Konfederacija sindikatov javnega sektorja v bran STA

Sindikati vlado pozivajo, naj takoj zagotovi sredstva za nemoteno delovanje STA ter spoštuje njeno institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost.
Fotografija: Slovenska Tiskovna Agencija. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Slovenska Tiskovna Agencija. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja (KSJS) vlado pozivajo, naj v skladu z zakonodajo takoj zagotovi sredstva za nemoteno delovanje STA ter spoštuje njeno institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost. Ob tem ostro obsojajo in z zgroženostjo opazujejo ravnanje Ukoma, ki tudi letos nadaljuje z neplačevanjem izvajanja javne službe STA.

Kot so ob tem spomnili v sporočilu za javnost, javno službo Slovenske tiskovne agencije (STA) opredeljuje in nalaga zakon. Poleg tega vladni urad za komuniciranje (Ukom) in STA prvič po 29 letih nista sklenila pogodbe za uporabo tržnih storitev STA.

Skladno z zakonom opravlja STA javno službo stalnega, celovitega, točnega in objektivnega zagotavljanja informacij o dogodkih v Sloveniji in po svetu za potrebe javnosti v Sloveniji in zunaj njenih meja, tako v slovenskem kot v angleškem jeziku. Za izpolnjevanje nalog javne službe pa mora imeti STA zagotovljeno potrebno neodvisnost od vpliva dnevne politike, strokovno avtonomijo in pogoje (tudi finančne) za delovanje, so poudarili v konfederaciji sindikatov.

»Glede na trenutno dogajanje in dogodke iz preteklega leta, ko Ukom ni želel poravnati finančnih obveznosti do STA, lahko sklepamo, da gre za načrtno onemogočanje delovanja edine tiskovne agencije v Sloveniji, katere ustanoviteljica je Republika Slovenija,« so zapisali.

image_alt
Novi pritiski na agencijo


V KSJS, katerega član je tudi Sindikat novinarjev Slovenije, izražajo solidarnost in polno podporo novinarkam in novinarjem STA. Pridružujejo se oceni Društva novinarjem Slovenije ter katedre za novinarstvo in Centra za raziskovanje družbenega komuniciranja na ljubljanski fakulteti za družbene vede, da »sovražno uničevanje tako pomembne, ustvarjalne in uspešne organizacije, ki je temeljnega pomena za zagotavljanje človekovih komunikacijskih pravic, svobodo medijev in informacijsko suverenost države Slovenije, meji na brezumje«.

Po 29 letih namreč letos prvič Ukom ni sklenil pogodbe za koriščenje tržnih storitev STA, zato je STA s 1. marcem vladni administraciji zaprla dostop do teh storitev. Posamezna ministrstva so po tem sicer že izkazala interes za sklenitev posamičnih pogodb. Vodstvo STA je sicer ob tem pojasnilo, da si je od konca lanskega leta prizadevalo skleniti pogodbo in večkrat pozvalo k sestankom.

STA ostaja tudi brez plačila za javno službo za januar, četudi zakon vladi nalaga, da jo mora financirati, ne glede na to, ali je pogodba za javno službo sklenjena ali ne. Če ni, je podlaga za financiranje poslovni načrt. STA je zahtevek za plačilo nadomestila za januar poslala na Ukom po tistem, ko jih je na to napotilo ministrstvo za finance, so pojasnili v vodstvu podjetja.

Ukom je ob zavrnitvi plačila med drugim zapisal, da bo, če se bo izkazalo, da si je Veselinovič premislil in Ukom priznava kot »predstavnika ustanovitelja,« pripravil novo pogodbo, na podlagi katere bo mogoče izvesti financiranje STA. Po drugi strani pa je Ukom že lani kazensko ovadil Veselinoviča, nadzornike STA in predhodnico Urbanije Kristino Plavšak Kranjc zaradi podpisa pogodbe, v kateri je Ukom naveden kot predstavnik ustanovitelja družbe STA, za kar pa Ukom ni imel pooblastila.

K ponovni vzpostavitvi financiranja STA so vlado že pozvali tako predstavniki zaposlenih kot drugih novinarskih organizacij, pa tudi del politike. Predsednik DZ Igor Zorčič pa je ocenil, da ima STA vso podlago, da pravico poišče na sodišču.

Preberite še:

Komentarji: