Katarina Bervar Sternad prejela prvo priznanje na področju človekovih pravic

Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja je ob njenem vodenju postal ena najpomembnejših organizacij na področju človekovih pravic v Sloveniji.
Fotografija: Katarina Bervar Sternad FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Katarina Bervar Sternad FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je danes v Veliki dvorani Predsedniške palače priredila slovesnost, na kateri je prvič podelila priznanje predsednice Republike Slovenije za delo na področju človekovih pravic. Priznanje za delo na področju varstva, zagotavljanja in uveljavljanja človekovih pravic ter prispevek h krepitvi družbene zavesti o pomenu varovanja človekovih pravic v letu 2023 je prejela pravnica Katarina Bervar Sternad, direktorica Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC).

»Katarina Bervar Sternad je ena najvidnejših bork na področju preprečevanja nasilja nad ženskami in v družini. Je pobudnica in članica Mreže za otrokove pravice, PIC pa je pod njenim vodstvom s svojim delovanjem in zagovorništvom pomembno prispeval k ratifikaciji opcijskega protokola h konvenciji o pravicah otroka. Njene izkušnje in delo so ključni, da se je leta 2021 oblikovala Pravna mreža za varstvo demokracije, ki se odziva in prispeva k ubranitvi načel pravne države in demokratične delitve oblasti v Sloveniji.«

PIC je ob njenem vodenju postal ena najpomembnejših organizacij na področju človekovih pravic v Sloveniji, ugled pa ima tudi v tujini, so zapisali. 

Delo na področju varstva človekovih pravic je kot maraton

Danes si brez uvidov, stališč in izkušenj prejemnice priznanja ni mogoče zamisliti strokovnega pogovora o stanju človekovih pravic in potrebnih sistemskih izboljšavah. Sama pogosto pravi, da je delo na področju varstva človekovih pravic kot maraton. »Katarina Bervar Strnad ga teče skozi številne vlade, različne odločevalce, prek ovir in padcev, a vselej odločno in z jasnim ciljem: da bi bili družba, ki dosledno spoštuje človekove pravice, kjer si vsi, še posebej pa ustanove, prizadevamo za njihovo varovanje in spoštovanje s posebnim tenkočutjem do pravic tistih, katerih glas v družbi je manj ali celo neslišan.«

Na slovesnosti, ki je potekala v počastitev dneva človekovih pravic, je predsednica republike zbrane nagovorila, k slavnostnemu govoru pa je povabila Dijano Matković, pisateljico, prevajalko, publicistko in urednici spletnega portala družbenokritične misli Disenz.

Preberite še:

Komentarji: