Za eksplozijo na celjski avtobusni postaji krivo uhajanje plina

V Celju sta že državni tožilec in preiskovalni sodnik. V eksploziji so bile poškodovane tri osebe, po podatkih PU Celje nihče ni utrpel hujših poškodb.
Fotografija: V intervenciji je sodelovalo osem gasilcev Poklicne gasilske enote Celje, ob teh tudi prostovoljni gasilci, ki ostajajo v pripravljenosti. FOTO: Tilen Križnik
Odpri galerijo
V intervenciji je sodelovalo osem gasilcev Poklicne gasilske enote Celje, ob teh tudi prostovoljni gasilci, ki ostajajo v pripravljenosti. FOTO: Tilen Križnik

Celje – Celjske policiste so ob 12.31, obvestili, da je na glavni celjski avtobusni postaji prišlo do eksplozije. Po prvih podatkih sta bili v njej poškodovani dve osebi, kasneje so s Policijske uprave Celje sporočili, da so bili poškodovani trije. Prepeljali so jih v bolnišnico, po podatkih tiskovne predstavnice celjske policije Milene Trbulin k sreči nihče med njimi ni utrpel hujših poškodb.

Matej Špiler iz Poklicne gasilske enote Celje je za Delo potrdil, da je bilo vzrok eksplozije uhajanje plina. »Javljeno nam je bilo, da je prišlo do eksplozije na avtobusni postaji. Ob prihodu smo opazili stanje, ki je trenutno še vedno takšno: razbita stekla, inventar je uničen. Odpeljane so bile tri ponesrečene osebe, ki so jim ponudili prvo pomoč.«

Kot je dodal, so gasilci pregledali celoten objekt, ugotovljeno je bilo, da je prišlo do izhajanja plina, čemur je sledila eksplozija. Nadaljnje prezračevanje prostora še poteka, prav tako dodatno merjenje koncentracije plina. Na kraju eksplozije je še vedno tudi kriminalistična služba, preiskavo opravlja tudi Energetika Celje.

FOTO: Š. K./Delo
FOTO: Š. K./Delo

 

Poškodovani še v diagnostičnem postopku, a le lažje poškodovani


V intervenciji je sodelovalo osem gasilcev Poklicne gasilske enote Celje, ob teh tudi prostovoljni gasilci, ki ostajajo v pripravljenosti. Območje avtobusne postaje je še vedno zaprto. Poveljnik Poklicne gasilske enote Celje Janko Požežnik je po poročanju STA povedal, da je po prvih ugotovitvah prišlo od okvare enega ventila, zagorela je tudi elektro omarica. Policija občane poziva, naj se ne zadržujejo v bližini kraja eksplozije.

V celjski bolnišnici so potrdili sprejem treh poškodovanih. »Vsi trije so še v diagnostičnem postopku, prvi pregledi pa kažejo, da so lažje poškodovani. Gre za udarnine, ki jih je povzročil udarni val eksplozije. Dva bosta predvidoma ostala na opazovanju v bolnišnici, eden pa naj bi bil po vsej opravljeni diagnostiki odpuščen v domačo oskrbo,« so v bolnišnici povedali STA.

V družbi Nomago ugotavljajo gmotno škodo. FOTO: Š. K./Delo
V družbi Nomago ugotavljajo gmotno škodo. FOTO: Š. K./Delo


Iz Energetike Celje so zaenkrat sporočili, da so ugotovili okvaro na cevi hišnega priključka Nomaga Celje, ki je povzročila uhajanje zemeljskega plina. Dežurna ekipa Energetike Celje je zaprla podzemni ventil na plinskem priključku in prekinila dovod plina v objekt. Delavci Energetike, ki še pregledujejo širše območje kraja dogodka, so ugotovili, da na ostalem delu plinskega omrežja ni motenj v oskrbi z zemeljskim plinom.

FOTO: Tilen Križnik
FOTO: Tilen Križnik


Tudi iz družbe z dolgoletno prevozniško tradicijo Nomago so potrdili, da je v njihovem regijskem centru v Celju po prvih informacijah eksplozijo povzročilo uhajanje plina iz mestnega plinovoda. Reševalci, policija in gasilci so se nemudoma odzvali in zavarovali območje ter nudili prvo pomoč dvema osebama, ki po prvih podatkih v eksploziji nista bili poškodovani, temveč  le v šoku. Poslovno stavbo so takoj po dogodku izpraznili. Zaradi eksplozije je nastala gmotna škoda, še javljajo iz Nomaga.

FOTO: Tilen Križnik
FOTO: Tilen Križnik

Komentarji: