Možnost vrnitve s Hrvaške podaljšana na ponedeljek ponoči

Če bo vlada ugotovila izboljšanje epidemiološke slike pri sosedih in bo mejna vrednost novih okužb v naslednjih dveh tednih padla, bo spet mogoče na Hrvaško.
Fotografija: Hrvaška Istra je bila še včeraj varna, zdaj ima 23 okužb na sto tisoč prebivalcev. Foto: Danica Petrovič/Delo
Odpri galerijo
Hrvaška Istra je bila še včeraj varna, zdaj ima 23 okužb na sto tisoč prebivalcev. Foto: Danica Petrovič/Delo

Ljubljana –  Rok za vrnitev s Hrvaške v domovino bo do ponedeljka, da se prepreči gneča na meji, je sporočil vladni govorec Jelko Kacin. In še zadnja vest za lastnike nepremičnin in plovil: zanje bodo imeli - brez strahu pred karanteno - čas poskrbeti v roku 48 ur od izstopa iz Slovenije.

Še nekaj ur imajo nocoj na voljo Slovenci, da se odpravijo na Hrvaško, kjer imajo okrog 110.000 nepremičnin ali plovil. Toda skupaj z okrog 78.000 našimi dopustniki v tej državi se bodo morali vrniti najkasneje do ponedeljka opolnoči, sicer jih ob povratku čaka obvezna 14-dnevna karantena. Ta začne z nekaj izjemami veljati ob polnoči.

Vse, ki bodo na pot proti južni sosedi odšli danes po polnoči, pa ob vrnitvi čaka skrajen ukrep: samoizolacija.
Vlada tako uresničuje napovedi. Zaradi naraščanja števila okuženih s koronavirusom Slovenija opolnoči, kot rečeno, zapira meje s Hrvaško. Od 43 novih okužb v sredo jih je tretjina uvoženih iz južne sosede.


In katere izjeme bo vlada dopustila?


Vlada je za Hrvaško sprejela prek dvajset izjem, nanašajo se na tedenske in dnevne delovne migrante, na osebe z neodložljivimi obveznostmi na Hrvaškem, kot so denimo zdravstveni posegi, na lastnike nepremičnin in plovil na Hrvaškem, pa na športnike ...

Slovenski dopustniki se lahko s Hrvaške, kot rečeno, vrnejo do ponedeljka opolnoči, ne da bi tvegali karanteno. Za to se je vlada po besedah ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa odločila, da se izognemo gnečam in zastojem na meji in na cestah.
Glede na to, da je vlada tedensko spremljala stanje okuženosti v EU in na Hrvaškem, računa, da bodo vsi ukrepi, tudi tisti, ki jih načrtuje Hrvaška, pripomogli, da se bo v naslednjih dveh tednih stanje na Hrvaškem izboljšalo. Hrvaška je od polnoči danes na seznamu držav, ki imajo več kot 40 okužb na sto tisoč prebivalcev; »kvoto« je dosegla že včeraj.

Če bo vlada ugotovila izboljšanje in bo mejna vrednost novih okužb v naslednjih dveh tednih padla, bo Hrvaško spet uvrstila na rumeni seznam in Slovenci, ki načrtujejo dopust sredi septembra, bodo lahko spet odpotovali tja.

Odlok, pravi Hojs, je pripravljen tako, da lahko v primeru izjem le-to vsak trenutek črtajo iz odloka.

Za nekatere izjeme je sicer test na koronavirus še vedno nujen. Denimo za udeležbo naših športnikov na prireditvah na Hrvaškem. Ob pozitivnem testu na covid se lahko domov vrnejo brez karantene.

Lastnikov zemljišč, apartmajev, plovil … odlok, kot pravi Hojs, ne obravnava kot »tiste, ki bi lahko kar naprej dopustovali«. Svoje  nepremičnine bodo morali za zimo pripraviti v 48 urah.

Vlada je razpravljala tudi o tem, da bi Hrvaško epidemiološko obravnavala po posameznih županijah. »Ker le dve ali tri ostajajo na meji med rumeno in zeleno, večina pa je že zelo zelo v rdečem, se vlada za to ni odločila,« je dejal Hojs.
Prav tako vlada še ne bo uvedla skrajšanja karantene na podlagi covid testa, saj je po oceni stroke najbolj učinkovita zaščita 14-dnevna karantena.

Od danes pa je na rumeni seznam uvrščena Grčija, je Slovence opozoril minister Hojs. Utegne se zgoditi, da bi se v naslednjem tednu tako kot Hrvaška tudi ta priljubljena destinacija Slovencev uvrstila na rdeči seznam.

Jadransko morje od ponedeljka brez Slovencev? Foto: Ankele Špela
Jadransko morje od ponedeljka brez Slovencev? Foto: Ankele Špela


Nov hrvaški rekord in nove okužbe tudi v Istri


Epidemiološko stanje na Hrvaškem je vladni govorec Jelko Kacin za dramatično razglasil že sredi tedna. A sredin rekord 219 novih okužb v 24 urah so danes presegli za 36: ob slabih 2499 testiranjih so v zadnjih 24 urah potrdili 255 novih primerov, največ v Zagrebu in v splitsko-dalmatinski županiji. Razmere se na Hrvaškem slabšajo iz ure v uro. Tudi v doslej varni Istri, ki je še včeraj imela le 24 aktivno okuženih, so danes odkrili 27 novih okužb. Akrivno okuženih je 49. To pomeni, da ima Istra že 23 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev, kar je več kot Slovenija. Aktivno okuženih je  na Hrvaškem 1689 ljudi, 127 se jih zdravi v bolnišnici, trinajst jih potrebuje respirator. Od prve okužbe 25. februarja do danes so našteli 7329 okuženih, 168 jih je umrlo, v samoizolaciji je 5929 oseb.
 
Hrvaško ministrstvo za turizem je sicer zanikalo slovenske navedbe o »dramatičnosti«. Vztrajajo, da turistične sezone ni konec in da je njihova država še vedno varna glede širjenja okužb, saj so to poletje beležili več kot pet milijonov turistov. Najbolj množičen je obisk Nemcev in Slovencev.


Tudi Evropa svari pred rdečo Hrvaško


Dvomov o tem, ali je Hrvaška še varna država, ni več. Območje namreč postane tvegano, ko v preteklih sedmih dneh število okužb preseže 50 na sto tisoč prebivalcev. Hrvaška je bila tik pred tem že v sredo, medtem ko je Slovenija po zadnjih podatkih prekoračila število petnajst okužb na sto tisoč prebivalcev. Avstrijci, ki se vračajo s Hrvaške, morajo že od ponedeljka z negativnim testom na koronavirus, ki ne sme biti starejši kot tri dni, dokazovati, da niso okuženi. To od svojih državljanov zahteva tudi Italija. Prav tako test na koronavirus čaka Nemce, ki se vračajo iz tveganih šibeniško-kninske in splitsko-dalmatinske županije; v domači karanteni morajo ostati vse do negativnega rezultata testa. Po poročanju britanskih medijev naj bi danes Hrvaško na rdeči seznam uvrstila tudi njihova vlada, torej tudi Britance ob povratku čaka 14-dnevna karantena …
 

Komentarji: