Gore niso hribčki, kamor bi šel v supergah

Danes tri helikopterska reševanja v gorah. V severni triglavski steni niso našli poškodovanih oseb.
Fotografija: Planinci pod Triglavom. FOTO: Dokumentacija Dela
Odpri galerijo
Planinci pod Triglavom. FOTO: Dokumentacija Dela

Ekipa za helikoptersko reševanje z Brnika je bila danes trikrat aktivirana zaradi prijav nesreč v gorah, so sporočili s policijske uprave Kranj.

Že  ob  osmi  uri  zjutraj  je z ekipa z vojaških helikopterjem poletela na pomoč  gorskim  reševalcem  iz  Mojstrane,  ki  so preverjali informacijo o domnevnih klicih na pomoč v Severni triglavski steni. Gorski reševalci in helikopter niso našli poškodovanih oseb.

Okoli desete ure je ekipa poletela na Krnska jezera, kjer je pomagala lažje poškodovanemu planincu. Pri vzponu proti  planinskemu domu pri Krnskih jezerih je padel in si poškodoval glavo.



Sredi popoldneva pa so reševali še tujega planinca, ki je na območju Viševnika v neustrezni obutvi zdrsnil in se lažje poškodoval. Bil je na meji večjega  padca, ker gre za zelo strm in spolzek teren. Tudi včeraj so na območju Prisojnika kranjskogorski gorski reševalci in vojaški helikopter reševali neustrezno opremljene tujce.

Največ neustrezno opremljenih planincev v zadnjem obdobju je tujcev. Oba poškodovana planinca sta bila prepeljana v zdravstveno ustanovo.

Na policiji obiskovalce gora opozarjajo na previdnost, ustrezno opremo in odgovornost. Stanodajalce, pri katerih so nastanjeni tujci, prosijo, naj jih seznanijo z razmerami v sredogorju in visokogorju. Gore niso hribčki, kamor bi šel v supergah, je zapisal predstavnik za odnose z javnostmi s policijske uprave Kranj Bojan Kos.

Dodaja, da so gorski reševalci v gorah danes reševali tudi na klasičen način.

Preberite še:

Komentarji: