Kako lahko minister Hojs plačuje le radijsko RTV-naročnino

V tvitu je pozval k neplačevanju prispevka TV Slovenija, izogibanje je, meni, skladno z zakonodajo. Res?
Fotografija: Beseda je na dopoldanski vladni tiskovki prišla tudi do Hojsovega neplačevanja prispevka nacionalni TV Slovenija. Zaradi tvita, v katerem je včeraj pozval k prenehanju plačevanja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Beseda je na dopoldanski vladni tiskovki prišla tudi do Hojsovega neplačevanja prispevka nacionalni TV Slovenija. Zaradi tvita, v katerem je včeraj pozval k prenehanju plačevanja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

»Jaz plačujem RTV-prispevek v višini radijskega prispevka. Če želite glede tega natančna navodila, kako se odjaviš od RTV-prispevka, lahko to stori vsak na spletni strani RTV Slovenija. Tam je objavljena izjava, vsa stvar je legalna, zakonita, vsa stvar je predvidena. Mislim, da s tem ni nikakršnih težav,« je na današnji novinarski konferenci izjavil notranji minister Aleš Hojs, medtem ko je z zaščitno masko v desnici in prstom gladil ekran tablice, ki jo je imel na pultu pred seboj.



Beseda na novinarski konfrenci je prišla tudi do njegovega neplačevanja prispevka nacionalni TV Slovenija. Zaradi tvita, v katerem je včeraj pozval k prenehanju plačevanja.


 

Skladno z zakonodajo?


»Nikakor ne drži, da pozivam k čemurkoli nezakonitem,« se je branil danes. »Vse, kar sem storil, mislim, dve leti nazaj, nekaj takega, sem storil skladno z zakonodajo in skladno s tem, kar je predvideno v zakonu o RTV oziroma internih aktih, ki so objavljeni na spletnih straneh javne radiotelevizije,« je povedal. 

Kaj je objavljeno na portalu RTV Slovenija glede možnosti odjave televizijske naročnine? Odpoved prispevka omogoča odjava TV sprejemnika, največ za 36 mesecev. To je možno bodisi tako, da izpolnjeno izjavo overiš pri notarju ali na upravni enoti, bodisi tako, da RTV dovoliš neposreden nadzor v roku treh mesecev.


 

K plačevanju te zavezuje že lastništvo mobitela


Katere so druge naprave, preko katerih bi lahko spremljal televizijske programe nacionalke? Ali odpoved zgolj televizorju zadošča? Ne, televizijske programe je mogoče spremljati tudi na računalnikih in mobitelih.

Poklicali smo na telefonsko številko na obrazcu RTV za odjavo, glas na drugi strani je potrdil naše slutnje. Da, že če si lastnik običajnega mobitela z internetno povezavo, si zavezan plačevanju televizijske naročnine. Notranji minister ničesar od tega nima? Denimo lastnega mobitela, na katerega bi bilo mogoče naložiti tudi prihajajočo aplikacijo za sledenje morebitnim stikom z okuženimi, ki jo pripravlja in promovira vlada?

FOTO: RTVS
FOTO: RTVS

Komentarji: