Poklukar k cepljenju poziva prebolevnike

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije koronavirusa.
Fotografija: Cepljenje lahko zajezi virus. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Cepljenje lahko zajezi virus. FOTO: Leon Vidic/Delo20.53 V Rimu protesti gostincev proti covidnim potrdilom

V italijanski prestolnici Rim so se danes zbrali nasprotniki uporabe zelenih oziroma covidnih potrdil kot pogoja za vstop v lokale, kinodvorane, gledališča in športne dvorane. Protest je organiziralo gibanje, ki združuje samostojne podjetnike in lastnike restavracij. Prišlo je več sto ljudi. 

»Svoboda, svoboda« in »Ne zelenim potrdilom,« so vzklikali protestniki, ki so se zbrali na rimskem trgu Piazza del Popolo. »Nismo proti cepljenju, ampak proti zelenemu potrdilu,« so še poudarjali po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA. Vodja gibanja Jaz odpiram, v katerem je združenih 15.000 samostojnih podjetnikov in lastnikov lokalov, Umberto Carriera je povedal, da si želijo vrnitve v življenje, kakršno je bilo pred dvema letoma. »Zelena potrdila niso rešitev. Držimo se varnostnih protokolov, ne želimo pa preverjati zelenih potrdil,« je dejal.

Med več sto protestniki so bili tudi lastniki diskotek in plesnih lokalov, ki so že celo leto zaprti. Za sredo napovedujejo nadaljevanje protestov proti covidnemu potrdilu, s katerim Italijani dokazujejo, da so cepljeni proti covidu-19, da so to bolezen preboleli ali da imajo negativnem test na novi koronavirus. V 12 velikih italijanskih mestih, tudi Milanu, Torinu in Rimu, pripravljajo pohode z baklami. Proteste načrtujejo tudi za soboto.

V Italiji bo treba od 6. avgusta za vstop v restavracije, muzeje, fitnese, kopališča ter na množične dogodke predložiti covidno potrdilo. Italijanska vlada preučuje tudi možnost uvedbe potrdila na regionalnih vlakih. Doslej so si Italijani s spleta prenesli 49 milijonov potrdil. 

20.15 V Rimu protesti gostincev proti covidnim potrdilom

V italijanski prestolnici Rim so se danes zbrali nasprotniki uporabe zelenih oziroma covidnih potrdil kot pogoja za vstop v lokale, kinodvorane, gledališča in športne dvorane. Protest je organiziralo gibanje, ki združuje samostojne podjetnike in lastnike restavracij. Prišlo je več sto ljudi. Vodja gibanja Jaz odpiram, v katerem je združenih 15.000 samostojnih podjetnikov in lastnikov lokalov, Umberto Carriera je povedal, da si želijo vrnitve v življenje, kakršno je bilo pred dvema letoma. Med več sto protestniki so bili tudi lastniki diskotek in plesnih lokalov, ki so že celo leto zaprti.

V Italiji bo treba od 6. avgusta za vstop v restavracije, muzeje, fitnese, kopališča ter na množične dogodke predložiti covidno potrdilo. Italijanska vlada preučuje tudi možnost uvedbe potrdila na regionalnih vlakih. Doslej so si Italijani s spleta prenesli 49 milijonov potrdil.

Protestniki so se soočili s policijo. FOTO: Andreas Solaro/AFP
Protestniki so se soočili s policijo. FOTO: Andreas Solaro/AFP


18.55 Poklukar k cepljenju proti covidu-19 poziva tudi prebolevnike

Minister za zdravje Janez Poklukar z obiski cepilnih centrov po Sloveniji aktivno poziva k cepljenju proti covidu-19. Nagovarja pa tudi vse, ki so preboleli akutno okužbo z novim koronavirusom, da pristopijo k cepljenju, da bomo kot družba ustrezno zaščiteni še pred jesenjo, je ministrstvo zapisalo na Twitterju.

Poklukar je ob današnjem obisku cepilnega centra na Koroškem spomnil, da je v Sloveniji cepljenih več kot 900.000 prebivalcev. To po njegovih besedah pomeni 51-odstotno precepljenost polnoletnih prebivalcev. Ko je po cepljenju vzpostavljena zaščita, v naslednjih devetih mesecih v primeru stika cepljene osebe z osebo s covidom-19 ni potrebna niti karantena niti ni potrebno testiranje, razen če se pri osebi pojavijo znaki bolezni, so v tvitu pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

16.00 V EU cepljenih 70 odstotkov odraslih

EU je izpolnila cilj, da bo julija proti covidu-19 cepljenih 70 odstotkov odraslih, je danes poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ob tem je opozorila, da je različica delta zelo nevarna, in pozvala vse, ki imajo priložnost, da se cepijo, naj to storijo. Cilj unije glede deleža cepljenih se je sicer v minulih mesecih vseskozi malce spreminjal. Najprej so v komisiji opredelili cilj 70 odstotkov cepljenih odraslih do poletja, nato so začeli govoriti o koncu poletja, nato o juliju, pri čemer niso natančno opredelili, ali se cilj nanaša na prvi odmerek ali celotno cepljenje.

To, da je von der Leynova kot merilo za uresničitev cilja upoštevala prvi, ne celoten odmerek cepiva, sproža precej pomislekov, na kar pa v komisiji odgovarjajo, da je dosežen pomemben mejnik, a da dela nikakor še ni konec. Ob tem poudarjajo, da niso nikoli rekli, da je z načrtovanim ciljem 70-odstotne precepljenosti odraslih mišljen celoten odmerek, temveč so napovedali, da bodo v juliju zagotovili dovolj cepiva tudi za dvojen oziroma celoten odmerek za omenjeni delež odraslih. Naslednji cilj je tako sedaj po navedbah komisije zagotoviti, da bo 70 odstotkov odraslih v celoti cepljenih, saj da je to najboljši način za zaščito pred virusom in njegovimi različicami. Časovnega roka niso želeli opredeliti.

15.00 Aplikacija za preverjanje digitalnih potrdil še vedno ne deluje

Aplikacija za preverjanje EU digitalnih covidnih potrdil za mobilne naprave je še vedno v nadgradnji, so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Pogoje PCT (preboleli, cepljeni, testirani) morajo sicer od petka oziroma ponedeljka obvezno preverjati organizatorji kulturnih in športnih prireditev, javnih shodov ter gostinci.

V Sloveniji kljub predpisom in trditvam ministra za zdravje aplikacija za preverjanje digitalnih potrdil še vedno ni uporabna. FOTO: Olivier Morin/AFP
V Sloveniji kljub predpisom in trditvam ministra za zdravje aplikacija za preverjanje digitalnih potrdil še vedno ni uporabna. FOTO: Olivier Morin/AFP


NIJZ je aplikacijo predstavil v petek, zvečer pa so sporočili, da bodo aplikacijo do sobote nadgradili. Izkazalo se je namreč, da aplikacija pri branju QR-kode evropskega digitalnega covidnega potrdila prikaže ime in priimek ter datum rojstva, hkrati pa je vidno tudi, ali je oseba prebolela covid-19, bila proti njemu cepljena ali pa ima veljaven negativni test na novi koronavirus, čeprav sta minister za zdravje Janez Poklukar in vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar zatrjevala, da ne bo tako, Poklukar pa je včeraj obljubljal, da bo aplikacija delovala najkasneje do danes. 

Poleg tega je v petek informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik opozorila, da aplikacije od NIJZ niso prejeli v predhodno mnenje. Prelesnikova je opozorila, da brez ustrezne pravne podlage osebnih podatkov ni dopustno obdelovati za različne namene, prenos aplikacij, ki jih uporablja policija, v zasebni sektor pa ne bi smel potekati brez ustrezne zakonske ureditve.
Tako morajo organizatorji dogodkov in gostinci za zdaj preverjati pogoje PCT brez aplikacije.

13.00 Osamljenost v EU se je med pandemijo podvojila

Med pandemijo covida-19 se je osamljenost med državljani EU močno povečala. V začetnih mesecih pandemije se je eden od štirih odraslih počutil osamljenega, pri čemer so bili zaradi pandemije bolj prizadeti mladi, kaže poročilo o osamljenosti in socialni izolaciji, ki ga je pripravilo Skupno raziskovalno središče (JRC) evropske komisije.

Poročilo med drugim podaja analizo raziskave Evropske fundacije za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer, ki kaže, da se je obseg občutka osamljenosti v začetnih mesecih pandemije podvojil med vsemi starostnimi skupinami. V raziskavo so bili zajeti odrasli od 25 do 65 let in starejši.

Medtem ko se je leta 2016 približno 12 odstotkov državljanov EU več kot polovico časa počutilo osamljenih, se je v prvih mesecih po izbruhu pandemije covida-19 – med aprilom in julijem lani – ta delež podvojil na približno 25 odstotkov.

V Sloveniji je pred pandemijo delež osamljenih znašal 4,7 odstotka, med pandemijo se je povečal na 16,6 odstotka. FOTO: Jure Eržen/Delo
V Sloveniji je pred pandemijo delež osamljenih znašal 4,7 odstotka, med pandemijo se je povečal na 16,6 odstotka. FOTO: Jure Eržen/Delo


V Sloveniji je pred pandemijo delež osamljenih znašal 4,7 odstotka, med pandemijo pa se je povečal na 16,6 odstotka. Najbolj se je delež osamljenih povečal na Švedskem, in sicer s 6,9 na 26,4 odstotka. Sledi Francija, kjer se je delež povečal s 14,2 na 31,6 odstotka, in Poljska, kjer se je povečal z 9,4 na 25,9 odstotka.

Nasprotno pa se je delež ljudi, ki so občutili osamljenost, v Belgiji, Španiji, Romuniji, Grčiji, na Hrvaškem, Češkem in Madžarskem povečal za manj kot deset odstotnih točk.

Bolj prizadeti zaradi pandemije so bili mlajši odrasli v starostni skupini od 18 do 25 let. Občutek osamljenosti pri teh se je v prvih mesecih pandemije povečal za skoraj štirikrat v primerjavi z letom 2016, je še razvidno iz poročila, ki ga je JRC objavil v ponedeljek.

Pred pandemijo je bila osamljenost najmanjša v severni Evropi, kjer je približno šest odstotkov vprašanih navedlo, da so se več kot polovico časa počutili osamljene, medtem ko je bil v zahodni, južni in vzhodni Evropi ta delež večji. Ta slika se je spremenila po izbruhu pandemije, pri čemer so vse štiri regije poročale o povečanju stopnje osamljenosti med 22 in 26 odstotki.

9.45 V ponedeljek ob 1650 PCR-testih potrdili 106 okužb z novim koronavirusom

V ponedeljek so opravili 1650 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 106 okužb, je objavljeno na spletni strani NIJZ. Delež pozitivnih testov je znašal 6,4 odstotka. V bolnišnicah se zdravi 28 bolnikov s covidom-19, od tega sedem na intenzivni negi. Umrl je en bolnik, je objavila vlada na spletni strani.

Delež pozitivnih testov se je v primerjavi z nedeljo povečal za 2,7 odstotne točke. V ponedeljek so opravili tudi 27.713 hitrih antigenskih testov na okužbo z novim koronavirusom, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem.

Bolnišnično oskrbo potrebuje en bolnik manj kot dan prej, prav tako se je za enega zmanjšalo število bolnikov na intenzivni negi. Iz bolnišnic pa je bilo odpuščenih pet covidnih bolnikov.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


Trenutno je v državi po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) aktivnih 871 okužb, sedemdnevno povprečje okužb pa znaša 69. Število aktivnih primerov okužb se je v primerjavi z dnevom prej povečalo za 21, sedemdnevno povprečje pa se je povečalo za dve okužbi. Medtem se je 14-dnevno povprečje okužb povečalo za eno in znaša 41 okužb.

Po podatkih NIJZ smo danes v Sloveniji presegli 900.000 cepljenih s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19. S prvim odmerkom je tako cepljenih 900.472 oziroma 43 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki pa 791.486 oziroma 38 odstotkov.

9.30 Med analiziranimi vzorci novega koronavirusa skoraj 95 odstotkov različice delta

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) in klinični inštitut na ljubljanski pediatrični kliniki sta v zadnjem obdobju analizirala 222 vzorcev s potrjeno okužbo z novim koronavirusom. V analiziranih vzorcih so potrdili tri različice virusa, od tega je bilo največ, kar 94,6 odstotka, različice delta, so sporočili z NLZOH.

Med 11. in 18. julijem so v NLZOH in Kliničnem inštitutu za specialno laboratorijsko diagnostiko Pediatrične klinike UKC Ljubljana potrdili tri različice novega koronavirusa. Prevladujoča je različica delta, saj je bilo med 222 vzorci potrjenih kar 210 takšnih primerov. Zaznali so tudi različico alfa, in sicer je bilo potrjenih deset oziroma 4,5 odstotka primerov. Potrdili so tudi dva nova primera različice C.36.3, ki jo je Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni uvrstil med različice, ki jih podrobneje spremljajo, so na spletni strani zapisali v NLZOH.

FOTO: Clodagh Kilcoyne/Reuters
FOTO: Clodagh Kilcoyne/Reuters


Največ primerov delta različice, in sicer 82, so zaznali v jugovzhodni regiji, sledi Gorenjska s 63 primeri. Iz teh podatkov je mogoče sklepati, da je veliko število teh primerov povezanih z izbruhoma na Dolenjskem in Gorenjskem po vrnitvi dijakov z maturantskih izletov v Španiji. V drugih regijah je potrjenih primerov različice manj: v posavski 13, podravski 11, v pomurski in savinjski po deset, obalno-kraški devet, na Koroškem štiri, osrednjeslovenski tri, v primorsko-notranjski pa en primer.

Med 10.010 vzorci iz letošnjega leta so sicer skupaj zaznali 61 različic virusa. Med njimi so v največ primerih zaznali različico alfa, in sicer v 5034 vzorcih. Različico delta so letos potrdili pri 394 osebah, različici beta in gama pa v šestih vzorcih.

V Sloveniji je bilo doslej skupaj potrjenih 631 primerov različice delta in šest primerov delta plus, v največ vzorcih (10.764) pa so zaznali različico alfa. Potrdili so tudi 29 primerov različice beta in devet primerov različice gama. Različico eta so potrdili v 48 primerih, različico jota v šestih, različico B.1.1.318 pa v 19 primerih. V NLZOH opozarjajo, da je različica delta bolj nalezljiva kot druge, zato pozivajo vse prebivalce, ki še niso polno cepljeni, da se cepijo čim prej. Polno cepljeni namreč razvijejo visoko zaščito tudi proti tej različici.

8.15 Biden pod velikim pritiskom, naj ukaže obvezno cepljenje javnih uslužbencev

Ameriški predsednik Joe Biden je pod vse večjim pritiskom zdravstvenih strokovnjakov, naj ukaže obvezno cepljenje proti covidu-19 za vse, ki dobivajo plače iz zveznega proračuna, saj prepričevanje tistih, ki se nočejo cepiti v času širjenja nove koronavirusne različice delta, ni več dovolj.

Biden je potrdil ukaz, da se bodo morali v prihodnjih dveh mesecih cepiti vsi zdravstveni uslužbenci ministrstva za veteranske zadeve, ki jih je 115.000. Novinarko, ki ga je vprašala o tem pri srečanju z iraškim premierom Mustafo al Kadimijem, je sicer v šali označil za tečko, vendar je vseeno potrdil ukaz o cepljenju.

Biden bi lahko izdal tudi ukaz o obveznem cepljenju vsega vojaškega osebja ZDA, vendar se za zdaj za to še ni odločil. Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je dejala, da Bela hiša podpira bolnišnice, ki zahtevajo od osebja, da se cepi, vendar pa je dodala, da ima zvezna vlada le določena pooblastila, ne pa vseh.

V ponedeljek je 60 zdravstvenih organizacij iz združenj prek krovnega Ameriškega zdravstvenega združenja (AMA) pozvalo vse bolnišnice in druge zdravstvene ustanove, naj zahtevajo, da se osebje cepi.

St. Louis se je v ponedeljek pridružil Los Angelesu z zahtevo po nošenju mask v zaprtih javnih prostorih tudi za cepljene, Kalifornija je naznanila, da bodo morali biti vsi državni uslužbenci cepljeni do konca avgusta, podoben ukrep pa je za mesto New York napovedal tudi župan Bill de Blasio.

7.00 Na igrah v Tokiu sedem novih okužb s koronavirusom

Organizatorji olimpijskih iger v Tokiu so danes poročali o sedmih novih primerih okužbe z novim koronavirusom, povezanih z igrami. S tem se je število okužb v obdobju od 1. julija povzpelo na 155.

Današnje številke vključujejo dva športnika, eden od njiju je nizozemski teniški igralec, so sporočili organizatorji.

Nizozemska teniška dvojica Jean-Julien Rojer in Wesley Koolhof je že v ponedeljek zapustila olimpijske igre, potem ko so pri Rojerju potrdili okužbo. Dvojica je bila osmopostavljena na igrah in je na uvodni tekmi zmagala. Rojer je šesti nizozemski športnik, ki je bil na igrah v Tokiu pozitiven.

Komentarji: