Dikaučič čez prvo stopnico proti ministrskemu fotelju

Kandidat za pravosodnega ministra se ni hotel opredeliti o imenovanju evropskih delegiranih tožilcev; za opozicijo predstavitev razočaranje.
Fotografija: Marjana Dikaučiča je dobra volja po nekaj urah odgovarjanja na vprašanja članov odbora za pravosodje minila. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Marjana Dikaučiča je dobra volja po nekaj urah odgovarjanja na vprašanja članov odbora za pravosodje minila. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Marjana Dikaučiča je parlamentarni odbor za pravosodje po dobrih petih urah s sedmimi glasovi za in šestimi proti podprl za kandidata za pravosodnega ministra. Dikaučič, ki je predstavil svoje videnje vodenja resorja in odgovarjal na vprašanja članov odbora, je poudaril, da se zaveda, da na položaj prihaja »v zelo napetem političnem času«. Na najbolj vroče vprašanje, povezano z imenovanjem izbranih evropskih delegiranih tožilcev, ki je s funkcije odneslo Lilijano Kozlovič, saj se ni strinjala z nezakonito odločitvijo vlade o prekinitvi tega postopka, ni hotel odgovarjati.

Aleš Zalar, slovenski pravnik in politik. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Aleš Zalar, slovenski pravnik in politik. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Kandidat tiho o najbolj vročem vprašanju


»Ker je glede postopka imenovanja izbranih evropskih delegiranih tožilcev napovedana uporaba vseh pravnih sredstev, je na tem mestu zelo pomembna zadržanost. Niti z enim stavkom ne smem vplivati na postopek, zato zapletov ne bom komentiral do konca postopkov na sodišču,« je dejal Marjan Dikaučič.

Miro Haček, izredni profesor na FDV. FOTO: Aleš Černivec/Delo
Miro Haček, izredni profesor na FDV. FOTO: Aleš Černivec/Delo


Čeprav so mu opozicijski poslanci očitali, da ni sodnik in da bi se moral glede tega vprašanja opredeliti, 40-letni kandidat, brez izkušenj v politiki in brez pomembnejših izkušenj v vodenju, ni spremenil stališča. Zato ga je doletel očitek, da se spreneveda.


Šibke reference ...


»Življenjepis oziroma reference, ki jih je navedel predsednik vlade Janez Janša ob vložitvi vaše kandidature, so tako borne, da ne bi zadoščale niti za pridobitev prakse v nekem podjetju. Glede na to, kakšnim kandidatom se ne podeljujejo mandati za evropsko tožilstvo, in na drugi strani, kakšni ljudje so predlagani za ministrskega kandidata, res ne razumem zadev. Res ne vem, zakaj se vas brez izkušenj poriva na ta položaj. Neuspešno ste se potegovali za notarsko mesto. Ker ga niste dobili, ste tožili pravosodno ministrstvo in zdaj bi ga vodili. Pred tem vam ni uspelo postati direktor ZD Šmarje pri Jelšah. Niste primeren kandidat za tako pomembno funkcijo, kot je minister za pravosodje,« je menil Željko Cigler (Levica). Nasprotno pa je Franc Breznik (SDS) ocenil, da prav ti Dikaučičevi neuspehi kažejo, da je pravi kandidat, saj potrjujejo, da ni del nobenega pomembnejšega pravniškega ali drugega omrežja v državi.
 

... in podobnosti z Janezom Janšo


Dikaučič je zavrnil namigovanja, da bi v preteklosti sodeloval pri pranju denarja. Poudaril je, da se bo kot minister posebej zavzemal za avtonomijo pravosodja, za katerega pravi, da je urejen sistem.

To je zbodlo Tino Heferle (LMŠ). »Že vaša ravnanja z zavlačevanjem prevzemanja pošte in pritožbenimi roki pri vašem neuspelem naskoku na notariat v Žalcu kažejo, da imata z Janezom Janšo določeno skupno hibo. Pod to vlado se pravna država krha in ruši, nekateri segmenti vladavine prava ne obstajajo več. S predstavitvijo me niste prepričali, da boste branik vladavine prava in pravne države. Če bi imeli drugačno predstavitev in poldrugo uro ne bi brali tistega, kar so vam napisali drugi, bi vam morda verjela, da ne boste le marioneta in boste dvignili roko, ko bo to potrebno in boste tiho, ko bodo tako od vas zahtevali,« je komentirala.

Bogdan Biščak, nekdanji politik. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Bogdan Biščak, nekdanji politik. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Ena od prednostnih nalog, ki jih je v svoji predstavitvi navedel Dikaučič, je prenova insolvenčne zakonodaje. »Rad bi jo spremenil tako, da bi zaščitil poštene gospodarstvenike, ohranil zdrava jedra podjetij. Zavedati se je treba, da bo epidemija pustila posledice, saj so se spremenile navade ljudi in bodo zato nekatere dejavnosti zagotovo zašle v težave, zato bo treba odpravljati težave grozeče insolventnosti,« je napovedal kandidat.

Glede na razmerja sil med koalicijo in opozicijo v odboru za finance sicer ni bilo pričakovati, da Dikaučič ne bi dobil podpore; negotov pa je izid torkovega glasovanja DZ, saj ni jasno, ali bo dobil tudi glasove podpore poslancev Desusa.

Preberite še:

Komentarji: