Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Globoke skrbi glede evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije

Ker bo evropsko tožilstvo začelo delovati 1. junija, mora Slovenija pohiteti s končanjem postopkov. Pismo pravosodni ministrici Lilijani Kozlovič.
Na evropskem tožilstvu niti v petih mesecih niso dobile uradne informacije, kje se zapleta glede delegiranih tožilcev iz Slovenije. FOTO: Jože Suhadolnik/DELO
Na evropskem tožilstvu niti v petih mesecih niso dobile uradne informacije, kje se zapleta glede delegiranih tožilcev iz Slovenije. FOTO: Jože Suhadolnik/DELO
26. 4. 2021 | 19:08
27. 4. 2021 | 09:00
2:50
Na evropskem javnem tožilstvu, ki bo po pričakovanjih 1. junija začelo operativno delovati, so vse bolj zaskrbljeni glede zapletov z imenovanjem dveh evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije.

Glavna evropska tožilka Laura Kövesi je danes opravila pogovor s predsednico državnotožilskega sveta Tamaro Gregorčič in glavnim državnim tožilcem Dragom Šketo. Tožilka Kövesi je nato poslala pismo ministrici za pravosodje Lilijani Kozlovič.

V pismu so opozorili, da je bil postopek v Sloveniji končan že na začetku decembra. Kljub temu tožilstvo niti pet mesecev pozneje iz Slovenije ni prejelo kandidatur izbranih tožilcev, Mateja Oštirja in Tanje Frank Eler.
 

Položaj je urgenten


»Gospa Kövesi je izrazila globoko zaskrbljenost glede položaja in pozvala slovensko vlado, naj imenuje svoje delegirane tožilce,« so sporočili s sedeža novega tožilstva s sedežem v Luxembourgu.

Čimprejšnja nominacija je nujna, saj morajo biti kandidati imenovani, opremljeni in usposobljeni, da lahko začnejo delo v okviru evropskega tožilstva. Zato da končanje postopka postaja »urgentno«.

Po neuradnih informacijah na evropskem tožilstvu sploh še niso prejeli uradnih informacij o nastalem položaju. Glede drugih šestih državah (od 22 sodelujočih), ki še niso končale nominacij, na drugi strani vedo, kako pri njih poteka postopek, in kdaj lahko pričakujejo nominacije. Povsod so postopki pri koncu.  

image_alt
Ali Janez Janša ne govori resnice?


Z evropske komisije so nam v petek sporočili, da se zavedajo, da je v Sloveniji nominacija dveh delegiranih evropskih tožilcev še v teku, čeprav je bila izbira v tožilskem svetu izpeljana v skladu s pravno veljavnimi merili. Pričakujejo, da Slovenija ne bo zadrževala procesa. Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je že 15. februarja s pismom pozval Slovenijo, naj hitro konča postopek.

Države članice EU, ki sodelujejo v evropskem javnem tožilstvu, naj bi svoje kandidate za delegirane evropske tožilce imenovale do konca aprila, je komisar Reynders že marca pozval k pospešitvi postopkov, da bi tožilstvo lahko začelo delovati.

Pristojnosti evropskega tožilstva so preiskovanje, pregon in obtožbe v primeru kaznivih dejanj zoper finančne interese EU, denimo korupcije ali goljufije z evropskimi sredstvi. Za začetek delovanja bi moral biti imenovan vsaj en delegirani tožilec iz vsake sodelujoče države.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine