Kaj je res

Vsak teden izberemo tiste komentarje in trditve, ki se nam zdijo na meji z neresnico in jih preverimo. Te smo izbrali ta teden.
Fotografija: ZMAGO JELINČIČ PLEMENITI, Foto: Dejan Javornik
Odpri galerijo
ZMAGO JELINČIČ PLEMENITI, Foto: Dejan Javornik

»Migranti dobijo toliko denarja na roke, kolikor so tri plače povprečnega slovenskega delavca.«
Zmago Jelinčič Plemeniti

■ ■ ■ Migrant prejme na roke 18 evrov na mesec. Ima pa še pokrito bivanje in prehrano v azilnem domu.

——————

Bojan Dobovšek, FOTO: Voranc Vogel/delo
Bojan Dobovšek, FOTO: Voranc Vogel/delo

»Vse prekarne zaposlitve, vsi sp-ji ne plačujejo davkov, imajo minimalne dohodke.«
Bojan Dobovšek

■ ■ ■ Prispevne stopnje s.p -jev so enake kot pri redno zaposlenih, le da je osnova odvisna od davčne osnove izračunane za preteklo leto. Pri tem pa minimalna osnova ni minimalna plača, ampak 60 odstotkov povprečne plače. Imajo pa s.p.-ji prispevno kapico pri 3,5 - kratniku povprečne plače. Poleg tega seveda plačajo tudi dohodnino. Izjema so popoldanski s.p. – ji, kjer so prispevki nižji, vendar pa je v tem primeru oseba tudi redno zaposlena, prejema redno plačo in se osnova za pokojnino izračunava od redne plače.

——————

Boštjan Tavčar, FOTO: Jure Eržen/delo/
Boštjan Tavčar, FOTO: Jure Eržen/delo/

»Največji beg možganov se nam dogaja na področju informatike. Imajo to prednost pred vsemi ostalimi, da so lahko še vedno v Sloveniji, vendar delajo v tujini, zato ker jim v Sloveniji ne znamo urediti okolja, da bi lahko delali, da bi lahko v Sloveniji plačevali davke.«
Boštjan Tavčar

■ ■ ■ Osebe, ki živijo v Sloveniji, so tu tudi obremenjeni z dohodnino. Poleg tega seveda v Sloveniji tudi trošijo in plačujejo vse davke na potrošnjo. Še več, če oseba dela za tujo pravno osebo iz Slovenije, torej iz domače garaže ali dnevne sobe, je zavezan tudi plačilu prispevkov v Sloveniji. Povsem drugo vprašanje pa je ali svoje davčne obveznosti pravilno prijavi.

——————
BOJAN POŽAR, Foto: Dejan Javornik/
BOJAN POŽAR, Foto: Dejan Javornik/

»Niti en Slovenec v NLB ni dobil kredita, zato ker bi bila to sistemska banka, razen tajkunov.«
Bojan Požar

■ ■ ■ Kljub vsem nepravilnostim v NLB in velikem obsegu slabih posojil, pa je vendarle izjava neresnična. NLB ima v Sloveniji okoli 800 tisoč strank, od tega je okoli 47 tisoč podjetij.
——————
ZMAGO JELINČIČ PLEMENITI, Foto: Dejan Javornik
ZMAGO JELINČIČ PLEMENITI, Foto: Dejan Javornik

»Govori se o tem, da je nujno treba prodati NLB, ampak Deutsche Bank je nemška državna banka.«
Zmago Jelinčič Plemeniti

■ ■ ■ Čeprav je kar nekaj velikih nemških podjetij v državni lasti ali pa ima država opazen lastniški delež, pa Deutsche Bank, največje nemške banke ni med temi družbami.

——————
BOJAN POŽAR, Foto: Dejan Javornik/
BOJAN POŽAR, Foto: Dejan Javornik/

»Dobiček NLB je strukturiran zelo čudno. 70 odstotkov so bilance podružnic držav bivše Jugoslavije. To ni dobiček, ki bi nastal na podlagi dobrega poslovanja NLB v Sloveniji.«
Bojan Požar

■ ■ ■ Ob izključitvi vpliva slabitev so družbe na območju nekdanje Jugoslavije lani prispevale 45,6 odstotka dobička (pred davki) NLB. Te delež se v primerjavi z letom 2016 ni bistveno spremenil. Tudi če upoštevamo izredne dejavnike, ki so lani povečali dobiček NLB, delež hčerinskih družb na Balkanu ni takšen kot trdi Požar. Mimogrede, NLB v tujini nima podružnic, ampak hčerinske družbe.

Komentarji: