Distributer Alebon razširja odpoklic domnevno spornega kebaba

Odpoklic se po novem nanaša na okoli 12 ton govejega kebaba, ki je bil posredovan prejemnikom v Sloveniji, Hrvaški in Madžarski.
Fotografija: Kebab je bil posredovan 41 prejemnikom v Sloveniji. FOTO: Fotodokumentacija Dela
Odpri galerijo
Kebab je bil posredovan 41 prejemnikom v Sloveniji. FOTO: Fotodokumentacija Dela

Distributer kebaba Alebon je sestavil seznam prejemnikov serij kebaba, za katere je začel izvajati odpoklic zaradi suma na prisotnost bakterij E.coli in salmonele ter veterinarskega zdravila ketoprofen. Prisotnost E. coli in salmonele, ki lahko povzročita prebavne težave, ter ostankov veterinarskega zdravila, ki je sicer dovoljeno, vendar ga v živilu ne bi smelo biti, če bi se pri živalih, namenjenih za zakol, upoštevala karenčna doba, so potrdile analize vzorcev kebaba, ki so jih v obratu podjetja Alebon odvzeli inšpektorji Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Analizirani kebab sicer ni dosegel potrošnikov. 

Odpoklic se nanaša na 11.975 kilogramov kebaba, ki je bil posredovan 41 prejemnikom v Sloveniji, pa tudi prejemnikom v Hrvaški in Madžarski. Alebon je prvi postopek odpoklica govejega kebaba poljskega proizvajalca Efes-pol Fedai Simsek Sp.Zoo sprožil sedmega februarja, desetega februarja pa ga je razširil na še druge vrste kebaba. Uradnega obvestila poljskih organov o vzroku razširjenega umika UVHVVR doslej še ni prejela.

Na podlagi prejetih podatkov je razvidno, kdo so bili prejemniki spornega kebaba, koliko so ga prejeli in kdaj. Inšpektorji UVHVVR preverjajo potek umika v Sloveniji.

Komentarji: