Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Je vojak še vojak, ko sleče uniformo?

Fotografija načelnice generalštaba Slovenske vojske, na kateri nosi oblačilo z emblemom malteškega viteškega reda, je pritegnila pozornost javnosti in sprožila vprašanja o združljivosti vojaške funkcije s sodelovanjem v vplivni mednarodni organizaciji.
Fotografija nove načelnice generalštaba slovenske vojske Alenke Ermenc, na kateri nosi oblačilo z emblemom malteškega viteškega reda, je nastala pred leti v Lurdu, kjer je kot prostovoljka Malteške pomoči Slovenije spremljala invalidno osebo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Fotografija nove načelnice generalštaba slovenske vojske Alenke Ermenc, na kateri nosi oblačilo z emblemom malteškega viteškega reda, je nastala pred leti v Lurdu, kjer je kot prostovoljka Malteške pomoči Slovenije spremljala invalidno osebo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
10. 12. 2018 | 12:05
10. 12. 2018 | 12:56
4:23
Ljubljana – Kaj sme in česa ne vojak, ko je v uniformi, določa več zakonov in kodeks vojaške etike. A ko uniformo sleče, so pravila veliko bolj ohlapna, tudi če gre za visokega častnika. Nošenje »uniforme«, ki ni vojaška, v prostem času ni prepovedano, vsaj dokler oseba s tem ne krni ugleda vojske.

Fotografija načelnice generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc, na kateri nosi oblačilo z emblemom malteškega viteškega reda, je pritegnila pozornost javnosti in sprožila vprašanja o združljivosti vojaške funkcije s sodelovanjem v Suverenem malteškem viteškem redu, vplivni mednarodni organizaciji s 13.000 vitezi. Predsednik slovenske asociacije reda Andrej Šter je potrdil, da je med člani viteškega reda en častnik Slovenske vojske, vendar to ni načelnica generalštaba Slovenske vojske. Fotografija Ermenčeve je nastala pred leti v Lurdu, kjer je kot prostovoljka Malteške pomoči Slovenije – in ne članica malteškega viteškega reda – spremljala invalidno osebo. Matija Cevc, predsednik društva Malteška pomoč Slovenije, je dejal, da je med prostovoljci več pripadnikov Slovenske vojske.
 

Različna mnenja


Nekdanja obrambna ministrica in profesorica obramboslovja Ljubica Jelušič pojasnjuje, da za vse vojake velja, da ne smejo biti člani političnih strank in da morajo v službenem času nositi natančno predpisana oblačila z določenimi oznakami, torej na uniformi ne smejo nositi znakov ali simbolov, ki niso predpisani. »Kar pa zadeva njihov prosti čas, vojska ne more predpisati njihovih oblačilnih navad. Tudi pripadnosti religiji ali verski sekti ne,« pravi, a pri tem dodaja, da se sicer pričakuje, da bo posameznik v prostem času upošteval etične in moralne normative, ki veljajo za vojaško službo: »Ne more pa tega sankcionirati.« Tudi tiskovni predstavnik vojske Simon Korez pravi, da o tistem, kar vojaki počno v prostem času, ne morejo razpravljati, če s svojim ravnanjem ne vplivajo na ugled vojske.

Ostrejši pa je predsednik sindikata Slovenske vojske Gvido Novak, ki poudarja, da si vojak 24 ur na dan, vse dokler imaš pogodbo o zaposlitvi z vojsko. »Pripadniki Slovenske vojske so zvesti svoji domovini in ta red ni organizacija Republike Slovenije,« je prepričan.

Pravila, kaj lahko počnejo vojaki, kadar niso v službi, niso stroga. Pričakuje pa se, da bodo tudi v prostem času upoštevali etične in moralne normative, ki veljajo za vojaško službo. FOTO: Tadej Regent/Delo
Pravila, kaj lahko počnejo vojaki, kadar niso v službi, niso stroga. Pričakuje pa se, da bodo tudi v prostem času upoštevali etične in moralne normative, ki veljajo za vojaško službo. FOTO: Tadej Regent/Delo

 

Za uniformo pravila jasna


Pravila, ko gre za vojake, tudi višje častnike, kadar niso v uniformi, niso stroga, je pa drugače, ko so v uniformi. »Uniforma pove, da oseba ne ravna kar po svojih navadah in željah, temveč da za njo stoji institucija. Če gre za kršitve delovnih obveznosti oziroma zlorabo uniforme za zasebne, osebne interese, se to seveda sankcionira, saj gre za uničevanje ugleda institucije,« pojasnjuje Maja Garb, profesorica obramboslovja. Med kršitve vojaške discipline spada tudi nepravilno in malomarno nošenje uniforme.

Poudarja, da je v vseh zakonih in predpisih, ki urejajo uporabo uniforme, izrecno zapisano, da se vojaki v uniformah ne smejo udeleževati političnih shodov in da se med opravljanjem vojaške službe ne smejo udeleževati prireditev ali aktivnosti, ki spodbujajo nestrpnost. Posebnost vojaške uniforme je še, da ločuje vojake od civilistov. »Če k temu prištejemo še, da predstavlja državo, najbrž ni nenavadno, da lahko v nekaterih okoljih uniforme vzbujajo nelagodje,« pravi Garbova in kot eno takšnih navaja akademsko okolje. Statut ljubljanske univerze tako določa, da uniformirani pripadniki policije in oboroženih sil ne smejo nepovabljeni vstopiti v prostore univerze, razen če sta v nevarnosti življenje ali premoženje večje vrednosti.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine