Fakin načrtuje: javne zavode organizirati kot gospodarske družbe

Sto dni vlade: na ministrstvu za zdravje so predstavili načrte za nadaljnje delo.
Fotografija: Na ministrstvu za zdravje so predstavili načrte za prihodnje delo: minister Fakin želi, da se državljanom v novem letu izpolni čim več želja, za zdravstveni sistem pa obljublja, da bodo poskrbeli oni. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Na ministrstvu za zdravje so predstavili načrte za prihodnje delo: minister Fakin želi, da se državljanom v novem letu izpolni čim več želja, za zdravstveni sistem pa obljublja, da bodo poskrbeli oni. FOTO: Jože Suhadolnik

Ljubljana - Na ministrstvu za zdravje budno spremljajo poslovanje bolnišnic. Da bi povečali učinkovitost, bodo najprej zaostrili odgovornost uprav in nadzornikov. V zvezi s tem bodo po ministrovih besedah sprejeli »mini zakon«, ki bo opredeljeval osebno in premoženjsko odgovornost vodilnih ter jim omogočal nagrajevanje, sorazmerno tistemu v gospodarskih družbah.

Grob osnutek tega zakona naj bi bil pripravljen do konca januarja. V novi zakon o upravljanju javnih zakonov bodo uvedli pojma uprava in nadzorni svet. Svet zavoda bo postal preteklost. S tem se bodo poistovetili z gospodarskimi družbami.

Minister Samo Fakin bi rad prekinil s prakso, da morajo na ministrstvu dajati soglasja za napredovanje kateregakoli delavca v bolnišnici ali pa soglasja za delo preko polnega delovnega časa. Z njo se namreč vzbuja občutek, da se direktorjem ne zaupa.

Budno spremljajo poslovanje bolnišnic in proučujejo, kje bi se dalo zajeziti odtekanje denarja. Lani in letos so za skrajševanje čakalnih dob namenili po 35 milijonov evrov, nekaj podobnega pa se obeta tudi v prihodnjem letu.

Med prednostnimi nalogami je Fakin napovedal tudi dvig določene produktivnosti in prestrukturiranje nekaterih programov s presežkom. Izrazil je pričakovanje, da bodo že v prihodnjem letu nekatere čakalne dobe, kot na primer pri preiskavah z magnetno resonanco in CT, bistveno krajše. Določili bodo tudi število prvih pregledov v specialističnih ambulantah, ki jih mora ta dnevno opraviti.

Preberite še:

Komentarji: