Gneča na novi lokaciji za PCR-testiranje v Ljubljani

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec/Delo

17.00 EU umaknila več držav s seznama za lažji vstop za potnike

Evropska unija je danes umaknila Avstralijo, Kanado in Argentino s seznama tistih držav, za katere velja, da imajo njihovi potniki, tudi necepljeni, enostavnejši vstop v povezavo. Avstralija, Kanada in Argentina so zdaj na seznamu večine držav sveta, za katere EU priporoča omejitev vstopa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Omejeni seznam je sicer le priporočilo. Številne države EU imajo namreč svoja individualna pravila, ko gre za potnike, ki prihajajo iz držav nečlanic EU. Na seznamu je sicer trenutno 13 držav, za katere EU pravi, da bi morale države članice postopno odpraviti omejitve potovanj, vključno s Čilom, Novo Zelandijo, Ruando in Savdsko Arabijo. Na seznamu je tudi Kitajska, vendar pod pogojem, da vzajemno odpravi omejitve potovanj za prebivalce EU. Tega Peking, ki sledi t. i. ničelni strategiji glede covida-19, zaenkrat še ni storil.

15.56 Gneča pri vstopni točki za PCR-testiranje na parkirišču v Stanežičah, na test naročenih okoli 1400 oseb

Vstopna točka Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana za odvzem brisov za PCR-testiranje se od danes nahaja na novi lokaciji na parkirišču P + R v Stanežičah. V dopoldanskem času so po poročanju medijev za določen čas nastali tudi zastoji na cesti Medvode–Ljubljana. Do 12. ure je bilo na PCR-test naročenih okoli 1400 oseb, so sporočili iz ZD Ljubljana. Do danes je bila vstopna točka za odvzem brisov v garažni hiši Stožice. Za spremembo lokacije so se odločili ravno zaradi boljše prometne pretočnosti ob povečanem številu odvzemov brisov.

Kot so za STA navedli v ZD Ljubljana, je pritisk na vstopno točko že nekaj dni izjemen. V dopoldanskem času pa je na novi lokaciji za določen čas nastal zastoj zaradi velikega števila otrok, predvsem šolarjev, ki so bili ob testiranju v šolah pozitivni. Z gnečo so se spopadli tako, da so avtomobile na parkirišču razvrstili v dodatne čakalne vrste. Pri tem pa so dodali, da imajo na zalogi dovolj PCR-testov.

Odvzem brisov na novi lokaciji še naprej poteka na način drive in, so sporočili iz ZD Ljubljana. Na odvzem brisa za test PCR se je treba predhodno naročiti. 

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar, je zaradi porasta okužb in pritiska na vstopne točke v pripravi spremenjen protokol PCR-testiranja. Več podrobnosti naj bi bilo znanih v prihodnjih dneh, je pa minister razkril, da bodo po protokolu kot zlati standard potrjevanja okužb s koronavirusom čim dlje skušali zagotavljati PCR-testiranje.

O maksimalni zmogljivosti analize brisov PCR-testov v slovenskih laboratorijih ni želel govoriti, saj se kapacitete prilagajajo vsak dan. 

13.38 ŠOS poziva visokošolske zavode k prilagoditvi opravljanja izpitnih obveznosti

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je v luči visokega števila okužb z novim koronavirusom in velikega deleža študentov in visokošolskega osebja v karanteni zaradi tveganega stika na višje in visokošolske zavode naslovila poziv k bolj fleksibilnemu opravljanju izpitnih obveznosti v prihajajočem izpitnem obdobju, so danes sporočili iz ŠOS. Epidemija covida-19 dosega nov, doslej nepredstavljiv vrhunec. Število pozitivnih na koronavirus vsakodnevno presega 5000, še bolj pa narašča število posameznikov v karanteni zaradi tveganega stika z okuženimi. V četrtek je bilo tako v karanteni že več kot 40.000 učencev in dijakov, kar je 15 odstotkov vseh učencev in dijakov.

Kljub temu da v visokem šolstvu študenti istega letnika študijskega programa niso razumljeni kot »mehurček« in niso avtomatično v karanteni ob okužbi enega od njih, je po podatkih število novookuženih v prvem tednu tega leta najbolj poraslo prav v starostni skupini od 15 do 24 let, kjer je okuženih kar 2700 na 100.000 prebivalcev, v drugih starostnih skupinah pa manj kot 2000, so opozorili v ŠOS. Ob začetku zimskega izpitnega obdobja je po navedbah ŠOS mogoče pričakovati, da bo v prihajajočem mesecu število okuženih visokošolskih učiteljev ter študentov še naprej naraščalo, v še večjem številu pa bo naraščalo število visokošolskih učiteljev ter študentov v karanteni. Število odsotnih članov visokošolske skupnosti onemogoča običajno izvajanje izpitnih obveznosti, zato študenti pozivajo vse višje- in visokošolske zavode, da opravljanje izpitov temu prilagodijo.

12.00 Izjeme ob karantenah na domu

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela spremembe pravil pri odrejanju karantene na domu ob visoko tveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom. Spremembe uvajajo dodatne izjeme od karantene v zdravstvu, šolstvu in socialnem varstvu ob posebnih pogojih, je po seji pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar. Spremembe bodo veljale od srede.

image_alt
Od srede med izjeme od karantene zaposleni v sociali, zdravstvu in šolstvu

09.39  V Franciji dokončno sprejeli potrdilo o cepljenju

Francoski parlament je v nedeljo dokončno sprejel zakon, ki uvaja potrdilo o cepljenju. Veljati bo začel čez nekaj dni, okoli 20. januarja. V skladu z zakonom bodo dostop do restavracij, kulturnih in športnih ustanov ter sredstev javnega prevoza na dolge proge imeli le cepljeni proti covidu-19 in prebolevniki. Za zakon je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP glasovalo 215 poslancev, 58 jih je bilo proti, sedem pa vzdržanih.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

09.35  V nedeljo potrdili 4967 okužb

Ob 7901 PCR-testu so včeraj potrdili 4967 novih okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih testov je 62,9-odstoten. Gre za največje število potrjenih primerov v nedeljo doslej. V primerjavi s prejšnjo nedeljo pa so tokrat potrdili 2452 več primerov okužb. 

Poleg tega so opravili še 41.826 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi 70.760 aktivnih primerov okužbe, 14-dnevna incidenca znaša 3340, sedemdnevno povprečje pa 6381. Število aktivnih primerov okužb se je v primerjavi s prejšnjim dnevom povečalo za 3983. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je višje za 352. 

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.257.572 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.203.496 oz. 57,1 odstotka vseh.  V bolnišnicah zdravijo 566 covidnih bolnikov, 158 na intenzivni negi, umrlo je sedem bolnikov s covidom-19.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

08.43  V Grčiji od danes obvezno cepljenje za starejše

V Grčiji je od danes obvezno cepljenje proti covidu-19 za vse, starejše od 60 let. Tisti, ki se ne bodo cepili, bodo morali plačati sto evrov kazni mesečno, poročajo tuje tiskovne agencije. Zbrani denar bodo namenili bolnišnicam. Grške oblasti so ukrep sprejele novembra, po besedah premiera Kiriakosa Micotakisa pa je način, da se ljudje izognejo plačilu kazni, preprost, to je cepljenje. Po oceni vlade se je ukrep že izkazal za uspešnega. Od najave pred šestimi tedni se je cepilo okoli 217.000 ljudi, starejših od 60 let. S tem se je stopnja precepljenosti v tej starostni skupini dvignila na 90 odstotkov.

image_alt
V Avstriji bo cepljenje za polnoletne obvezno

07.00 Karantene ob vstopu v državo ni več mogoče prekiniti z negativnim testom

Karantene ob vstopu v državo od danes ni več mogoče predčasno prekiniti z negativnim izvidom PCR-testiranja na okužbo z novim koronavirusom. Oseba, ki jo policija ob vstopu v Slovenijo napoti v karanteno na domu, bo v karanteni morala ostati polnih sedem dni. Pri tem je pričakovati tudi spremembe pravil odrejanja karantene ob stiku z okuženo osebo.

Zaradi skrajšanja trajanja karantene na domu z deset na sedem dni ni več možnosti predčasne prekinitve karantene z negativnim testom PCR, je ob sprejetju odločitve v petek navedla vlada. Brez napotitve v karanteno na domu lahko sicer v Slovenijo vstopi oseba, ki izpolnjuje pogoj prebolelosti, cepljenosti ali testiranja, torej pogoj PCT, za kar mora imeti ustrezna dokazila. Sicer je v prihodnjih dneh pričakovati tudi uveljavitev sprememb pri odrejanju karantene ob stiku z okuženo osebo. Kot je v petek po sestanku koalicije na Brdu pri Kranju dejal predsednik vlade Janez Janša, bo ministrstvo za zdravje predlog spremembe veljavnosti karanten ob tveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom, pripravilo do danes, po sprejetju na vladi pa bi lahko začel veljati sredi tedna.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Po besedah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška je skrajšanje karantene eden od ukrepov, s katerim bodo lahko pomagali gospodarstvu. Minister za zdravje Janez Poklukar pa je prejšnji teden nakazal, da bi se spremembe lahko nanašale tudi na odrejanje karanten v šolstvu. Težave pri organizaciji pouka namreč povzroča predvsem novo pravilo, da mora učitelj v karanteno, če je bil 15 minut v istem prostoru kot okužen učenec, medtem ko je bil prej ta čas 45 minut.

Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je za POP TV potrdila, da v skupini razmišljajo o predlogu, da bi moral razred v karanteno šele, če bi bilo okuženih 30 odstotkov učencev.

Preberite še:

Komentarji: