Luksuzne potniške ladje napovedujejo dobro sezono

V Kopru 45-odstotno povečanje števila gostov s križark. V piranskem turizmu pričakujejo finančno boljšo sezono.
Fotografija: Razkošna Seabourn Encore iz Miamija pred Punot. FOTO: Boris Šuligoj/Delo
Odpri galerijo
Razkošna Seabourn Encore iz Miamija pred Punot. FOTO: Boris Šuligoj/Delo

Piran - Pred Piranom se je danes zasidrala Seabourn Encore iz ameriške skupine Carnival iz Miamija, nedolgo tega zgrajena potniška ladja višjega cenovnega razreda, dolga 210 metrov, ki lahko sprejme 550 potnikov in ima 423 članov posadke. Že cene tedenskega križarjenja po Sredozemlju (od 3000 do 11.000 evrov na osebo in več), pa tudi podatek o površini sob oziroma suit, ki segajo tudi čez 100 kvadratnih metrov, kažejo, da je ladja v cenovnem razredu, kakršnega ne dosegajo niti najboljši slovenski hoteli.

Vse pogostejši obiski takih ladij so dokaz rasti kakovosti slovenske turistične ponudbe. Kot je povedal vodja potniškega terminala Luke Koper Bojan Babič, so slovenski ponudniki storitev za goste s križark še najbolj zadovoljni odzivov gostov, ki slovenski turistični ponudbi dajejo najvišje ocene. "Delno zato, ker so z izleti in z doživetji zelo zadovoljni, delno pa zaradi kakovosti storitev, ki je nad pričakovanji," pravi Babič. Zato ne preseneča, da bodo letos v Kopru sprejeli več kot 82 križark in več kot 100.000 potnikov, to je več kot 45 odstotkov boljši obisk gostov s križark kot v lanskem letu.  Rast  pričakujejo tudi v naslednjem letu. V slovenskem Primorju je prisotnih vse več ladjarjev višjega cenovnega razreda, kot denimo Seabourn, Regent Seven Seas, Oceania, Azamara Cruises (Royal Caribbean), Silversea Cruises,Viking Cruises in TUI Cruises.

Poleg 82 potniških ladij, ki te dni skoraj vsak dan plujejo v Koper (danes je tukaj Norwegian Spirit z 2000 potniki), bo letos pred Piran priplulo še kakih 20 potniških ladij in na njih skupaj kakih 7.000 potnikov. Imajo pa agenti, ki skrbijo za potnike v Piranu, precej več težav z logistiko, kot v Kopru, zato si tudi katera od ladij včasih premisli in raje pristane v Kopru, kot bi se sidrala pred Piranom. Delno tudi zaradi težjega dostopa avtobusov in pomanjkljive infrastrukture za sprejem potnikov. Ker državni organi (policija, carina) v takih razmerah težje delajo, morajo potniki dalj časa čakati na vstop v držav. In pri tem ni prav nič pomembno, kako petičen je gost, ki v vrsti na vročem pomolu potrpežljivo čaka, da ga spustijo na ogled slovenskih lepot. Včeraj so si poleg Pirana, vasi Padna, Škocjanskih jam in Lipice, ogledali tudi Ljubljano in Bled, si privoščili dobrote v Zemonu in oljčno olje ter vino na kmetiji Santomas pri Grintovcu. 
 

Pred vrati dobra poletna turistična letina


Portoroški in piranski turistični delavci so že prepričani, da so še pred eno zelo dobro letino. V petih mesecih so portoroški hotelirji ustvarili 382.611 prenočitev, kar je sicer enako kot v enakem lanskem obdobju. Natančnejša analiza kaže, da so imeli v prvih štirih mesecih za 6 odstotkov manj prenočitev, in samo v maju za 16 odstotkov prenočitev več. Manjši obisk v prvi tretjini leta je bil na račun zaprtega hotela Bernardin (zaradi prenove), že samo majski obisk pa je popravil ves izpad prvih štirih mesecev. "Zato lahko tudi v naslednjih mesecih pričakujemo rast obiska. Prepričani pa smo, da bodo hotelirji več iztržili, saj po nekaterih kazalcih lahko govorimo o vsaj nekajodstotni podražitvi storitev, pa tudi zato, ker namesto agencijskih sprejemajo vse več individualnih gostov, ki plačajo več. V Piranu je nek gostinec k običajnim cenam dodal  še dodatek za postrežbo (ali pogrinjek)," je povedal direktor Turističnega združenja Portorož Igor Novel  in napovedal pripravo nove turistične strategije kraja.

Največja slabost piranskega turizma je v tem, da je premalo izboljšav in posodobitev turistične infrastrukture. Piranska občina se letos hvali s prenovljenim petzvezdičnim hotelom Bernardin, z novim Jadralnim centrom (ki pa še ne deluje v celoti) in z ureditvijo odvodnjavanja meteornih vod sredi Portoroža. Ni pa večjih vlaganj v kopališča in parkirišča.
 

Višja turistična taksa


V izolski in koprski občini so že dokončno sprejeli odločitev, da bodo od prvega januarja 2019 zvišali turistično takso. V obeh občinah bodo imeli enotno turistično takso, ki bo znašala 1,6 evra (namesto sedanje 1,27), skupaj s promocijsko takso, ki jo uvaja država, pa bo moral gost za vsak dan bivanja odšteti po 2 evra, ne glede na to, v kako dragem prenočišču bo prespal. V piranski občini so se odločili za nekoliko višjo takso. O njej bodo dokončno odločali na junijski seji občinskega sveta. Doslej so podprli predlog, da bo turistična taksa znašala 2 evra, skupaj s promocijsko torej 2,5 evra po osebi na dan.

Komentarji: