Prejemniki že odobrenih medijskih subvencij do celotnega izplačila

V DNS so zadovoljni z odločitvijo ministrstva, da izplača že odobrena sredstva. Pričakujejo čimprejšnji razpis za sofinanciranje programskih vsebin v letu 2021.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Roman Šipič/Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Roman Šipič/Delo

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je bilo obveščeno, da bo ministrstvo za kulturo po rebalansu proračuna medijem, izbranim na razpisu za sofinanciranje programskih vsebin v letu 2020, izplačalo razliko do celotne vrednosti odobrenih sredstev. Kot je v izjavi za javnost zapisalo DNS, je ministrstvo prejemnikom subvencij iz medijskega sklada, ki so podpisali aneks, doslej odobrilo izplačilo le 30 odstotkov vrednosti odobrenih sredstev, do česar so bili v društvu novinarjev kritični.

Mediji, ki aneksov niso podpisali in so v skladu s pogodbo do 1. oktobra 2020 oddali zahtevke za izplačilo sredstev, imajo veljavne pogodbe, zato je izplačilo subvencije avtomatično po pogodbi. Po podatkih ministrstva lahko sredstva na računu pričakujejo še pred koncem meseca, so pojasnili.

image_alt
Preverite veljavnost digitalnega potrdila za davčno blagajno


Medije, ki so podpisali anekse, obveščajo, da je ministrstvo anekse za izplačilo preostanka subvencije pošiljalo z navadno pošto v petek in ponedeljek, 9. in 12. oktobra, aneks je minister že podpisal, kar bo pospešilo postopek podpisa. V skladu z aneksom je rok za oddajo zahtevka za izplačilo 1. november 2020. »Opozarjamo, da je to res skrajni rok, saj se s 1. decembrom zapira proračun in po tem datumu izplačila ne bodo več mogoča. Po pogodbi pa je rok za izplačilo 30 dni po oddaji zahtevka. Priporočajo, da prejemniki subvencij – po podatkih, pridobljenih z ministrstva, so nekateri to tudi že storili – čim prej oddajo tako podpisan aneks kot zahtevek za izplačilo s poročilom o izvedenem projektu,« so poudarili v sporočilu za javnost.

V društvu novinarjev, kot navajajo, so zadovoljni z odločitvijo vlade in ministrstva, da izplača že odobrena sredstva. Dodajajo, da je to sicer le majhen obliž na skrajno zaostreno finančno stanje medijskega sektorja, ki kljub svoji ključni vlogi pri obvladovanju epidemije ter velikih izgubah pri naročninah in oglaševanju ni bil deležen nobene specifične podpore. V DNS pričakujejo, da bo ministrstvo v najkrajšem možnem času in še v letu 2020 razpisalo tudi oba sklopa razpisa za sofinanciranje programskih vsebin v letu 2021. Sredstva so v proračunu zagotovljena, za medije pa je ključno, da lahko že v začetku leta načrtujejo vsebine in poslovanje. To je še posebej pomembno v trenutnih zaostrenih razmerah ter za manjše novinarske ekipe in programe posebnega pomena, ki so bolj odvisni od subvencij iz medijskega sklada.

Preberite še:

Komentarji: