Gradnja suhih zadrževalnikov ob Savinji je še daleč

Vlada bo predvidoma ta mesec obravnavala državni prostorski načrt za zmanjšanje poplavne ogroženosti Spodnje Savinjske doline.
Fotografija: Gradnji suhih zadrževalnikov so do zdaj najbolj nasprotovali kmetje, saj je to območje, kjer so v skoraj 65 odstotkih najboljša kmetijska zemljišča. Foto Tadej Regent
Odpri galerijo
Gradnji suhih zadrževalnikov so do zdaj najbolj nasprotovali kmetje, saj je to območje, kjer so v skoraj 65 odstotkih najboljša kmetijska zemljišča. Foto Tadej Regent

Ministrstvo za naravne vire in prostor je pred letom dni objavilo pobudo za pripravo državnega prostorskega načrta (DPN) za zmanjšanje poplavne ogroženosti v Spodnji Savinjski dolini. Leto pozneje in pol leta po ujmi je ministrstvo pripravilo gradivo za sklep o pripravi DPN, ki je v medresorski obravnavi. Občine nestrpno čakajo na javno razgrnitev.

Ko je bila pobuda za pripravo DPN lani javno objavljena, je bilo v javnosti tudi veliko nasprotovanja. Ustanovljena je bila civilna iniciativa, prav tako so bili zelo proti načrtovanim suhim zadrževalnikom tudi kmetje, skupno sta ministrstvo in direkcija za vode prejela 142 različnih pripomb, stališč, predlogov in mnenj o pobudi. Projekt je bil po prvih ocenah vreden od 271,1 do 315,3 milijona evrov, v pobudi pa sta bili dve različici. Po eni bi na območju osmih občin (Celje, Žalec, Prebold, Polzela, Braslovče, Šmartno ob Paki, Tabor in Vransko) zgradili osem suhih in dva mokra zadrževalnika, po drugi bi bil še en dodaten suhi zadrževalnik.

image_alt
Suhi zadrževalniki: rešitev ali uničenje območja

Projekt je predvideval tudi gradnjo več visokih protipoplavnih nasipov in visokih pregrad, mostov, zidov … Na ministrstvu so odgovorili, da so po avgustovskih poplavah ugotovili, »da je glede na vse omejitve, konkretne prostorske razmere in dejavnike v prostoru smiselno obravnavati rešitev, ki izhaja iz predhodno obravnavanih variant in bo v nadaljevanju priprave DPN dopolnjena ter optimizirana glede na cilje in podane usmeritve za načrtovanje«.

Dodatno so na ministrstvu pojasnili le, da načrtujejo gradnjo suhih zadrževalnikov ob Savinji in Bolski, ureditev strug in nasipov ob Savinji na območju Vrbja, ob Bolski in Perišnici v Latkovi vasi, ob Bolski na območju Kaplje vasi, Dolenje vasi, Prebolda in Gomilskega, ob Ložnici ter drugih nasipih. Umestili bi večnamenske mokre zadrževalnike (Vršca, Gozdnica) ter proučili povečanje kapacitet večnamenske akumulacije Žovnek in drugih ureditev za zagotavljanje namakanja kmetijskih zemljišč.

image_alt
Ujma odnesla nekatere načrtovane investicije

Vsaj še leto dni

Gradnja vsega tega je še daleč, so dejali na ministrstvu. »Pričakujemo, da bo vlada sklep o pripravi DPN obravnavala in sprejela predvidoma še ta mesec. Nato bo sledila izdelava vseh strokovnih podlag, študije variant kot utemeljitev najustreznejše rešitve ter priprava DPN. Predvideno sprejetje uredbe o DPN je načrtovano leta 2025. Suhe zadrževalnike bi bilo mogoče začeti graditi po sprejetju uredbe, pridobitvi zemljišč ter pridobitvi pravnomočnih dovoljenj za gradnjo,« so povedali. Dodali so, da bodo vsa gradiva javno objavljena takoj po sprejetju sklepa o pripravi DPN.

image_alt
Suhi zadrževalniki v Spodnji Savinjski dolini do leta 2027

»Nujno je, da je čim prej javna razgrnitev in da je sprejet DPN. Ne nazadnje so za to tudi sredstva v tej kohezijski perspektivi,« je dejal celjski župan Matija Kovač. V Žalcu, kjer je bilo do zdaj veliko nasprotovanja suhim zadrževalnikom, si rešitev prav tako želijo čim prej, je pojasnil župan Janko Kos: »Najraje bi videl, da suhih zadrževalnikov v naši občini ne bi bilo, a brez njih očitno ne bo šlo. Nihče nam sicer še ni povedal, katera različica je zdaj končna. So pa obljubili, da bodo vključili vse deležnike in vso zainteresirano javnost. Zadeva ne bo lahka, to bo tudi velika rana za okolje. Ampak če tega ne bomo naredili zdaj, potem ne vem, kdaj.«

Preberite še:

Komentarji: