Marko Funkl je novi hrastniški župan

Po šestnajstih letih "vladavine" Mirana Jeriča bo Hrastnik vodil rusist, komaj 34-letni borec za pravice prekarcev.
Fotografija: Marko Funkl, predsednik sindikata prekarcev: "Za prekarne delavce je značilno, da ne poznajo ne občutka varnosti ne pripadnosti." Foto Polona Malovrh
Odpri galerijo
Marko Funkl, predsednik sindikata prekarcev: "Za prekarne delavce je značilno, da ne poznajo ne občutka varnosti ne pripadnosti." Foto Polona Malovrh

Hrastnik - Le devet odstotkov razlike je bilo po prvem krogu med kandidatoma za novega hrastniškega župana: 38-letnim Janijem Medveškom, aktualnim direktorjem hrastniškega Mladinskega centra, in štiri leta mlajšim Markom Funklom, predsednikom sindikata prekarcev pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije. V drugem krogu se je tehtnica nagnila k Marku Funklu. Hrastnik je tako po šestnajstih letih dobil novega župana. Funkl, ki je rezultate s svojo listo Naš Hrastnik čakal v prepolni kinodvorani na Dolu, od koder je tudi doma, je za Delo dejal: "Hvala vsem, ki so nam zaupali, zdaj začnemo delati." Primopredaja z dosedanjim župaom Miranom Jeričem bo čez dva tedna. Funkla sicer čaka še ena primopredaja: na sindikatu v Ljubljani.

Prvič v zgodovini Hrastnika, te najmanjše zasavske občine, so morali volivci drugič na volitve, da so izbrali naslednika dolgoletnemu, pribljubljenemu županu Miranu Jeriču, ki je občino vodil vse od leta 2002 in bil tudi tri mandate poslanec LDS v državnem zboru. Zdaj se je odločil od politike dati slovo. Še prej pa je njegova lista skupaj s hrastniško SD izrekla podporo Medvešku, po osnovni izobrazbi novinarju, ki je bil v svoji karieri tudi svetovalec v kabinetu takratnega predsednika države Danila Türka. Vseh pet drugih neuspšenih županskih kandidatov, od Boža Majcna, Vojke Šergan, Gregorja Pajića, Darka Šrenka in Francija Bokala, je v drugem krogu podprlo rusista Funkla.

Za Medveška je v prvem krogu volilo 32 odstotkov Hrastničanov, za Funkla pa 23 odstotkov; v drugem krogu je Funkl prejel 55 odstotkov glasov podpore. Jani Medvešek, čigar lista Za našo dolino bo v občinskem svetu imela štiri glasove, je dejal: "Marku sem že čestital. Skupaj bomo delali v dobro Hrastnika. Naša lista bo podpirala vse dobre projekte. Najini programi so bili precej usklajeni v vseh pomembnih zadevah - ena prvih, ki nas čaka, je zagotovo zasavski Ceroz."

Komentarji: