Dve humanitarni kampanji za lajšanje stisk starejših

Pomoč: Karitas z akcijo za plačilo položnic, Državljani sveta in Upornik pa za kulturne dobrine
Fotografija: Več kot dvajset odstotkov starejših od 65 let živi v pomanjkanju. Foto Tomi Lombar
Odpri galerijo
Več kot dvajset odstotkov starejših od 65 let živi v pomanjkanju. Foto Tomi Lombar

Ljubljana – Več kot 20 odstotkov starejših od 65 let živi v pomanjkanju. Posebno ogrožene so starejše ženske, materialno prikrajšanost pa pogosto spremlja tudi socialna izključenost, opozarjajo humanitarne organizacije. Lajšanju stisk sta namenjeni dve akciji, ki sta se začeli včeraj – posebej upokojencem je namenjena kampanja ustanove Državljani sveta in društva Upornik Polepšajmo jesen, starejšim in tudi drugim socialno ogroženim pa Pomagajmo preživeti Slovenske karitas.

Človekoljubne organizacije ugotavljajo, da se kljub boljšim ekonomskim kazalnikom v zadnjih letih stiske upokojencev niso zmanjšale.

​Slovenska karitas že enajsto leto zapored začenja akcijo Pomagajmo preživeti in živeti, ki je namenjena predvsem materialni pomoči in plačilu najnujnejših položnic, od lani pa tudi programom ohranjanja socialne vključenosti. Sredstva gredo predvsem gospodinjstvom v težavah zaradi dolgotrajne brezposelnosti ali bolezni in starejšim z zelo nizkimi pokojninami ali dodatki.
 

​Hrana za dušo


​Ustanova za pomoč ogroženim Državljani sveta, ki jo vodi Jure Poglajen, Delova osebnost leta 2015, in društvo UP-ornik z Borisom Krabonjo na čelu pa sta, v sodelovanju s Slovensko filantropijo, pripravila humanitarno kampanjo Polepšajmo jesen, ki pa ne bo osredotočena na materialno pomoč za osnovno preživetje, ampak na hrano za dušo, kot so se izrazili. Namenjena bo upokojencem, ki si zaradi socialne ogroženosti ne morejo privoščiti kulturnih dobrin, sprostitve, družabnosti in zabave. Za cilj so si postavili osrečiti tisoč upokojencev z rečmi, ki se zdijo večini samoumevne – ogled filma v kinu, predstave v gledališču, obisk frizerja, bazena in podobno. Za to potrebujejo 20.000 evrov; kar jim bo uspelo zbrati več, bo UP-ornik razdelil med svoje varovance.

»Ne le da želimo socialno ogroženim omogočiti dostop do teh storitev, s tem jim želimo povrniti tudi dostojanstvo ter jim dokazati, da nam ni vseeno zanje,« je poudaril Jure Poglajen. Upravičencem do zbrane pomoči bodo ponudili različne storitve, ki jih bodo obiskali po lastni želji. Ne bodo dobili denarja, ampak vavčerje. Te bosta razdelila Slovenska filantropija v Ljubljani in društvo UP-ornik v Mariboru, vsak po petsto. Želja je bila, da bi jih delili po vsej državi, a se je to za zdaj izkazalo za prevelik logistični zalogaj. Del sredstev bodo zbirali tudi z izkupičkom glasbeno-plesne prireditve, ki bo 14. junija v Domu španskih borcev v Ljubljani.

»Na upokojence pogosto gledamo kot na nebodigatreba,« je Boris Krabonja, ki z društvom UP-ornik skrbi za več kot 800 starejših iz Maribora in Ptuja, opozoril na odnos, ki ga ima družba do starejših, in besede podkrepil s primerom – ko je samohranilki z dvema otrokoma grozila deložacija, so denar zbrali v treh dneh, ko se je v enaki situaciji znašla upokojenka, je trajalo več kot tri tedne.

Komentarji: