Končna odločitev glede šol v četrtek

V živilskih prodajalnah po vsej državi bo od 30. januarja znova mogoče kupiti nogavice in perilo.
Fotografija: Z včerajšnjim dnem so se po večmesečni prekinitvi v šole vrnili učenci prve triade. Na fotografiji 3. c razred na osnovni šoli Maksa Pečarja v Črnučah. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Z včerajšnjim dnem so se po večmesečni prekinitvi v šole vrnili učenci prve triade. Na fotografiji 3. c razred na osnovni šoli Maksa Pečarja v Črnučah. FOTO: Voranc Vogel

Vlada je na današnji seji sprejela več odlokov z ukrepi za obvladovanja epidemije covida-19. Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer v določenih statističnih regijah ukinjajo posamezne izjeme, ki so se sprostile pretekli teden. V obalno-kraški in zasavski regiji bodo znova odprte le nujne trgovine, kot velja za črno fazo.

Novosti prinaša odlok o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v republiki Sloveniji. Vanj se dodaja izjema, da se v prodajalnah, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, dovoli prodaja nogavic in perila. Odlok začne veljati 30. januarja in bo veljal do vključno petega februarja. 

Z zadevnim odlokom se ohranjajo enake izjeme, kot so vsebovane v veljavnemu odloku, spreminjajo pa se statistične regije, ki izpolnjujejo pogoj bolj ugodne epidemiološke slike. Te statistične regije so: osrednjeslovenska, podravska, gorenjska, koroška, primorsko-notranjska, pomurska in savinjska. 

Končno odločitev glede šol bo vlada sprejela jutri, poroča STA
 

Porast okužb v obalno-kraški, pomurski in gorenjski regiji


Podatki NIJZ o gibanju števila okužb z novim koronavirusom kažejo, da se epidemiološke razmere v večini regij slabšajo, je v objavi na facebooku pred današnjo sejo, na kateri odloča o morebitnih spremembah omejitvenih ukrepov, izpostavila vlada. Po njenih navedbah je porast okužb opazen v obalno-kraški, pomurski in gorenjski regiji.

Glede na prilagojen načrt sproščanja protikoronskih ukrepov, ki ga je v začetku meseca določila vlada, so slovenske regije v različnih fazah sproščanja ukrepov. V zadnjem tednu so bile jugovzhodna, goriška in posavska regija v črni fazi. Tako so v teh regijah ta teden ostale zaprte šole in kulturne ustanove, vrtci nudijo le nujno varstvo.

V devetih regijah, ki so v zadnjem tednu v rdeči fazi, so vrtci odprti, pouk za učence prvega triletja osnovnih šol pa poteka v šolah. Poleg trgovin z živili, lekarn, kmetijskih trgovin in še nekaterih izjem so v rdečih regijah odprte specializirane prodajalne z otroškim programom; vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice ter delavnice za popravilo koles.

Od 23. januarja so v teh regijah odprti knjižnice, muzeji in galerije. Znotraj regije je dovoljeno smučanje osebam, ki predložijo negativni test na covid-19.

Glede na današnje podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) bi se zaradi naraščanja števila okužb obalno-kraška in zasavska regija spet lahko znašli v črni fazi. Koroška regija pa je po statistiki že dosegla oranžno fazo, kar bi glede na vladni načrt lahko pomenilo dodatno sproščanje ukrepov.

Vlada na današnji seji, ki poteka na Brdu pri Kranju, pretresa te podatke.

Komentarji: