Domovi v gradnji ali jih povečujejo

Investicije: Gradnjo dislocirane enote Doma upokojencev Center Tabor-Poljane na Regentovi ministrstvo za delo sofinancira v višini 900.000 evrov
Fotografija: Opozorila, koliko prostih mest v domovih za starejše manjka, so skorajda vsakodnevna. Foto Bakal Oste
Odpri galerijo
Opozorila, koliko prostih mest v domovih za starejše manjka, so skorajda vsakodnevna. Foto Bakal Oste

Ljubljana – Opozorila, koliko prostih mest v domovih za starejše manjka, so skorajda vsakodnevna, hkrati pa so vendarle v zadnjem času spodbudni podatki, kje vse domove gradijo ali jih povečujejo. Na podlagi že podeljenih koncesij je predvidena gradnja desetih domov (glej grafiko), kot so nam odgovorili z ministrstva za delo; od tega jih pet načrtuje Orpea (Dom Komenda, Dom Loška dolina v Starem trgu pri Ložu, Dom Žiri, Dom Železniki in Dom Pivka).

Infografika Dela
Infografika Dela
Kot pojasnjujejo na ministrstvu, »dodatne kapacitete postopoma zagotavljajo tudi javni zavodi, zlasti za namestitev oseb z demenco. Med zadnjimi so bile odprte nove enote za demenco v domu v Škofji Loki in v domu Nine Pokorn Grmovje. Ob Regentovi cesti v Ljubljani se gradi dislocirana enota Doma upokojencev Center Tabor-Poljane, dom za bivanje 'Roza kocka', v katerem bodo ena bivalna enota in dve enoti za stanovalce z demenco s 44 mesti.

V skladu z delovnim programom investicij v letu 2019 poleg sofinanciranja gradnje doma na Regentovi načrtujemo še sofinanciranje gradnje dveh oddelkov za stanovalce z demenco v postojnskem domu upokojencev in varovanega oddelka v posebnem socialnovarstvenem zavodu v Lukavcih.«

Koncesionarji gradijo domove na podlagi podeljenih koncesijskih mest, ki so jih pridobili na javnem razpisu za podelitev koncesij za opravljanje institucionalnega varstva v domovih za starejše, objavljenega v letu 2017. Gradnjo doma za bivanje na Regentovi ministrstvo za delo sofinancira v višini 900.000 evrov. Predvideno je sofinanciranje gradnje dveh oddelkov za demenco v domu upokojencev v Postojni in varovanega oddelka v Lukavcih. Poleg splošne gradbene zakonodaje je treba upoštevati pravilnik o minimalnih tehničnih zahtevah za izvajalce socialnovarstvenih storitev.

Ali se tudi v Sloveniji razmišlja o manjših domovih za starejše? Na ministrstvu odgovarjajo, da je v okviru zadnjega razpisa koncesijo pridobil tudi tako imenovani grozd malih domov za starejše (Orpea) s kapaciteto od 50 do 70 stanovalcev v petih občinah. Sicer pa je v skladu z resolucijo o nacionalnem programu socialnega varstva »predvidena krepitev storitev v skupnosti, kot so ponudba pomoči na domu, dnevno varstvo, uporaba družinskega pomočnika, socialnega servisa, začasnih namestitev in oskrbovanih stanovanj«. Seveda nastajajo ali se išče tudi druge rešitve, ki tečejo v okviru projektov ministrstva za okolje (Sobivanje) ali izvajanja dopolnilnih dejavnosti socialnega varstva na kmetijah, kjer sodeluje ministrstvo za kmetijstvo.
 

Preberite še:

Komentarji: