Erjavec razrešil poveljnika poveljstva sil Škerbinca

Razrešitev je predlagala generalmajorka Ermenčeva, razlog je bilo med drugim nočno streljanje z najtežjimi kalibri na Počku.
Fotografija: Škerbinc je bil del ekipe, ki si jo je postavila Alenka Ermenc. Na mestu poveljstva sil je 21. decembra lani zamenjal Milka Petka. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Škerbinc je bil del ekipe, ki si jo je postavila Alenka Ermenc. Na mestu poveljstva sil je 21. decembra lani zamenjal Milka Petka. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Na ministrstvu za obrambo so potrdili, da je minister Karl Erjavec popoldne na predlog načelnice Generalštaba Slovenske vojske generalmajorke Alenke Ermenc razrešil poveljnika poveljstva sil brigadirja Miho Škerbinca. Do imenovanja novega bo silam Slovenske vojske kot namestnik poveljnika poveljeval brigadir Milan Žurman.

Erjavec je odredbo podpisal na podlagi zakona o obrambi in z njo Škerbinca s formacijske dolžnosti poveljnika sil v poveljstvu sil Slovenske vojske (SV) razrešil z današnjim dnem.Razlog razrešitve je bil med drugim incident, ko je prejšnji teden prišlo do nočnega streljanja z najtežjimi kalibri na vadišču na Počku, za kar ni vedelo niti obrambno ministrstvo niti načelnica Ermenčeva. Zato je od načelnice Erjavec zahteval preiskavo in poročilo o tem dogodku.
 

Minister očital ignoranco usmeritev


Danes je Erjavec za STA navedel, da se je v zadevi Poček »zgodila ignoranca usmeritev ministra, da se po 23. uri ne izvajajo urjenja s težko oborožitvijo«. Škerbinc je bil sicer del ekipe, ki si jo je postavila Ermenčeva. Na mestu poveljstva sil je 21. decembra lani zamenjal Milka Petka.

Še januarja je na slovesnosti ob dnevu poveljstva sil SV sicer Erjavec izrazil prepričanje, da bo Škerbinc kos odgovorni nalogi, ki ga čaka. Škerbinc pa mu je v izjavi za medije odgovoril:»Ko minister vojaku neko nalogo zaupa, jo vojak izpelje.«

Poveljstvo sil je bilo v Slovenski vojski ponovno vzpostavljeno leta 2017. »Izkazalo se je, da je bila to prava in pravilna odločitev,« je januarja poudaril Erjavec.

Komentarji: