, saj so bila prosta mesta razgrabljena v nekaj minutah. Nekaterim izvajalcem počitniškega varstva so se zaradi prevelikega navala staršev, ki so otroke prijavljali po spletu, začasno zaprle spletne strani (tak primer je bilo, denimo, Smučarsko društvo Novinar).

Nekatera od teh varstev MOL so brezplačna. Omogočajo jih Mestna zveza prijateljev mladine, Športno društvo Šmartno-Tacen, Zveza prijateljev mladine Moste-Polje, Zveza katoliških pedagogov Slovenije in Zveza prijateljev mladine Ljubljana Vič-Rudnik. Preostali izvajalci zaračunajo od 1,2 evra do pet evrov na dan, za socialno ogrožene pa številni izvajalci ob priložitvi ustreznih dokazil zagotavljajo brezplačno varstvo. Mestna občina Ljubljana za varstva (poletna, jesenska in zimska) letos namenja 127.356 evrov subvencij. Poleg varstva v Ljubljani, MOL prek Zveze prijateljev mladine izvaja in sofinancira tudi letovanje otrok v osmih počitniških domovih, sofinancira programe počitniškega varstva v Javnem zavodu Mala ulica ter namenja sredstva za tovrstno dejavnost Pionirskemu domu.

Mestna občina Celje vsako leto na otoku Krk organizira socialne in zdravstvene kolonije. Letos za to namenjajo okoli 125.000 evrov, kolonij pa se bo udeležilo okoli 300 otrok. Že četrto leto pa občina s I. osnovno šolo Celje organizira počitniško varstvo otrok, ki se ga udeležuje okoli dvesto učencev. Občina sofinancira materialne stroške, program sofinancirajo v vrednosti 3200 evrov in zaposlene prek javnih del v višini 4400 evrov. Občina z razpisom mladinskega programa s 5600 evri sofinancira še šest projektov počitniškega varstva, občinski zavod Celjski mladinski center pa ima med počitnicami prav tako organizirane brezplačne delavnice in igre za otroke.

V MOL so prijave na počitniško varstvo začeli zbirati 8. maja, a so bila prosta mesta razgrabljena že v nekaj minutah. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
V MOL so prijave na počitniško varstvo začeli zbirati 8. maja, a so bila prosta mesta razgrabljena že v nekaj minutah. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Mestna občina Slovenj Gradec bo za počitniško varstvo otrok med 25. junijem in 31. avgustom namenila 14.000 evrov. Program bo organiziral center za izobraževanje odraslih Mocis. Kljub sofinanciranju občine varstvo ne bo zastonj, prispevati bodo morali 27 evrov za teden.


Za socialno ogrožene brezplačno


Zveza prijateljev mladine Slovenije kot že omenjeno ponuja počitniška varstva prek svojih lokalnih izpostav, zelo zanimiv del njihove ponudbe pa so počitniška letovanja na morju ali v gorah. Lahko so samoplačniška, zdravstvena ali brezplačna, potekajo pa po različnih krajih po Sloveniji in na Hrvaškem, denimo v Trenti, Umagu, Poreču, Piranu, Kranjski Gori, Baški in drugod. Za sedemdnevno letovanje brez zdravstvenega predloga bodo starši odšteli od 213 do 231 evrov, je povedala strokovna sodelavka ZPMS Neja Marković. Zdravstvena letovanja, ki jih subvencionirana ZZZS, so namenjena otrokom in mladostnikom, ki pogosto obolevajo. Predlog za višinsko ali obmorsko zdravstveno letovanje izpolni otrokov ali mladostnikov osebni zdravnik ali pediater. ZPMS pa v humanitarnem programu Pomežik soncu® zagotavlja tudi brezplačna letovanja. Namenjena so otrokom, ki izhajajo iz družin v socialni stiski.

Zveza prijateljev mladine Slovenije je lani na letovanje peljala 10.018 otrok, od tega 2848 brezplačno.

Slovenska karitas za otroke in mladostnike iz socialno ogroženih družin tudi letos kot že 24 let zapored organizira letovanje z imenom Počitnice Biserov. V petih tednih bo z njimi letovalo dvesto otrok in mladostnikov iz vse Slovenije, ki jih zberejo in posredujejo župnijske Karitas. Večina otrok prihaja iz družin, ki jim Karitas materialno pomaga. Prispevek za letovanje določi župnijska Karitas glede na materialne razmere v družini, a je največ osem evrov. Za tiste, ki so v materialni stiski, so letovanja brezplačna. Julija bo v Sončni hiši v Portorožu tudi letovanje za socialno ogrožene družine.


V Oratorije vključenih 22.000 otrok


Večdnevni počitniški programi za osnovnošolske otroke, ki jih v Sloveniji izvaja že okoli 300 župnij, so oratoriji. Vanje bo letos vključenih okoli 22.000 otrok, zanje pa bo skrbelo več kot 6500 mladih prostovoljcev – animatorjev, je povedal Tilen Mlakar iz Oratorija Slovenija. Vsem oratorijem pa je skupno, da delujejo po pedagoških načelih preventivnega vzgojnega sistema, ki ga je določil vzgojitelj iz 19. stoletja Janez Bosko. Osrednja tema oziroma lik letošnjih oratorijev bo slovenski misijonar med severnoameriškimi Indijanci, Friderik Baraga. Cena programa se razlikuje od oratorija do oratorija, povprečno pa znaša okoli dvajset evrov, je povedal Tilen Mlakar.

Taborniški rodovi iz vse Slovenije bodo tudi letos organizirali taborjenja, ki se začenjajo v prvem tednu počitnic in končujejo na začetku avgusta, je povedala Metoda Zalar iz Zveze tabornikov Slovenije. Trajajo različno, od šest do 14 dni, kar je odvisno od starostne skupine otrok, cene pa so tudi različne. Zveza tabornikov Slovenije tudi sama organizira za otroke, ki še niso taborniki, taborniške počitnice v Bohinju. Cena programa je 140 evrov za prvega in 120 evrov za vsakega naslednjega otroka iz iste družine. Lani je bilo na taborih po Sloveniji 52 izmen z več kot 3000 udeleženci, letos bo njihovo število podobno, pravi Metoda Zalar.


Od igralske do finančne šole


Plačljivih varstev na vse mogoče teme je več, kot jih lahko naštejemo, omenjamo pa nekaj nekoliko posebnih. Na Ljubljanskem gradu bodo organizirane srednjeveške počitnice, v Mali ulici Časorisova šola novinarstva, Urban roof ima freestyle počitniško šolo, Bioexo počitniško varstvo z eksotičnimi živalmi, Dramska pola Satirikon poletno igralsko šolo za osnovnošolce, LiLaVila ponuja gozdne počitnice pod krošnjami dreves, Varninet ponuja izobraževanje za otroke o osnovnih zakonitosti spleta ter digitalne tehnologije, revija Moje finance organizira poletno finančno šolo za najstnike … Kljub pestri ponudbi vseh mogočih počitniških dejavnosti pa bodo številni otroci in mladostniki čez poletje sami doma, prepuščeni družbi televizije in računalnika.

Komentarji: