Janši tri mesece pogojno

Prvak SDS spoznan za krivega dveh kaznivih dejanja razžalitve novinark Eugenija Carl in Mojca Šetinc Pašek z zapisom na twitterju. 
Fotografija: Janez Janša je sojenje zapustil po zaključnih besedah in povedal, da se razglasitve sodbe ne bo udeležil. FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Janez Janša je sojenje zapustil po zaključnih besedah in povedal, da se razglasitve sodbe ne bo udeležil. FOTO: Brane Piano

Celje – Janez Janša je kriv dveh kaznivih dejanj razžalitve novinark TV Slovenija, kar je storil s tvitom marca 2016. Senat pod vodtsvom, sodnice Barbare Žumer Kunc ga je obdosil na po dva meseca kazni za vsako kaznivo dejanje in mu izrekel skupno zaporno kazen 3 mesecev pogojno, torej z odlogom na eno leto, če v tem času topvrstnega kaznivega dejanja ne bo spte storil.

Pred tričlanskim senatom pod vodstvom sodnice Barbare Žumer Kunc na Okrožnem sodišču v Celju se je po dvakratni prekinitvi in poldrugo leto po predobravnavnem naroku včeraj le začelo sojenje prvaku SDS zaradi razžalitve novinark Eugenije Carl in Mojce Šetinc Pašek.

Z branjem listinskih dokazov, ki sta jih obtoženi Janez Janša in zagovornik Franci Matoz predlagala v obrambo in so prepisi televizijskih prispevkov novinarke in programske urednice ter komentatorke na TV Slovenija Eugenije Carl oziroma Mojce Šetinc Pašek, se je na celjskem sodišču nadaljevalo sojenje prvaku SDS zaradi žaljivega tvita iz marca 2016.
 
Glavna obravnava je bila zaradi proceduralnih zapletov prej že dvakrat preložena, danes zjutraj pa se je sojenje končno tudi vsebinsko začelo.
 
Obe strani sta zavrnili možnost poravnave po tem, ko je Janša dejal, da ju v žaljivem tvitu ni mislil obtožiti spolne prostitucije, in če sta ga tako razumeli, se jima opravičuje, saj je imel v mislih njuno medijsko prostitucijo. Kasneje pa se je zapletel z vprašanji zasebnima tožilkama, kako sta se v njegovem tvitu »Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan.« iz 21. marca 2016 prepoznali.

Razžaljeni novinarki Eugenija Carl in Mojca Šetinc Pašek z odvetnikom Tomažem Bajcem prihajata na sojenje Janezu Janši. FOTO: Brane Piano
Razžaljeni novinarki Eugenija Carl in Mojca Šetinc Pašek z odvetnikom Tomažem Bajcem prihajata na sojenje Janezu Janši. FOTO: Brane Piano

 
Potem so bili zaslišani Janez Janša in obe zasebni tožnici Eugenija Carl in Mojca Šetinc Pašek. Janša je ponavljal, da je tvit zapisal kot odziv na dolgoletno nekorektno poročanje Carlove o njem in članih stranke SDS ter na komentarje novinarke Šetinc Paškove. Ti sta poudarili, da svoje delo opravljata profesionalno in v skladu z novinarskim kodeksom, s tvitom, posledica katerega so bile številne »šaljive« pripombe sodelavcev in znancev ter so prizadele tudi njuni družini, pa sta bili kot osebi, ženski in novinarki globoko razžaljeni. Janša se doslej nikamor ni uradno pritožil zaradi njunega novinarskega dela, sta pa poudarili, da ju je Janša z zapisom razžalil in ponižal.
 
»Tvit ni bil odziv na moj prispevek ali kritika novinarskega dela, čemur sem kot novinarka vedno izpostavljena, temveč je bil groba žalitev,« je rekla Carlova. »To je bila ne samo razžalitev, ampak tudi grožnja novinarki, ki delo opravlja pošteno in korektno,« pa je povedala Šetinc Paškova.
 
Predsednica tričlanskega senata, sodnica Barbara Žumer Kunc, je Janši kot priči dopustila omenjanje različnih novinarskih prispevkov Eugenije Carl in Mojce Šetinc Pašek, tudi branje listin s prepisi njunih novinarskih prispevkov se bo zavleklo, zasebni tožnici pa ves čas ponavljata, da njuno siceršnje delo nima nič opraviti z žalitvijo, ki jo je razposlal Janša prek svojega za javnost odprtega twitter profila.

V zaključnih besedah sta obe strani povzeli svoja prejšnja izvajanja, vsaka seveda pričakuje sodbo v svoj prav. Po prekinitvi je sodnica razglasila odloičitev tričlanskega senata in v obrazložitvi sodbe posebej poudarila: »Obtoženi je dolgoletni politik, vešč je nastopanja v javnosti in je dober govorec. Od takšnega človeka se pričakuje, da bo imel pri sebi nek vrednostni sistem in širino, da bo na kritiko odgovarjal z močjo argumentov in ne z argumentom moči.« In še, da je tvit zapisal direktnim naklepom. Janšev zagovornik Franci Matoz je napovedal pritožbo.

Komentarji: