Dopoldne se bo od zahoda delno razjasnilo

Popoldne bo ponovno nastalo nekaj ploh in neviht, zaradi neviht in vetra je možno tudi povišanje valovanje morja ob slovenski obali.
Fotografija: Za danes zjutraj in dopoldne je Agencija RS za okolje (Arso) za vso državo razglasila oranžno opozorilo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Za danes zjutraj in dopoldne je Agencija RS za okolje (Arso) za vso državo razglasila oranžno opozorilo. FOTO: Leon Vidic/Delo

Za danes zjutraj in dopoldne je Agencija RS za okolje (Arso) za vso državo razglasila oranžno opozorilo. Ob nevihtah so možni močni nalivi in sunki vetra, pa tudi hitro naraščanje in razlivanje posameznih hudourniških vodotokov in manjših rek v več delih države. Dopoldne se bo od zahoda delno razjasnilo. Popoldne bo ponovno nastalo nekaj ploh in neviht.

Močan dež in veter ponoči povzročila nekaj škode

Močan dež in veter sta ponoči in zgodaj zjutraj po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje povzročila nekaj škode.

Po državi so se pojavljali močnejši nalivi in sunki vetra, o vetrolomu so poročali iz širšega območja Dolenjske, na območju Postojne je meteorna voda poplavila stanovanjsko hišo, je poročal Radio Slovenija. Kot poroča Spin, so morali zaradi neurij posredovati v Šmarjeških Toplicah, Škocjanu, Sevnici, Postojni, Mokronog-Trebelno, Mirni in Cerkljah na Gorenjskem.

Na območju občin Mirna, Mokronog-Trebelno, Šmarješke Toplice in Škocjan je po prvih podatkih močan veter poškodoval strehe ter podiral drevesa in električne drogove v naseljih Volčje Njive, Stan, Glinek, Dolenje Laknice. Na terenu posredujejo gasilska društva in delavci komunale.

Od zgodnjega jutra do popoldneva je ob močnejših nevihtah z nalivi možno hitro naraščanje in razlivanje posameznih hudourniških vodotokov in manjših rek v več delih države. Pri tem lahko pride tudi do zastajanja in razlivanja padavinskih in zalednih voda, izhaja iz hidrološkega poročila Arsa.

Zmerno lahko naraste tudi Sava. Vodnatost večine rek bo ostala srednja. V ponedeljek se bodo pretoki rek zmanjševali.

Zaradi neviht in vetra je možno tudi povišanje valovanje morja ob slovenski obali.

Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 27, na Primorskem okoli 29+ stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

V ponedeljek bo povečini sončno, več oblačnosti bo na Gorenjskem in Koroškem. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Sredi dneva in popoldne bo predvsem na severu nastala kakšna ploha ali nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 17, na Primorskem ob šibki burji okoli 19, najvišje dnevne od 24 do 28, na Primorskem okoli 30 stopinj Celzija.

Ta mesec se je zvrstilo že več neurij. Samo v zadnjem valu ujm med 17. in 25. julijem je bilo prizadetih 190 občin, predvsem so bili na udaru Črna na Koroškem, Vojnik, Šentjur in Čepovan, kjer odstranjevanje posledic še poteka. Škoda bo ogromna.

Preberite še:

Komentarji: