Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V dveh dneh pri nas predčasno glasovalo 2,5 odstotka volilnih upravičencev

Do nedelje bo okoli 370 milijonov Evropejcev izbiralo 720 poslancev novega sklica evropskega parlamenta, devet tudi Slovenci.
Včeraj, 5. junija, se je volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament udeležilo 20.686 volivk in volivcev. FOTO: Voranc Vogel
Včeraj, 5. junija, se je volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament udeležilo 20.686 volivk in volivcev. FOTO: Voranc Vogel
STA, P. M.
6. 6. 2024 | 06:48
6. 6. 2024 | 10:06
8:31

Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je drugi dan predčasnega glasovanja, to je včeraj, 5. junija, volitev poslancev iz republike Slovenije v Evropski parlament udeležilo 20.686 volivk in volivcev oziroma 1,3 odstotka volilnih upravičencev, sporoča Državna voillna komisija (DVK). Glasovanja na posvetovalnih referendumih pa se je udeležilo 20.656 volivk in volivcev oz. 1,3 odstotka volilnih upravičencev. Prvi in drugi dan skupaj se je predčasnega glasovanja udeležilo 2,5 odstotka volilnih upravičencev.

Okrajne volilne komisije zaenkrat poleg podatkov o volilni udeležbi na evropskih volitvah sporočajo zgolj podatke o volilni udeležbi na posvetovalnem referendumu o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. V nedeljo po zaprtju volišč pa bodo podatke o volilni udeležbi poleg evropskih volitev objavljali tudi za vsak referendum posebej.

Kako smo predčasno glasovali v preteklosti

Na volitvah poslancev iz republike Slovenije v Evropski parlament leta 2019 se je prvi dan predčasnega glasovanja udeležilo 8052 volivk in volivcev oziroma 0,47 odstotka vseh volilnih upravičencev, drugi dan 12.356, tretji dan pa 10.948 volivcev. Skupaj se je takrat predčasnega glasovanja (v vseh treh dneh) udeležilo 31.356 volivcev oziroma 1,84 odstotka volilnih upravičencev.

V nedeljo bomo volili devet poslancev v evropski parlament. FOTO: Blaž Samec/Delo
V nedeljo bomo volili devet poslancev v evropski parlament. FOTO: Blaž Samec/Delo

Na zakonodajnem referendumu o noveli zakona o vladi novembra 2022 je prvi dan predčasnega glasovanja svoj glas oddalo 15.202 volivcev, drugi dan 28.016 volivcev, zadnji dan pa 23.123 volivk in volivcev. Skupaj je takrat na referendumu predčasno glasovalo 66.341 oz. 3,91 odstotka volilnih upravičencev. Končna volilna udeležba na omenjenem referendumu leta 2022 pa je bila 41,83-odstotna; skupaj je takrat glasovalo 708.701 volivk in volivcev.

Po podatkih Ministrstva za notranje zadeve je bilo konec maja v volilnih imenikih za glasovanje na volitvah poslancev iz republike Slovenije v Evropski parlament vpisanih skupaj 1.689.465 volilnih upravičencev, od tega 1.582.691 volivk in volivcev s stalnim prebivališčem v Sloveniji in 106.774 s stalnim prebivališčem v tujini. Za glasovanje na treh posvetovalnih referendumih je v volilnih imenikih vpisanih skupaj 1.692.301 volilnih upravičencev, od tega 1.582.621 volivk in volivcev s stalnim prebivališčem v Sloveniji in 109.680 s stalnim prebivališčem v tujini.

Glas za evropske poslance in referendume je mogoče oddati še danes

Pred nedeljskimi evropskimi volitvami in tremi posvetovalnimi referendumi lahko volivci še danes svoj glas oddajo predčasno na enem izmed 97 volišč, ki bodo odprta med 7. in 19. uro. V torek, na prvi dan predčasnega glasovanja, je svoj glas oddalo 1,2 odstotka vseh volilnih opravičencev.

Sodeč po podatkih o volilni udeležbi prvega dne predčasnega glasovanja se tokrat obeta višja volilna udeležba kot pred petimi leti. Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je prvi dan predčasnega glasovanja na evropskih volitvah udeležilo 18.810 volivcev oz. 1,2 odstotka vseh volilnih upravičencev. Na evropskih volitvah 2019 se je v vseh treh dneh skupaj predčasnega glasovanja udeležilo 1,84 odstotka volilnih upravičencev.

image_alt
Skoraj 2000 slovenskih državljanov v BiH v nedeljo ne bo moglo glasovati

Na posvetovalnem referendumu o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je prvi dan predčasnega glasovanja svoj glas oddalo 18.769 volivcev oz. 1,2 odstotka vseh upravičencev.

Okrajne volilne komisije namreč za zdaj ne sporočajo podatkov o volilni udeležbi na vseh treh posvetovalnih referendumih, ampak zgolj o udeležbi na posvetovalnem referendumu o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Od petka opolnoči molk

Medtem kandidatne liste stopajo v sklepni del kampanje. Čas za nagovarjanje volivcev imajo le še do petka do polnoči, ko bo nastopil volilni molk.

Splošno glasovanje bo na 2981 rednih voliščih in 55 voliščih omnia potekalo v nedeljo, 9. junija, med 7. in 19. uro. Odprtih pa bo tudi 31 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v 27 državah.

Volivci bodo na evropskih volitvah med 11 kandidatnimi listami izbirali devet poslancev iz Slovenije v evropskem parlamentu. Hkrati bodo na treh posvetovalnih referendumih odgovarjali na štiri referendumska vprašanja: o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o preferenčnem glasu na državnozborskih volitvah, o rabi konoplje za medicinske namene in o osebni rabi konoplje.

Na volišča prvi Nizozemci

Na Nizozemskem se danes kot v prvi izmed držav članic EU začenjajo volitve v evropski parlament. Ponekod bodo volitve v petek in soboto, v večini članic EU pa bodo, tako kot v Sloveniji, volili v nedeljo. Glede na ankete se na volitvah obeta vzpon skrajno desnih strank, kar bi lahko vplivalo na odločanje o najvišjih položajih v institucijah EU.

Haag v teh dneh FOTO: Nick Gammon/AFP
Haag v teh dneh FOTO: Nick Gammon/AFP

Od danes do nedelje bo okoli 370 milijonov Evropejcev izbiralo 720 poslancev novega sklica evropskega parlamenta, kar je 15 več, kot jih je trenutno. Enega poslanca več, torej devet, bo po novem imela tudi Slovenija.

image_alt
Bodo opravljali dodatne pridobitvene dejavnosti, če bodo izvoljeni?

Kot prvi se na volišča danes odpravljajo na Nizozemskem, jutri pa bodo volitve potekale na Irskem. Čehi bodo svoje predstavnike v evropskem parlamentu volili jutri in v soboto, Italijani pa v soboto in nedeljo. V Latviji, na Malti in Slovaškem bodo evropske volitve v soboto, drugod pa v nedeljo.

Več javnomnenjskih raziskav kaže na okrepitev dveh skrajno desnih političnih skupin v parlamentu – Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) ter Identitete in demokracije (ID). Skrajno desni skupini, predvsem ECR, bi tako lahko na tretjem mestu ogrozili liberalce (Renew).

Prvi dve mesti se znova obetata desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP) in socialistom (S&D).

Kakšna bo prihodnja sestava evropskega parlamenta, bo okvirno znano v nedeljo po 23. uri, ko se bodo zaprla volišča v vseh članicah EU.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine