Erjavec: Napovedana interpelacija je neutemeljena

Poslanska skupina SDS je danes sklenila, da bo do konca tedna vložila interpelacijo proti ministru za obrambo Karlu Erjavcu.
Fotografija: Erjavec zatrjuje, da je v primeru Škerbinca ravnal pravilno in zakonito. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Erjavec zatrjuje, da je v primeru Škerbinca ravnal pravilno in zakonito. FOTO: Jure Eržen/Delo

Vsebino interpelacije proti ministru Karlu Erjavcu naj bi v SDS predstavili še v tem tednu, pričakovati pa je, da se bodo očitki nanašali na domnevno zlorabo vojaške obveščevalne službe (OVS) za razrešitev poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca.

Erjavec ocenjuje, da je interpelacija neutemeljena, prazna in brez pravne podlage. Po njegovem mnenju gre za politično dejanje, usmerjeno v poslabšanje položaja v SV in v poskus oslabitve vlade. Prepričan je, da interpelacija ne bo uspešna, saj da ni ravnal nezakonito.

Erjavec je vse očitke v današnji izjavi na ministrstvu ponovno zavrnil in dejal, da napovedano interpelacijo obžaluje. Razrešitev Škerbinca se želi po njegovem mnenju izkoristiti za politizacijo tega primera. »Od obstoja SV, vselej so imenovali in razrešili poveljnike poveljstva sil brez obrazložitve,« je poudaril in dodal, da je bil tudi Škerbinc imenovan ter razrešen brez obrazložitve.

Minister je včeraj napovedal, da bo najkasneje do jutri predsedniku vlade Marjanu Šarcu posredoval poročilo, ki ga od njega pričakuje do petka.

Knovs je namreč ugotovil, da je Erjavec na podlagi govoric, da je Miha Škerbinc neprimerno govoril o načelnici generalštaba Alenki Ermenc oziroma njenem zdravstvenem stanju, naročil obveščevalno dejavnost. OVS je zaslišal 25 vojakov, za kar pa po mnenju Knovsa ni imel zakonske podlage. »Pojasnili bomo, da so bili vsi postopki izvedeni v skladu z zakonom, tako razrešitev poveljnika poveljstva sil kot tudi aktivnosti OVS,« je za Delo dejal Erjavec. Poročilo, ki ga je zahteval premier Marjan Šarec, bo posredoval tudi vrhovnemu poveljniku vojaških sil Borutu Pahorju in predsedniku odbora za obrambo Samu Bevku. Pri tem pravi, da si »nekateri v opoziciji želijo spolitizirati razrešitev brigadirja Škerbinca«.

Erjavec trdi, da je bila zamenjava zakonita, sledila pa da je predlogu načelnice generalštaba, ki je izgubila zaupanje v Škerbinca tako zaradi incidenta z nočnim streljanjem z najtežjimi kalibri na vadišču na Počku, za kar ni vedelo niti obrambno ministrstvo niti načelnica Ermenčeva, kot tudi zaradi domnevnega obrekovanja. Nasprotno pa meni Sindikat vojakov Slovenije. Kot je za Delo že konec prejšnjega meseca napovedal njegov predsednik Gvido Novak, so včeraj v sindikatu zahtevali sklic izredne seje parlamentarnega odbora za obrambo in pozvali poslance, naj predlagajo interpelacijo ministra.

Preberite še:

Komentarji: