Do sto evrov za samoplačniško testiranje

Teste je že mogoče opraviti širom po državi.
Fotografija: Test brisa nosno-žrelnega predela ostaja zanesljivejši in dražji pokazatelj prisotnosti novega koronavirusa kot test krvi na protitelesa. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Test brisa nosno-žrelnega predela ostaja zanesljivejši in dražji pokazatelj prisotnosti novega koronavirusa kot test krvi na protitelesa. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

V UKC Ljubljana so v obdobju izteka epidemije koronavirusne bolezni omogočili samoplačniško testiranje na sars-cov-2 za dokaz prisotnosti covida-19. Izvajajo ga od ponedeljka do petka med 9. in 16. uro v montažni enoti Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, dostop z Bohoričeve ulice.

Tatjana Lejko Zupanc, strokovna direktorica Infekcijske klinike, pričakuje, da se bodo testirali tisti, ki potrebujejo potrdilo o testu iz kakršnih koli razlogov, in tisti, ki so radovedni. »Za to skupino morda ta test ni najbolj primeren, ker ne kaže na to, ali je nekdo okužbo prebolel, ampak trenutno pozitivno stanje,« je dodala.

Na odvzem, ki ga bodo izvajali na 15 minut, se lahko naročite na elektronski naslov covid19test@kclj.si ali po telefonu na številko 01/ 522 20 45 vsak dan med 8. in 10. uro. Izvid boste prejeli v roku 24 ur od odvzema vzorcev na vaš e-naslov, če boste tako označili ob naročilu. Sicer lahko izvid osebno prevzamete naslednji dan med 12. in 16. uro na sprejemnem okencu montažne enote Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

Če bo izvid pozitiven, vas bo osebno kontaktiral zdravnik epidemiolog po telefonu. Cena samoplačniškega testiranja – bris nosno-žrelnega predela na covid-19 – je 93 evrov.

Prav toliko stane testiranje v ZD dr. Adolfa Drolca Maribor, kjer so se za izvajanje testov v sodelovanju z NLZOH OE Maribor odločili zaradi povečanih potreb po prehodu državne meje in ob tem ohranjanju zahtev nekaterih držav po negativnih brisih ob prestopu meje. Test se izvaja z metodo PCR, ki velja kot mednarodno potrdilo pri prečkanju državne meje. Za testiranje se je treba predhodno naročiti na telefonsko številko 02/ 22 86 324 ali 070 628 254. Naročanje poteka vse dni v tednu od 8. do 20. ure.

Evro več kot v Ljubljani in Mariboru pa vas bo stalo samoplačniško testiranje v SB Celje in SB Novo mesto. V Celju se lahko nanj naročite na telefonski številki 070/ 457 664 vsak dan med 8. in 16. uro, v Novem mestu pa več informacij dobite na številki  07/ 39 16 119.
Do konca tedna bo omenjeno testiranje možno tudi v brežiški bolnišnici.

Najcenejše testiranja pa je trenutno v ZD Ravne na Koroškem in ZD Slovenj Gradec, kjer je zanj treba odšteti 91 evrov.
V ZD Slovenj Gradec se lahko naročite vsak dan v tednu med 8. in 12. uro na telefonsko številko 031 393 112 v ZD Ravne na Koroškem pa vsak dan med tednom od 8. do 12. ure na telefonski številki 031 467 010.

Najdražje testiranje je v ZD Ljubljana, saj je zanj treba odšteti 100 evrov.

V nekaterih ustanovah je treba testiranje predhodno plačati, drugje znesek poravnate na dan testiranja.
 

Testiranje na protitelesa


Če želite preveriti, ali ste že bili v stiku z novim koronavirusom oziroma ali se je vaš organizem nanj že odzval s tvorjenjem protiteles, pa je treba opraviti test krvi.

Tega so pred časom samoplačniško izvajali v ZD dr. Adolfa Drolca v Mariboru. Jolanda Prah, tamkajšnja vodja službe za laboratorijsko diagnostiko, je pojasnila, da gre pri hitrem testu, ki je stal 20 evrov, za presejalno kvalitativno metodo dokazovanja morebitne prisotnosti protiteles​ IgM in IgG proti koronavirusu sars-cov-2.

»Pri potrjevanju diagnoze bolezni (covid-19) se test lahko uporabi kot dodatni test, in ne kot kriterij za potrditev ali ovrženje bolezni. Negativni rezultat testa ne izključuje prisotnosti bolezni covid-19. Hitri test bo dal lažno negativen rezultat, če bo koncentracija protiteles proti koronavirusu pod mejo detekcije testa. Prav tako bo rezultat testa lažno negativen v času inkubacijske dobe (čas od okužbe do izbruha bolezni) in v času diagnostičnega okna (čas od okužbe pa do tvorbe protiteles v telesu, ki jih test zazna). Prisotnost protiteles​ IgM  nam podaja sum na aktivno ali nedavno okužbo z omenjenim virusom.

Prisotnost protiteles​ IgG pa nam podaja sum na preteklo okužbo z virusom. Po podatkih proizvajalca (Hangzhou AllTest Biotech Co., Ltd. Hangzhou, Kitajska) je občutljivost hitrega testa stoodstotna za protitelesa​ IgG in 85-odstotna na IgM, specifičnost testa pa je 98-odstotna za protitelesa​ IgG in 96-odstotna za IgM​,« je poudarila Prahova.

Tudi v Diagnostičnem laboratoriju Adria lab izvajajo serološke teste iz krvi, vendar ne po principu hitrih testov. Določajo se protitelesa, ki pokažejo, ali ste že bili v stiku z virusom. Cena testa in odvzema krvi je 27,50 evra.

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je že pred časom dejal, da trenutno na trgu ni veliko hitrih testov krvi, ki bi bili zanesljivi. »Ob tem lahko dajejo lažen občutek varnosti, saj je še vedno veliko neznank in ni jasno, ali protitelesa pomenijo tudi, da smo imuni.«

Na vprašanja Dela o tem, katere teste so uporabljali za potrebe nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19 in kolikšna je njihova zanesljivost, še ni odgovoril.

Komentarji: