Jeseničanom smrdi tudi z občinske parcele

Kljub številnim obljubam Ekogor vseh smrdljivih odpadkov z Male Mežakle še vedno ni odpeljal.
Fotografija: Ekogor smrdljive odpadke skladišči na občinski parceli. Foto Blaž Račič/Delo
Odpri galerijo
Ekogor smrdljive odpadke skladišči na občinski parceli. Foto Blaž Račič/Delo

Jesenice – Ekogor še vedno ni odpravil smradu, ki se širi z odlagališča Mala Mežakla in krajane že od jeseni 2016 spravlja ob pamet. Nazadnje so v podjetju napovedali, da bodo to storili do konca marca, vendar obljube znova niso uresničili. A kot nam je uspelo ugotoviti, je za smrad posredno odgovorna tudi občina, saj Ekogorju za skladiščenje odpadkov dovoli uporabljati tudi svoje zemljišče.

»Parcela 796/81 k. o. Podmežakla ni del koncesijskega razmerja in občina Jesenice koncesionarju dovoljenja za njeno uporabo ni izdala. Koncesionar jo je sicer določen čas uporabljal za začasno deponiranje odpadkov pred obdelavo, zdaj pa tudi s te parcele odpadke pospešeno odvaža,« je povedala Ines Dvoršak iz kabineta župana Tomaža Toma Mencingerja. A čeprav občina dovoljenja Ekogorju ni izdala, je njeno uporabo za deponiranje odpadkov ves čas tolerirala, domačinom pa tega niso povedali. Na vprašanje Dela, koliko najemnine zaračunajo za uporabo zemljišča, na občini niso odgovorili, kar bi lahko pomenilo tudi, da je zasebno podjetje smrdljive odpadke tam skladiščilo brezplačno. »Na medobčinskem redarstvu Jesenice informacije, da kdo zaseda občinsko zemljišče ob odlagališču, nimamo,« je dejal vodja redarstva Boštjan Omerzel in napovedal, da bodo zadevo preverili.
 

Publikus obljublja, občina verjame


Čeprav je Ekogor doslej prelomil večino napovedi o odpravi smradu, mu na občini očitno še vedno zaupajo. Dvoršakova je namreč dejala, da »glede na povečano aktivnost koncesionarja verjamejo, da bodo obljubljene ukrepe za zmanjšanje emisij smradu izvedli v celoti«. Tea Ulaga iz podjetja Publikus, lastnika Ekogorja, zdaj napoveduje, da bodo odpadke odstranili do sredine maja: »Izredno neugodne vremenske razmere, sneg in poledica, so februarja onemogočile odvoz odpadkov v načrtovani frekvenci. Odvoz smo tako lahko nadaljevali šele v drugi polovici marca, zaradi česar je nastal zamik pri obljubljeni realizaciji.« Odpadke vozijo v Suhadole, kjer jih v podjetju Publikus ovijejo v plastično folijo, doslej pa so tja odpeljali 4300 ton lahke frakcije. Tea Ulaga je dejala, da so za hitrejšo sanacijo stanja nabavili dodatno balirko. Po njenem jo bodo v Suhadole dobavili predvidoma konec meseca, v treh izmenah pa bo z njo mogoče zbalirati do 720 ton odpadkov na dan. »Število odvozov bomo potem povečali in načrtujemo, da bo stanje na Mali Mežakli sanirano najkasneje do sredine maja,« je zapisala Tea Ulaga.
 

Razmere manj slabe, a ...


Čeprav na občini trdijo, da so z javnim komunalnim podjetjem Jeko kot upravljavcem odlagališča nenevarnih odpadkov Mala Mežakla »izvedli kar nekaj ukrepov za preprečevanje širjenja smradu (prekrivanje zapolnjenih delov odlagališča, zajem plina s sežigom na bakli ...)«, ti niso dali želenega rezultata. Smrad se je namreč občasno razširil tudi do bližnjega nakupovalnega središča, do bolnišnice in tudi Hrušice.

Domačinka Simona Demšar je povedala, da v zadnjem času ne smrdi več tako pogosto in tako močno kot prej, a je bilo marca kljub temu deset dni, ko jim je smrad onemogočal dostojno življenje. Pred tem je namreč neznosno zaudarjalo skoraj vsak dan, je dejala Demšarjeva, ki dvomi, da bo Ekogor težavo res v celoti odpravil do sredine maja.

Komentarji: