Pahor prejel štiri predloge za ustavnega sodnika

Prišli so predlogi za dr. Francija Ježka, Marka Starmana, dr. Roka Svetliča in dr. Andraža Terška.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Z urada predsednika republike Boruta Pahorja so sporočili, da so na njegov že četrti poziv za prosto mesto sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije prispeli štirje predlogi: za dr. Francija Ježka, Marka Starmana, dr. Roka Svetliča in dr. Andraža Terška.

image_alt
Janez Kranjc ni dobil podpore za novega ustavnega sodnika


Pahor mora znova izbrati kandidata, ki bi na tajnem glasovanju v državnem zboru lahko zbral absolutno večino – torej vsaj 46 poslanskih glasov – in nadomestil ustavno sodnico Dunjo Jadek Pensa, ki se ji je mandat iztekel že 14. julija lani. Njegov tretji kandidat Janez Kranjc je na glasovanju v DZ prejel 45 glasov, glas premalo.
 

Sledi posvet z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti


Predsednik republike kandidata za sodnika ustavnega sodišča predlaga izmed prijavljenih, ima pa tudi možnost, da predlaga drugega kandidata. Lahko predlaga tudi več kandidatov, kot je prostih mest. Kot vselej se bo o prijavljenih kandidatih posvetoval z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti.

Tokratni predlogi so prišli na poziv, objavljen v uradnem listu 20. julija letos. Zakon o ustavnem sodišču sicer določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Republike Slovenije, ki je pravni strokovnjak, star najmanj 40 let.

Glede na dejstvo, da v dosedanjih poskusih nihče od kandidatk oziroma kandidatov ni dobil dovolj podpore, Pahor ocenjuje, da bo treba na posvetovanjih še posebej temeljito in skrbno ugotavljati možnosti za zadostno podporo in uspeh kandidature, so še sporočili iz njegovega urada.

Potem ko bo sprejel odločitev o predlogu kandidatke oziroma kandidata za ustavnega sodnika in pred glasovanjem v državnem zboru, je predvidena tudi njegova javna predstavitev.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


Preberite še:

Komentarji: