Hojs napovedal zaostritev azilnih postopkov in zaposlovanja tujcev

Notranji minister je opozoril, da prihaja do številnih zlorab azilnih postopkov.
Fotografija: Novinarska konferenca gibanja Boj za svobodo pred azilnim domom Vič 6.8.2019 Ljubljana Slovenija [novinarske konference,Boj za svobodo,azilni dom Vič,azilanti,varnostniki,Ljubljana,Slovenija] Foto Joze Suhadolnik
Odpri galerijo
Novinarska konferenca gibanja Boj za svobodo pred azilnim domom Vič 6.8.2019 Ljubljana Slovenija [novinarske konference,Boj za svobodo,azilni dom Vič,azilanti,varnostniki,Ljubljana,Slovenija] Foto Joze Suhadolnik

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je danes opozoril na številne zlorabe azilnih postopkov in postopkov zaposlovanja tujcev v Sloveniji. Napovedal je zaostritev teh postopkov, saj je treba tistim, ki izkoriščajo zakonodajo, dati signal, da tega »ne bomo več dopuščali«, je na slovesnosti ob dnevu fakultete za varnostne vede povedal minister.

Hojs je danes nagovoril udeležence slovesnosti ob dnevu Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru. V nagovoru se je dotaknil trenutnih razmer v državi zaradi koronavirusa in izpostavil ključne naloge svojega mandata, so sporočili z ministrstva.
Kot je dejal minister, je pandemija oziroma epidemija covida-19 pokazala, da gre za resen svetovni zdravstveni problem. Slovenija se je spomladi z ukrepi po njegovi oceni izjemno izkazala. Vendar pa bomo kot država morali ponovno ukrepati, je povedal.Vendar pa bo pristop po njegovih besedah tokrat drugačen. »V veliko večji meri bo ta boj odvisen od vsakega posameznika, tako da se bo obnašal, kot je predpisano, da se bo zavedal, da je sam odgovoren zase, za svoje družinske člane, sosede,« je poudaril. Kot je dejal, bo tokrat država kot inštitut vzvoda moči manj posegala v medsebojna razmerja.


Hojs: Večina prosilcev za mednarodno zaščito izgine


Njegova prednostna naloga pa ostaja nacionalna varnost. Med ključnimi nalogami svojega mandata je zato izpostavil spremembo zakonodaje, da bo ta v večji meri regulirala azilno politiko oz. možnost vstopa tujcev in ki bo v delu reformirala organizacijo slovenske policije.

Kot je opozoril, namreč prihaja do številnih zlorab azilnih postopkov. »Letos smo imeli skoraj 3000 prosilcev za mednarodno zaščito, velika večina jih izgine. Torej v državo vstopijo nezakonito, v trenutku, ko ugotovijo, da jih bomo skladno s predpisi vrnili, se odločijo za prošnjo za azil. V azilnem domu jim omejitev gibanja ni izrečena in 70 odstotkov teh ljudi izgine. Gre za eklatantno in močno izraženo zlorabo azilnih postopkov,« je opomnil.

Podobno je po njegovih besedah pri zaposlovanju ali združevanju družin tujcev, ki delajo v Sloveniji. Ljudje se prijavijo kot delavci v Sloveniji, čez leto združujejo družino, zato da so upravičeni do socialnih prejemkov, nato pa se ne pojavijo več, prav tako izgine sled za njihovimi družinami. »Stvari je v naši družbi treba zaostriti in urediti. Tem, ki izkoriščajo našo zakonodajo, je treba dati jasen signal, da tega ne bomo več dopuščali,« je poudaril minister.

Preberite še:

Komentarji: