Morje z visokimi temperaturami ni nudilo ohladitve

Danes še sončno, popoldne na severu že nevihte. Jutri bo sprejemljivo, s krajevnimi plohami in nevihtami. Prvi letošnji vročinski val je vztrajal okoli 14 dni
Fotografija: Morje v teh dneh s temperaturami okoli 28 stopinj Celzija ni nudilo naboljše ohladitve. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Morje v teh dneh s temperaturami okoli 28 stopinj Celzija ni nudilo naboljše ohladitve. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Končuje se prvi letošnji vročinski val, ki je z visokimi temperaturami pri nas vztrajal okoli 14 dni. Dnevne temperature so se gibale med 30 in 35 stopinjami Celzija, ponekod so bile tudi višje, Agencija republike za Slovenije (Arso) je za pretekle dni in danes izdala opozorilo o toplotni obremenitvi.Zelo visoke so bile tudi temperature morja, ki so dosegale okoli 28 stopinj Celzija, a kot je pred dnevi pojasnil dežurni prognostik Brane Gregorčič, so takšne temperature za vročinski val povsem običajne in ne dosegajo rekordnih, ki se gibljejo okoli 30 stopinj Celzija.

»Včeraj in danes smo sicer govorili o možnosti rekordov, ampak se zdi, da jih ni bilo, ker je k nam z juga Jadrana, kjer je moje malce hladnejše, voda pritekala k nam na sever,« je za Delo pojasnil hidrolog na Arsu Igor Strojan. Sredi junija so bile temperature morja sicer podpovprečne oziroma povprečne, potem pa so sredi junija, ko se je začelo izrazito vroče obdobje, v prvem delu tega obdobja sprva naraščale po stopinjo na dan, potem se je trend po nekaj dneh umiril in se je temperatura morja dvigala za približno pol stopinje na dan. »Tako smo v teh 14 dneh ogrevanja prišli do teh visokih temperatur, ki jih imamo zdaj,« je povedal Strojan. Ker je bil prisoten trend naraščanja, je bilo to po njegovih besedah zagotovo eno daljših obdobij visokih temperatur v juniju – z vidika povprečja več zaporednih dni.

FOTO: Uroš Hočevar/Kolektiff
FOTO: Uroš Hočevar/Kolektiff
image_alt
Temperature ozračja in tudi morja so visoke, a običajne za vročinski val


Morje tako v teh dneh ni nudilo najboljše ohladitve, prihaja pa ta s četrtkom. Danes bo še vztrajalo sončno vreme, pozno popoldne in zvečer bodo predvsem v severni Sloveniji krajevne plohe in nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč. Predvsem v severovzhodni Sloveniji bodo zvečer in v prvem delu noči možne tudi močnejše krajevne nevihte. Pihal bo jugozahodnik. Temperature se bodo z jutrišnjim dnem nekoliko znižale: najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 18, na Primorskem do 22, popoldanske pa bodo od 20 do 26, na Primorskem do 29 stopinj Celzija.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


Ob nevihtah in vetru, ki se lahko pojavijo že danes proti večeru oziroma jutri ter v manjši meri tudi v petek, je pričakovati občasno premešanje morja in ohladitev zgornje plasti. »V tem času je povsem običajno, da se v nekem vetru, mešanju in valovanju morje hitro ohladi,« je še pojasnil hidrolog Strojan. Vendar pa, ker bo v prihodnjih dneh spet topleje, bo to samo prehodno znižanje temperature morja. Če se bo toplo vreme nadaljevalo, bomo imeli spet temperature med najvišjimi v tem obdobju, je pojasnil. 

Splošna napoved kaže toplo poletje, tako je pričakovati, da bodo temperature morja še naprej visoke.

Preberite še:

Komentarji: