Neurje ruvalo drevesa in odkrivalo strehe

Uprava RS za zaščito in reševanje opozarja na možnost neurij z močnimi sunki vetra in nalivi. Možna je tudi toča.
Fotografija: Popoldan bodo po Sloveniji divjala krajevna neurja. FOTO: Šipić Roman
Odpri galerijo
Popoldan bodo po Sloveniji divjala krajevna neurja. FOTO: Šipić Roman

Nevihte z močnim vetrom, ki so zaradi prehoda hladne fronte popoldne zajele del Koroške, Štajerske in Pomurja ter se pomikajo proti Dolenjski, so povzročile kar nekaj težav. Gasilci in druge intervencijske službe imajo polne roke dela. Veter je v središču Maribora podrl tri drevesa, v naselju Zgornja Ložnica pa razkril del strehe osnovne šole.

Predvsem drevesa je močan veter podiral na območju občin Miklavž na Dravskem polju, Ormož, Žetale, Sveta Ana, Poljčane in Selnica ob Dravi. V občini Duplek je razkril del strehe stanovanjske hiše, v občini Kidričevo pa je v naselju Pleterje veter zlomil drog električne napeljave. Domači gasilci so drog odstranili in zavarovali, kažejo podatki centra za obveščanje.

V občini Slovenska Bistrica je močan veter v naselju Zgornja Ložnica razkril del strehe osnovne šole, v naselju Spodnja Polskava in Pokoše je podrl drevesi, v naselju Visole pa je drevo padlo na streho stanovanjske hiše. V občini Šentilj je meteorna voda v naselju Ceršak zalila prostore poslovnega objekta.

Težave so imeli tudi v naselju Zgornje Gruškovje v občina Podlehnik, kjer je meteorna voda z vejami in umazanijo zapolnila most ter se začela razlivati. Gasilci so odstranili dva kubična metra vej in umazanije in počistili prepust ter s tem omogočili pretok vode.

Neurja so to popoldne zajela tudi Koroško. Na območju Dravograda je voda zalivala objekt v Sv. Danielu, posredovali so gasilci, na Muti pa so morali na več lokacijah odstranili podrta drevesa, ki so ovirala promet na lokalnih cestah. Podobno je bilo na območju občine Podvelka in Lovrenc na Pohorju, kjer je močan veter podrl dve drevesi preko ceste v naselju Puščava in Rdeči Breg.

Po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste je zaradi plazu pri Vuhredu zaprta cesta Ribnica na Pohorju-Vuhred. Močan veter je popoldne podiral tudi drevesa na območju občine Brežice, v naselju Libna v občini Krško pa je veter poškodoval drog električne napeljave. Tudi na območju Sevnice je veter odlomil smreko in poškodoval elektro daljnovod. V obeh primerih so o tem obvestili dežurno službo Elektro Celje, na spletni strani še navaja center za obveščanje.

​Uprava RS za zaščito in reševanje je zaradi neurji z močnimi sunki vetra in krajevnimi nalivi, pri katerih ni izključena možnost toče, izdala vremensko opozorilo. Po podatkih Agencije RS za okolje so nevihte začele nastajati tudi na jugovzhodu Slovenije. Močnejša nevihtna celica se pomika preko Žužemberka, severno od Novega mesta v smeri proti vzhodu. Na postaji Novo mesto je bil nekoliko pred peto uro popoldne zabeležen sunek vetra 75 km/h.

Predvsem na severovzhodu bo pihal močan severi veter. Temperature bodo proti večeru znatno upadle, neurja pa bodo ponehala. 

Krajevne padavine se bodo po nekod nadaljevale tudi še v torek, vztrajala bo tudi oblačnost. Glede na prejšnje dni bo prišlo do manjše ohladitve, najvišje dnevne temperature bodo, razen na Primorskem, od 23 do 27 stopinj Celzija. Krajevne plohe in nevihte se bodo zlasti v severnih delih države nadaljevale tudi v sredo in četrtek. 

Več iz te teme:

Komentarji: