Matej Tonin: Šlo je za prevaro z maskami, država ni še nič plačala

Prevara z maskami in zakaj je na letališču v Nemčiji, neuradno v Hamburgu, obtičalo 1,5 milijona zaščitnih mask.
Fotografija: V skladišču je trenutno okoli 500.000 mask, člani GZS in OZS pa naj bi zdravstvu z zaščitno opremo pomagali v prihodnjih ključnih dneh, sporoča obrambni minister Matej Tonin. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
V skladišču je trenutno okoli 500.000 mask, člani GZS in OZS pa naj bi zdravstvu z zaščitno opremo pomagali v prihodnjih ključnih dneh, sporoča obrambni minister Matej Tonin. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Medtem ko je v skladišče civilne zaščite dopoldne prispelo pol milijona zaščitnih mask, slovenska vlada trenutno poskuša v Slovenijo dostaviti več milijonov zaščitnih mask. Tri milijone se jih je menda sinoči »izgubilo« na poti iz Španije, na kar je obrambni minister Matej Tonin sporočil, da so ponoči s policijo ugotovili, kaj se je zgodilo. Šlo je za klasično prevaro, in sicer podjetje Global Promet, kjer je direktor Emir Begović iz BiH, je obljubilo dobavo mask od švicarskega podjetja. A maske in prevoz nikoli niso obstajali, je povedal Tonin, ki je opisal, da je bil minister za gospodarstvo v stiku z voznikom. »Ob 14.30 je ta voznik dejal, da je na carini v Sežani, ob 17.30 naj bi bil od tam izpuščen, ob 18. uri se je javil, da bo natočil gorivo v Postojni in bodo maske zdaj zdaj v Ljubljani. Potem smo z njim izgubili stik.«

V. d. generalnega direktorja policije Anton Travnar je po besedah obrambnega ministra zagotovil, da bodo tovrstne vojne dobičkarje posebej strogo in prioritetno obravnavali.

Zakaj se je ministrstvo za gospodarstvo odločilo za podpis pogodbe, obrambni minister ni pojasnil oziroma je pojasnil, da gre za vprašanje za gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki vodi nabavo. Kot pojasnjujejo na gospodarskem ministrstvu, so dobavo treh milijonov zaščitnih mask naročili pri dobavitelju Labena, d. o. o. »Dobava s strani dobavitelja je bila resda predvidena včeraj, vendar so nas obvestili, da predvidene pošiljke niso prejeli, in pojasnili, da so pogodbo z njihovim poslovnim partnerjem razvezali, dobili povrnjena sredstva in že včeraj naročili novo pošiljko, o čemer so obvestili tudi vlado. Zagotovili so, da bodo novo pošiljko zaščitnih mask dostavili do dogovorjenega pogodbenega roka, ki se izteče 31. 3. 2020,« še pojasnjujejo na gospodarskem ministrstvu in ob tem poudarjajo, da država ni izvedla plačila, saj je po pogodbi dogovorjeno, da se to izvede šele po dobavi blaga.

V nadaljevanju naj bi sicer zaradi zamudnega pregledovanja ponudb – kot je dejal Matej Tonin, maske in drugo opremo potrebujemo zdaj – obrnili postopek nabave in bo država po vnaprej določeni ceni odkupovala zaščitno opremo, ki jo bodo posamezniki oziroma podjetja dobavili zavodu za blagovne rezerve.



Prevoz zaščitnih mask, ki sta jih podarili fundaciji Alibaba in Jack Ma, pa naj bi že potekal. Je pa obrambni minister pojasnil, da zaradi varnostnih razlogov odslej ne bodo več pojasnjevali, kako bo potekal transport zdravstvene in zaščitne opreme. Jo bodo pa čim več poskušali prepeljati z zračnimi prevozi.

Še 1,5 milijona mask pa naj bi jih bilo ujetih na enem od nemških letališč, neuradno v Hamburgu. Slovenska vlada do njih poskuša priti tudi po diplomatski poti. Zakaj natančno se je zapletlo z maskami v Nemčiji, še preverjamo, je pa menda Slovenija maske naročila pri proizvajalcu zunaj Nemčije, kar pomeni, da so bile maske v tranzitu čez Nemčijo. Postavlja se vprašanje, zakaj je Nemčija blokirala tranzit mask čez njeno ozemlje.

Nemčija je sicer 4. marca prepovedala »izvoz« zaščitnih sredstev, ki jih država, predvsem zdravstveno osebje, potrebuje v boju proti epidemiji novega koronavirusa. Pravilnik je sprejel krizni štab, prepoveduje pa izvoz zaščitnih mask, rokavic, očal in oblačil. Natančneje, izvoz zaščitnih sredstev iz Nemčije je še vedno dovoljen, a mora država naročnica pred tem pri Zveznem uradu za gospodarstvo in nadzor izvoza (Bafa) zaprositi za dovoljenje, so za Delo pojasnili na nemškem ministrstvu za zdravje. Ali je Slovenija to storila, še preverjamo.

Nemčija se je sicer po sprejetju prepovedi »izvoza« zaščitne opreme iz države – opomniti je treba, da ne gre za klasičen izvoz, saj je EU enotni trg – znašla na tnalu v Bruslju. Tam so enostranske ukrepe Nemčije in tudi drugih držav, ki so sprejele podobne ukrepe, na primer Francija, močno kritizirali.

Slovenija sicer ni edina evropska država, ki ji je Nemčija »zasegla« zaščitne maske. Italija menda trenutno čaka na dostavo več milijonov kosov zaščitnih mask. Del jih je obtičalo tudi v Franciji in Nemčiji, a po poročanju italijanskih medijev je vladi pri francoskih in nemških oblasteh že uspelo doseči preklic prepovedi »izvoza« mask. Italijanska vlada je sicer napovedala, da bo vse države, ki bodo zadrževale dostavo zaščitnih sredstev v Italijo, ki je trenutno najbolj ogrožena država v EU, prijavila evropski komisiji.

Komentarji: