Gasilci imeli polne roke dela: močan veter podiral drevesa, meteorna voda zalivala objekte (VIDEO)

Čez dan je bilo še nekoliko vetrovno, hitrost vetra pa povečini ni presegala opozorilne vrednosti.
Fotografija: Gasilci med odstranjevanjem posledic vetroloma v Kopru. FOTO: Jure Makovec/AFP
Odpri galerijo
Gasilci med odstranjevanjem posledic vetroloma v Kopru. FOTO: Jure Makovec/AFP

Marsikdo minulo noč ni zatisnil očesa, saj nas je dosegla vremenska fronta, ki je prinesla močan veter in obilnejše padavine, zaradi katerih so narasli vodotoki. 

Do jutra je k sreči veter povsod oslabel, ni pa povsem ponehal. Čez dan je bilo še vetrovno, hitrost vetra pa povečini ni presegala opozorilne vrednosti, so navedli na Agenciji za okolje (Arso). 

Po podatki Uprave za zaščito in reševanje je bilo minulo noč največ težav na območju Koroške, Gorenjske in Primorske. Gasilci so imeli polne roke z odstranjevanjem podrtih dreves in črpanjem meteornih voda. Na telefonski številki 112 so to noč sprejeli več kot 2500 klicev. 

Močnejše neurje je zvečer zajelo Ilirsko Bistrico in okoliške kraje. Gasilci in delavci cestnega in komunalnega podjetja so po podatkih uprave posredovali na več kot 30 lokacijah, saj je močan veter podrl več dreves in razkril številne strehe. V mestu Ilirska Bistrica je veter precej škode povzročil v Rozmanovi ulici, kjer je odkrilo novejšo streho stanovanjskega bloka. Razmere v občini so sicer že pod nadzorom, saj se je vreme izboljšalo, vode pa odtekajo. Škodo še ocenjujejo.

Podrta drevesa v Vipavi. FOTO: Bralec Mark
Podrta drevesa v Vipavi. FOTO: Bralec Mark


Močan veter je težave povzročal tudi v Sežani, Vipavi, Ajdovščini in v Brdih. 



Podrta drevesa v Vipavi. FOTO: Bralec Mark
Podrta drevesa v Vipavi. FOTO: Bralec Mark


Na Goriškem številni brez elektrike


Zaradi varnosti so odgovorni ponoči zaprli cesto od Loga pod Mangartom do mejnega prehoda Predel, saj je na cesto zaradi močnega vetra padlo približno 30 dreves. Tamkajšnji gasilci so morali posredovati v osmih primerih zaradi odkritih streh.

Po podatkih Elektra Primorske je bilo na Goriškem dopoldne brez napajanja Lig nad Kanalom, na Pivškem je brez napetosti področje Knežaka in Mašuna. Na Koprskem je brez napajanja transformatorska postaja Cikuti. Skupaj je bilo približno 1646 odjemalcev brez električne energije.

Večino okvar je dobavljavcu elektrike uspelo sanirati. Brez napajanja je bilo ob 13. 30 uri še 205 odjemalcev na Bovškem (Strmec, Loška Koritnica in zgornji del doline Trente). Brez električne energije pa za zdaj ostaja še 38 odjemalcev od Trente do izvira Soče, normalne oskrbe jim ekipe Elektra Primorske najverjetneje danes še ne bodo uspele zagotoviti. Kot so sporočili, bo ta del daljnovoda zagotovo saniran v sredo tekom dneva.

Gostišče Mangart je skoraj ostalo brez strehe. FOTO: PGD Log pod Mangartom
Gostišče Mangart je skoraj ostalo brez strehe. FOTO: PGD Log pod Mangartom


Zavarovalničarji že na terenu 


Zavarovalničarji na terenu, kjer je to mogoče, popisujejo škodo, ki jo je v ponedeljek in danes povzročil močan veter z nalivi.

»Sodelavci Zavarovalnice Sava so na terenu od ponedeljka zvečer in na mestih, kjer je to mogoče, opravljajo oglede škode,« so za STA povedali v Zavarovalnici Sava.

Tudi v Zavarovalnici Triglav so zagotovili, da se sodelavci, ki ocenjujejo škodo, na teren odpravijo takoj, ko razmere to omogočajo, ter zagotavljajo hitro podporo zavarovancem pri reševanju škodnih zahtevkov. Strankam škode izplačujejo naslednji dan po cenitvi, če se z oceno strinjajo. Kot so dejali, o tokratni višini in obsegu škode še ne morejo govoriti. »Razmere na terenu spremljamo in na področju cenitve škod ne pričakujemo posebnosti,« so dodali v Triglavu.

V Zavarovalnici Sava zavarovancem svetujejo, naj najprej poskrbijo zase in za svoje premoženje. Če jim je neurje na nepremičnini povzročilo škodo, naj o tem obvestijo svojega zavarovalnega zastopnika ali asistenčni center. Škodo naj fotografirajo in jo začnejo sanirati, ko je to dovolj varno, da se prepreči povečevanje škode.

Podobno so poudarili v Triglavu. Zavarovancem v primeru naravnih nesreč svetujejo, naj zavarujejo človeška življenja in preprečijo nadaljnjo škodo. Če je mogoče, naj naredijo nekaj fotografij nastale škode. Preverijo naj zavarovano kritje na zavarovalnih policah in prijavijo škodo. Če so razmere varne, naj začnejo s popravilom, a poskrbijo, da se do prihoda cenilca ohranijo dokazila o nastali škodi.

Protipoplavne vreče pred pekarnico v Izoli. FOTO: Jure Makovec/AFP
Protipoplavne vreče pred pekarnico v Izoli. FOTO: Jure Makovec/AFP


Poplavljalo morje, a imeli smo nekaj sreče


Z Obale so prav tako zvečer in ponoči poročali o vetrolomu, dodatne težave je povzročalo poplavljanje morja, ki je na Tartinijevem trgu v Piranu ogrožal tudi tamkajšnji hotel. Posredovali so gasilci PGD Piran, ki so na vhode namestili 15 protipoplavnih vreč in tako preprečili vdor vode ter večjo materialno škodo.



»Sredi pretekle noči je bila gladina morja povišana za okoli 100 centimetrov, kar je bilo dovolj za poplavljanje obale v višini 43 centimetrov. Le nekaj ur pred tem, takoj po nočni oseki, je bila gladina morja povišana za 135 centimetrov. Ob tem dogodku torej tudi srečna okoliščina,« so sporočili hidrologi z Arsa. 



Poplavljenje ulice v Izoli. FOTO: Jure Makovec/AFP
Poplavljenje ulice v Izoli. FOTO: Jure Makovec/AFP


​Veter je v Piranu, Kopru in Izoli podiral drevesa, drogove javne razsvetljave in elektrike. Sunek vetra, kot navaja poročilo Uprave za zaščito in reševanje, je podrl osebo na Pristaniški ulici v Kopru, ki so jo nato odpeljali v izolsko bolnišnico. V Šmarjah so se iskrili električni vodniki, zagorela je tudi veja, ki se je zapletla med vodnike. Visoka voda je poškodovala tudi več plovil, ki jih je naplavilo na kopno.

Poplavljenje ulice v Piranu. FOTO: Jure Makovec/AFP
Poplavljenje ulice v Piranu. FOTO: Jure Makovec/AFP


Poplave v Piranu. FOTO: Jure Makovec/AFP
Poplave v Piranu. FOTO: Jure Makovec/AFP


Močno neurje na Gorenjskem 


S poplavljanjem meteornih voda so se ukvarjali na širšem območju Gorenjske. V Spodnjih Dupljah v občini Naklo je meteorna voda zalila prostore šole. O poplavah meteornih voda in podrtih drevesih so poročali z Bleda, Radovljice, kjer so določena naselja tudi ostala brez elektrike. Težave so zabeležili tudi v Tržiču, kjer je meteorna voda povzročila zelo veliko škode, v Kranju, Ratečah in Cerkljah na Gorenjskem. 

Po ponedeljkovi evakuaciji bodo prebivalci najbližjih hiš pod plazom na Belci današnjo noč predvidoma že lahko preživeli v svojih domovih. Pristojne službe bodo skrbno spremljale razmere, stekla pa je tudi sanacija potoka Belca, ki je narasel zaradi podora, zalil žago in ogrožal bližnje hiše. Situacijo si je danes ogledal tudi premier.

Kot je pojasnil poveljnik kranjskogorske civilne zaščite Blaž Lavtižar, so v ponedeljek zvečer opazili, da narašča potok Belca. Tako so bili aktivirani prostovoljni gasilci okoliških društev, zaradi obsega intervencije pa je bil sklican tudi štab civilne zaščite. »Ko smo prišli na kraj, smo videli, da vodotok narašča zaradi podora materiala, ki je nakopičen v potoku,« je povedal.

Zato so že zvečer aktivirati zasebnike, ki so jim s svojimi stroji pomagali navoziti skale za varovalni nasip. Ker se je vodostaj višal, pa so sprožili tudi evakuacijo več kot 30 stanovalcev najbolj ogroženih hiš, ki so noč preživeli v mojstranski osnovni šoli, kjer so jim zagotovili ležišča in hrano. Ko je vodostaj začel upadati, je na terenu ostala gasilska straža, ki je opazovala, da tok blata ne bi presegel nasipa.



Danes je že stekla sanacija brežine, v sredo pa bo prišla dodatna mehanizacija za čiščenje struge, da se bo potok znova vrnil vanjo. V sredo bodo s helikopterjem opravili tudi pregled struge in preverili, da ni kje višje prišlo do še kakšnega plazišča oziroma zastoja materiala, je pojasnil Lavtižar.

Kranjskogorski župan Janez Hrovat je poudaril, da je največja nevarnost zagotovo prežeči plaz, ki lahko še vedno zajezi potok in ogrozi naselje. Spomnil je, da je gozdna cesta že od februarja, ko se je sprožil plaz, zaprta in da so pravkar v delu projekti za novo cesto. Z novim podorom pa se situacija ponovno spreminja.

Evakuirani prebivalci so se danes že vrnili v svoje domove, saj so se padavine čez dan umirile, in upajo, da bodo lahko noč preživeli doma. Vendar pa strah še ostaja. Hrovat zato zagotavlja, da bodo takoj, ko bo to mogoče, potok in območje sanirali ter naredili načrte za varnostne ukrepe.


Veter se je znesel nad Koroško 


Gasilci so odstranjevali številna podrta drevesa in pomagali pri zaščiti razkritih streh tudi na Koroškem in na Štajerskem. Uprava za zaščito in reševanje navaja, da so vetrolom zabeležili na Ravnah na Koroškem, v Vuzenici, na Muti, Prevaljah, Podvelki, v Selnici ob Dravi in Mariboru. Na območju občin Slovenj Gradec, Radlje ob Dravi, Črne na Koroškem in Ravne na Koroškem je več ljudi ostalo brez elektrike.
 

Drevo se je podrlo na vozilo gasilcev 


Na cesti proti Duhu v občini Selnica ob Dravi so gasilci PGD Selnica ob Dravi s cestišča odstranili šest podrtih dreves. Pri vračanju z intervencije pa se je tudi na njihovo vozilo podrlo drevo, a k sreči ni bilo poškodovanih. Vozilo je nevozno in so ga čez noč pustili na kraju dogodka. Na pomoč so jim prišli gasilci PGD Slemen in PGD Ruše, ki so odstranili še deset podrtih dreves.

Na Koroškem se je ponoči oglasila tudi sirena zaradi naraščajoče Drave, ki pa se že umirja. 


Katere ceste so zaprte? 


Zaradi neurja so bile številne ceste ponoči in zjutraj zaprte, a so delavci mnogo že postorili. Po podatkih prometno-informacijskega centra zaradi podrtega drevja ostajata zaprta prelaz Vršič ter prelaz Korensko Sedlo na avstrijski strani. Zaradi poplavljene ceste je popolna zapora Krnica - Radovna - Mojstrana.

Zaradi vetroloma in poplav je na avstrijski strani zaprt prehod Vič, cesta Dravograd - Vič je prevozna le za lokalni promet; zaprt je tudi prehod Libeliče. Zaprta je cesta na Mangart zaradi skalnega podora. 

Preberite še:

Komentarji: