Eva in drugi čari 12. Speculuma Artiuma

Od danes do 17. oktobra so festivalska vrata v trboveljski Delavski dom odprta za vse navdušence virtualnih svetov in umetne inteligence.
Fotografija: Laibach, eden od projektov Made in Trbovlje. FOTO: Arhiv Ddtlab
Odpri galerijo
Laibach, eden od projektov Made in Trbovlje. FOTO: Arhiv Ddtlab

Trbovlje – Danes vrata odpira 12. Speculum Artium, z njim pa prihaja tudi mednarodni festival videoumetnosti DigitalBigScreen. Rdeča nit dvodnevnega festivala, na katerem se obeta udeležba najbolj priznanih svetovnih avtorjev in projektov s področja prepleta umetnosti, znanosti in tehnologije, je Okno v svet.

Čar Speculuma bodo znova virtualni in kinetični projekti, ki vsak po svoje raziskujejo in vizionarsko pogledujejo v prihodnost, zaznamovano z virtualnimi svetovi in umetno inteligenco.

Posebno mesto na festivalu ima letos raziskovalno-umetniški laboratorij DDTlab, ki bo prepoznaven pod »blagovno znamko« Made in Trbovlje in po prikupni Evi, prvi robotski humanoidni občanki Trbovelj, ki navdušuje staro in mlado. Kajti Eva premore čisto pravi ženski šarm in razgledanost ter inteligenco: izzivalno položi roko na bok, kot v zadregi išče po svojem spominu in nakaže, kako bi se popraskala po glavi, prepozna sliko konja in zrecitira vse njegove karakteristike ter nazadnje še glasno zarezgeta. Prepozna, denimo, tudi obraz Adele ter zapoje kot ona, poleg tega se zna spustiti tudi na vse štiri in ročno pobrisati tla …

Prva humanoidna občanka Trbovelj po imenu Eva. FOTO: Arhiv Ddtlab
Prva humanoidna občanka Trbovelj po imenu Eva. FOTO: Arhiv Ddtlab


DDTlab se na Speculumu sicer predstavlja z vrsto projektov, ki so v zadnjem letu nastali v sodelovanju z organizacijami, podjetji in posamičnimi raziskovalci umetnosti, tehnologije, izobraževanja in gospodarstva.

V Novi galeriji se bosta s »(Po)vratkom empatije« predstavili gostujoči kuratorki Robertina Šebjanič in Alenka Trebušak.
 

Komentarji: