Ko volilna kampanja odnese enajst kilogramov

Dan z Matejem Toninom: prvaka NSi smo spremljali po domači Tuhinjski dolini. V Kamniku se obeta eden najbolj zanimivih volilnih spopadov.
Fotografija: Mateja Tonina smo v zadnjih dneh kampanje spremljali v domačem okolju. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Mateja Tonina smo v zadnjih dneh kampanje spremljali v domačem okolju. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Volilna kampanja je naporna reč. Prvaku NSi Mateju Toninu tehtnica kaže več kot deset kilogramov manj. Pravi, da te dni je, kjer pač pride, a da mu sicer kondicije kot očetu dveh majhnih deklic, tretji otrok pa bo na svet privekal predvidoma v prvem tednu novembra, ne manjka.

V predvolilni kampanji mu pomaga tudi družina, z njim so bili med volivci tudi sestra in njen soprog ter oče. »Moram reči, da so me pretekli tedni precej utrudili, v službi sem si zdaj vzel dopust, da lahko sina vozim po terenu,« pravi Vojko Tonin, ki ga je v politiko pred leti zaneslo tudi samega. V Kamniku je bil občinski svetnik krščanskih demokratov. S sinom ima skupno ne le skupno hišo – ne pa tudi gospodinjstvo –, ampak tudi članstvo v prostovoljskem gasilskem društvu v Zgornjem Tuhinju, v katerega je prvak Matej Tonin vstopil pred 28 leti. Oče pove, da je sinu sledil nekoliko kasneje. Kot mehanik je pomagal vzdrževati gasilska vozila, nato pa se je društvu pridružil še sam in zdaj je voznik gasilske cisterne.

Prav v domačem okolju smo spremljali prvaka NSi v zadnjih dneh volilne kampanje. »Pravijo, da je v napačni stranki, da bi v neki drugi dosegel več,« je komentirala ena od učiteljic Osnovne šole Šmartno pri Tuhinju, kjer se je med drugim ustavila naša karavana, ki je bila tistega dne na poti po Tuhinjski dolini. »Pred tem smo šli tako rekoč od vrat do vrat in volivce vabili na srečanje s predstavniki naše stranke,« je povedal koordinator na terenu Janez Cigler Kralj. In reševal zaplet z agregatom, ki je pomagal napihniti igralo. Med kampanjo se stranka poskuša približati tudi družinam in zato na srečanjih z volivci postavijo napihljiv trampolin za otroke. Očetovstvo, pravi Tonin, mi je dalo povsem drugačen pogled na svet in zavedanje o odgovornosti za prihodnost.

Povprečna starost kandidatov na listi NSi je 45 let in pol. Tone Iskra, prav tako poslanski kandidat, ki je prišel podpret svojega predsednika, jih šteje malo več. »Za gibalno ovirane osebe, kot sem jaz, je NSi storila največ. Prva je dala pobudo, da se asistenca za invalide dodatno uredi,« pravi. Iskra je v NSi prešel iz stranke Marjana Šarca. Pravi, da zato, ker se je njen tajnik zagovoril, da so kandidatne liste začeli sestavljati že novembra in da so si izbranci najboljše razdelili po tiho. V NSi je vstopil aprila.

Očetovstvo mu je dalo povsem drugačen, odgovornejši pogled na svet. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Očetovstvo mu je dalo povsem drugačen, odgovornejši pogled na svet. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Še naprej vabi na kavo


NSi med kampanjo volivce na srečanjih vabi na kavo. Matej Tonin je začel vabiti takoj po prevzemu strankinega krmila, ko je na kavo povabil prvake političnih strank in prav med kofetkanjem je tudi zgladil spor s SDS, ki je nastal v času vodenja Ljudmile Novak. Tonin je tudi tisti, ki edini ne izključuje in zavrača koalicije s SDS. »Čas izključevanja je mimo, Slovenija potrebuje razvojno vlado. Ljudje imajo kreganja v politiki dovolj. To je glavno sporočilo, ki ga dobivam od ljudi s terena,« poudarja.

Zdi se, da zmagovalcu tokratnih volitev, to bo po vseh javnomnenjskih anketah očitno SDS Janeza Janše, zaradi izključevanja drugih strank vlade ne bo uspelo sestaviti. Tonin je tako pred dnevi razkril, da se je z najbolje plačanim slovenskim menedžerjem, predsednikom uprave Krke Jožetom Colaričem, pogovarjal o ideji, da bi morebiti prevzel vodenje tehnične vlade. S Colaričem se je srečal sredi maja in ugibanjem o tem, kdo bo sestavljal bodočo koalicijo in kdo bo predsednik vlade, se je v finišu kampanje tako pridružila še ideja o tehnični vladi. Colarič po Toninovih besedah ni zavrnil ideje, da bi takšno razvojno vlado vodil on. »Takšno vlado bi lahko podprla večina, ki bi jo sestavili SDS, NSi in Lista Marjana Šarca,« je Tonin razlagal med sprehodom po Kamniku, kamor se je premaknila strankina ekipa. Župana Marjana Šarca tedaj v mestu ni bilo, preverili smo tudi sami na občini, saj je imel predvolilne obveznosti drugje.

Matej Tonin alkohola ni poskusil do 26. leta, tudi tokrat je pivo samo plačal. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Matej Tonin alkohola ni poskusil do 26. leta, tudi tokrat je pivo samo plačal. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Tonina so ljudje po mestu fotografirali in se ustavljali ter priložnostno pokramljali. V mestu je potekala prireditev Okusi Kamnika, na stojnicah so ponujali različne dobrote. »Bo kdo pil pivo?« je spraševal Tonin. Sam alkohola načeloma ne pije zaradi težkih izkušenj, ki jih je imel njegov oče v otroštvu. Do 26. leta ni alkohola niti poskusil. »Podeželje je bolj desno, Kamnik pa bolj lev,« je razlagal prvak NSi. Javnomnejske ankete si zadnje čase menda niso dali naročiti. Ker stanejo več tisoč evrov. Vendar dvomov, ali bo znova izvoljen, ni. Prav Kamnik bo ena od zanimivejših tekem tokratnih volitev. Enako kot pred štirimi leti bo tam kandidiral Matej Tonin. Pomeril se bo z Marjanom Šarcem, Alešem Hojsom, ki bo nastopil na listi SDS, med vidnejšimi imeni pa je še aktualna poslanka Desusa Julijana Bizjak Mlakar.

Več iz te teme:

Komentarji: