Pirc Musar ob dnevu SV pozdravila približevanje vojske javnosti

Predsednica republike in vrhovna poveljnica obrambnih sil Nataša Pirc Musar je izrazila željo, da bi se za poklic vojaka odločilo več fantov in deklet.
Fotografija: Predsednica republike in vrhovna poveljnica obrambnih sil Nataša Pirc Musar je izrazila željo, da bi se za poklic vojaka odločilo več fantov in deklet. FOTO: Črt Piksi/Delo
Odpri galerijo
Predsednica republike in vrhovna poveljnica obrambnih sil Nataša Pirc Musar je izrazila željo, da bi se za poklic vojaka odločilo več fantov in deklet. FOTO: Črt Piksi/Delo

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je pozdravila odločitev obrambnega ministrstva in Slovenske vojske (SV), da letošnjo slovesnost ob dnevu SV obeležita na drugačen način in njeno delo približata javnosti. »Zelo se mi zdi pomembno, da se ponovno začnejo tkati močnejše vezi, razumevanje in naklonjenost med vojsko in družbo,« je poudarila.

Dan Slovenske vojske obeležujemo 15. maja, ko se je leta 1991 začela uriti prva generacija nabornikov, pristojni pa so ga obeležili danes s celodnevnim pestrim dogajanjem v okolici ljubljanskih Stožic.

Vojska je transparentno prikazala širok nabor različnih znanj, tehnike in tehnologije, ki kot nepogrešljiv del vojaške organizacije zagotavljajo varnost in ponujajo zanimive karierne možnosti, je v nagovoru na večerni slovesnosti izpostavila predsednica republike.

»Zelo se mi zdi pomembno, da se ponovno začnejo tkati močnejše vezi, razumevanje in naklonjenost med vojsko in družbo, med uniformiranimi pripadniki Slovenske vojske in prebivalci v različnih okoljih,« je poudarila Pirc Musar.

Rok Ernecl in Matjaž Črešnar sta najboljši vojak in podčastnik minulega leta

Načelnik Generalštaba SV Robert Glavaš je izpostavil ukrepe na področju prihodnje modernizacije in razvoja vojske ter njeno kadrovsko krepitev. Izrazil je prepričanje, da sta veliko zanimanje na dopoldanskem delu prireditve in napolnjena dvorana izraz zaupanja državljank in državljanov v Slovensko vojsko.

Na večerni slovesnosti je SV razglasila tudi najboljšega vojaka in podčastnika minulega leta. Naziva za leto 2022 sta si s strokovnostjo, zavzetostjo in domoljubjem prislužila vojak specialist izvidnik ostrostrelec v 74. pehotnem polku desetnik Rok Ernecl in vojaški policist, poveljnik druge bojne skupine v enoti za specialno taktiko PEST, višji vodnik Matjaž Črešnar.

Odlikovanje ob 30. obletnici izhajanja je prejela tudi Revija Slovenska vojska, ki že od leta 1993 neprekinjeno prizadevno naslavlja ključna vprašanja in izzive obrambnega sistema in Slovenske vojske.

Orkester je v nadaljevanju pod taktirko strokovnega vodje višjega vojaškega uslužbenca Aljoše Deferrija izvedel novo koračnico, ki je nastala na podlagi javnega razpisa za Naj vojaško koncertno koračnico leta 2023. Izmed enajstih prispelih je strokovna komisija izbrala Kapelsko koračnico avtorjev Žana Vranetiča in Luka Krofa.

Program se je v nadaljevanju preselil v koncertni del, na katerem je nastopil Big Band orkestra Slovenske vojske z gosti.

Dan Slovenske vojske, ki je sicer 15. maja, ko se je leta 1991 začela uriti prva generacija nabornikov, je po Šarčevih besedah eden treh najpomembnejših slovenskih praznikov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Dan Slovenske vojske, ki je sicer 15. maja, ko se je leta 1991 začela uriti prva generacija nabornikov, je po Šarčevih besedah eden treh najpomembnejših slovenskih praznikov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Šarec: Morala vojske ob začetku novega cikla investicij na visoki ravni

Morala oboroženih sil je po besedah obrambnega ministra Marjana Šarca na visoki ravni, saj se je po dolgih letih brez vlaganj začel nov cikel investicij. Potekajo tudi procesi zaposlovanja, je poudaril ob robu slovesnosti v okolici arene Stožice, ki se je je po ministrovih besedah udeležilo veliko ljudi.

Letos je dan potekal pod sloganom Srce, ki bije pod uniformo, bije za Slovenijo. Šarec je spomnil, da SV ohranja mir, si prizadeva za odvračanje v okviru zveze Nato in državljanom sporoča, da so vrednote kot so domoljubje, tovarištvo, prijateljstvo in kolektivni duh za doseganje ciljev, vrednote, ki jih morajo graditi vsi.

Preberite še:

Komentarji: