Dovoljenje JAZMP za medicinsko konopljo

Avstralsko farmacevtsko podjetje lahko začne v Ljubljani izdelovati zdravila za klinične poskuse.
Fotografija: Kanabinoide bodo kupovali drugje in jih sestavljali v zdravila za klinike. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Kanabinoide bodo kupovali drugje in jih sestavljali v zdravila za klinike. FOTO: Leon Vidic

Avstralsko podjetje MGC Pharmaceuticals bo vendarle lahko začelo v Ljubljani razvijati nova zdravila iz konoplje. Za proizvodne prostore so, pravijo, od JAZMP pridobili certifikat dobre proizvodne prakse (GMP) in dovoljenje, da smejo izdelovati naravna zdravila za klinične poskuse.

Eden takšnih, vendar s sintetičnimi kanabinoidi, je pred dvema letoma že potekal na ljubljanski pediatrični kliniki. Ker so bili z učinki pri večini sodelujočih otrok s težko ozdravljivo epilepsijo zelo dobri, zdaj načrtujejo še študijo z naravnimi kanabinoidi. Te jim bo, ko bo študija dobila zeleno luč JAZMP, dobavili v MGC Pharmaceuticals, a kdaj, še ni znano, pravi prof. dr. David Neubauer, nevrolog na ljubljanski Pediatrični kliniki.

Kakor razlagajo v avstralskem farmacevtskem podjetju, ki se opira tudi na slovensko in izraelsko znanje, v njihovih laboratorijih v Ljubljani nastaja raziskovalno središče za zdravila iz konoplje, v katerem bodo razvijali zdravila za različne indikacije in jih dajali v preizkušanje klinikam. Irena Pribošič, ki v MGC Pharmaceuticals skrbi za kakovost in razvoj, pravi, da bodo najprej izdelovali poskusno zdravilo za epilepsijo Cannepil, za klinične študije v Ljubljani in Avstraliji, ko bodo zanje dobili privoljenje agencij za zdravila.
 

Rastline in zdravila na Malti


Rastlinjake za gojenje medicinske konoplje načrtujejo na Malti. Tam bodo, predvidevajo, tudi izdelovali končna zdravila, potem ko jih bodo razvili in preizkusili v Sloveniji, nato pa jih prek malteškega dobavitelja A. M. Mangion ponudili na evropski trg. S ponudbo naravnih zdravil iz konoplje se usmerjajo na Malto, v Italijo, Francijo, Španijo, na Portugalsko, Bližnji Vzhod in Veliko Britanijo, že leta 2020 pa si na trgu EU obetajo 48 milijard evrov zaslužka.

Najprej nameravajo registrirati Cannepil, če bo zdravilo seveda prestalo klinične raziskave, sčasoma pa želijo razviti tudi zdravila za druge bolezni, je povedala Irena Pribošič. V Sloveniji še vedno ni predpisov, ki bi omogočali gojenje konoplje v medicinske namene, kar so, denimo, zakonsko uredili na Malti, Hrvaškem in še marsikje, nobeno farmacevtsko podjetje pri nas tudi še ne sme pridobivati kanabinoidov iz teh rastlin. Dokler ne pridobijo vseh dovoljenj, bodo tudi v MGC Pharmaceuticals zdravilne sestavine konoplje kupovali v tujini in jih nato v Ljubljani sestavljali v kombinacije za klinične poskuse.

Da bi razvili konopljina zdravila za čim več indikacij, avstralsko podjetje sodeluje tudi z ljubljansko biotehniško fakulteto. V njihovih rastlinjakih z žlahtnjenjem različnih vrst konoplje pridobivajo takšne, ki imajo iskana razmerja zdravilnih kanabinoidov, da jih bo mogoče v prihodnosti registrirati in iz njih pridobiti kanabinoide za klinične poskuse. »Naša vizija je raziskovati tudi zdravilne učinke drugih kanabinoidov, ne le THC in CBD,« napoveduje Pribošičeva.

Komentarji: