Začenja se prvi vročinski val poletja

Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 32 stopinj Celzija.
Fotografija: Začenja se vročinski val. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Začenja se vročinski val. FOTO: Blaž Samec/Delo

Danes se v Sloveniji začenja prvi letošnji vročinski val, ki bo po napovedih Agencije za okolje (Arso) trajal do ponedeljka. Vročina se bo stopnjevala ob koncu tedna, ko bodo tudi jutra nekoliko toplejša. Danes bo tako pretežno jasno, sončno in vroče bo tudi konec tedna.

Popoldne v hribovitem svetu ni povsem izključena kakšna kratkotrajna ploha ali nevihta. Jutranje temperature bodo od 10 do 16, najvišje dnevne od 27 do 32 stopinj Celzija. Tudi v petek, soboto in nedeljo bo sončno in vroče.

image_alt
Na Antarktiki prvi vročinski val doslej


Vročinski val je vsako obdobje, dolgo tri ali več dni, ko povprečna dnevna temperatura preseže izbran temperaturni prag. V Sloveniji to za jugozahodni del države, ki ima omiljeno sredozemsko podnebje, pomeni, da povprečna dnevna temperatura tam doseže ali preseže 25 stopinj Celzija, navaja Arso.

Nižji deli osrednje in vzhodne Slovenije s celinskim podnebjem ta prag dosežejo s 24 stopinjami Celzija, višjeležeči predeli, ki imajo podnebje hribovitega sveta, pa pri 22 stopinjah Celzija.

Vsaj trije dnevi hude vročine že pomenijo vročinski napor, po treh dneh pa se lahko že začnejo pojavljati bolezenski znaki, ki jih povezujemo s hudo vročino, poroča Arso. Vročino še težje prenašamo, ko je poleg visokih temperatur še visoka vlaga.

Komentarji: