Izpitna vročica se stopnjuje

Splošna in poklicna matura: Mnogi s poklicem kljub temu želijo še naprej na fakulteto.
Fotografija: Uspešni se bodo lahko veselili v najbolj vročih mesecih. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Uspešni se bodo lahko veselili v najbolj vročih mesecih. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – S preizkusom iz materinščine se danes na gimnazijah in srednjih šolah nadaljuje splošna matura ter začenja poklicna. Obe bo pisalo po 150 dijakov manj kot lani, rezultate pa bodo izvedeli 6. oziroma 11. julija.

Na splošno maturo, ki poteka iz 34 različnih predmetov, se je letos prijavilo 6356 dijakov iz 85 šol, na poklicno pa 10.393 iz 145 šol, so včeraj obvestili iz državnega izpitnega centra. Med njimi se je kar 1803 kandidatov odločilo, da bodo pisali dodatni izpit iz enega od predmetov splošne mature, s čimer bodo izpolnili pogoj za vpis na univerzitetni študij. Največ se jih bo preizkusilo v angleščini, kemiji, matematiki in psihologiji.

Po prvomajskih praznikih je že potekal prvi del splošne mature, na kateri so dijaki pisali esej iz slovenščine na podlagi dveh določenih knjižnih del. Matura se nadaljuje to in prihodnjo soboto, ko bosta na vrsti najprej angleščina, nato še matematika. Preverjanja iz izbirnih predmetov bodo potekala od konca maja do sredine junija, v drugem delu pa bodo sledili ustni izpiti.
 

Izidi med počitnicami


Podobna časovnica čaka srednješolce, ki se izobražujejo za poklic, le da jih 6. junija čaka izpit iz nemščine, iz slovenščine kot drugega tujega jezika 12. junija, dan prej bo potekal še pisni izpit iz strokovno-teoretičnih predmetov. V drugi polovici meseca bo potekalo preverjanje iz četrtega predmeta poklicne mature.

O uspehu na spomladanski maturi bodo dijaki na šolah oziroma po spletu obveščeni v začetku julija, nekaj dni kasneje pa tudi o tem, na katero od izbranih šol so sprejeti. Za tiste, ki jim mature ne bo uspelo opraviti, in za tiste, ki bi rezultat želeli izboljšati, bo konec avgusta na voljo še jesenski rok.

V lanskem šolskem letu je splošno maturo, ki so jo učitelji prvič ocenjevali elektronsko, v celoti uspešno opravilo 88 odstotkov kandidatov, poklicno pa 93 odstotkov.

Komentarji: