Interpelacija žali slovensko demokracijo

Delova kolumnista tokrat o interpelaciji vlade, ki poteka v državnem zboru, in o tem, ali je premier Robert Golob izpolnil pričakovanja.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Mineva leto dni od volitev, na katerih je s prepričljivo večino zmagalo Gibanje Svoboda, danes pa v državnem zboru poteka interpelacija vlade, ki jo je vložila stranka SDS. Interpelacija je po oceni Alija Žerdina zelo ambiciozen manever, nenavadno pa je, da se je opozicija loteva v trenutku, ko nima nikakršne možnosti, da bi z njo uspela. Pa vseeno bodo za to danes v državnem zboru porabili 14 ur.

»Za Janšo 14 ur ni dovolj. To je življenjski proces, ki se nikoli ne bo končal,« je dejal Janez Markeš. Današnja interpelacija po njegovih besedah ni nič drugega, kot zloraba tega instituta. Spada med »rokovnjaške metode, ki žalijo slovensko demokracijo«.

Je pa v političnem redu dovoljena, zato jo je treba tolerirati, hkrati pa se zavedati, da gre za zapravljanje časa, sejanje sovraštva in predvsem laži. Vlada v očitkih, ki jih je deležna – eden glavnih je ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve –, ni kriva, meni Markeš. »Kriva je drugje.«

Na Žerdinovo vprašanje, kako bi ocenil uspešnost Roberta Goloba po letu dni vodenja vlade, je Markeš postregel s spominom na dogodek pred Slovenskim mladinskim gledališčem po ukinitvi oddaje Studio City, na katerem sta se slavni filozof Slavoj Žižek in Golob tako rekoč pobratila. »Leto pozneje oddaje Studia City še vedno nimamo, Marcel Štefančič še vedno ne vodi formata oddaje, ki je bil zelo gledan – od mnogih sicer osovražen, od večine pa sprejet kot kakovosten.«

Popravni izpit je Golob po beseda Markeša opravil z odločitvijo o odpravi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Žerdina pa pri tem skrbi rokohitrstvo in predstavitev ideje, za katero ni prepričan, ali Golob z njo misli resno, ali pa ima le piarovske namere.

Pred državnim zborom danes poteka tudi protest, ki ga organizira Pavel Rupar. Ta je po oceni Žerdina precej uspešen pri mobilizaciji ljudi, ki se zbirajo na Trgu republike. Markeš pa mu je oporekel s trditvijo, da za vsem skupaj stoji mreža stranke SDS, ki ima zelo močan mobilizacijski potencial.

Preberite še:

Komentarji: