Nacistični plakati v Velenju

Neznanci nalepili s plakate s kljukastim križem v grbu občine in pozivom »za raso«
Fotografija: Eden izmed plakatov, ki so se zjutraj pojavili v središču Velenja. Foto: facebook/javno
Odpri galerijo
Eden izmed plakatov, ki so se zjutraj pojavili v središču Velenja. Foto: facebook/javno

Velenje – Mestni redarji so zjutraj v središču Velenja in na velenjski promenadi opazili plakate z nacistično simboliko, kljukastim križem in, sicer v slovenščini, izpisane v gotici.
 
Velenjski župan Bojan Kontič je fotografijo enega izmed plakatov objavil na svoji facebook strani z opombo, da bodo primer prijavili policiji, kasneje pa, da so to že storili.
 
Vodja kabineta župana Mestne občine Velenje Saša Sevčnikar je popoldan povedala, da so inšpektorji in redarji Medobčinske inšpekcije, redarstva in varstva okolja plakate odstranili, nato pa je občina policiji podala prijavo po 297. členu kazenskega zakonika zaradi sovražnega govora oziroma javnega spodbujanja nestrpnosti.
 
Plakate v velikosti A3 oziroma okoli 42 krat 30 centimetrov s takšno vsebino, skupaj osem, so danes odkrili na glavni avtobusni postaji, nasproti Osnovne šole Mihe Pintarja Toleda, na Cankarjevi cesti 2, Ljudski univerzi Velenje, na avtobusni postaji nasproti velenjske pošte, na velenjski Promenadi in na panoju pri podhodu na Kidričevi cesti. Na plakatih je tudi predelan grb mestne občine – vanj je dodan kljukasti križ, ta pa se na plakatu pojavi še ob napisu »za raso«.
 
Na Kontičevo objavo na družabni strani se je odzval tudi nekdanji prvak stranke Republikanci Slovenije Adolf Štorman: »In kaj če bi prijavil? Saj pa nimamo zakonov na tem področju urejenih. Nismo Avstrija, kjer dajo človeku 3 leta zapora za nacistični pozdrav in se resno sprašujem, kaj so počele dosedanje vlade, da tega niso uzakonile. Za vsako povzdigovanje nacizma in njihovih sodelavcev bi moral nekdo v zapor in bi se hitro končalo. To nima nič skupnega s svobodo izražanja …«
 
V noči na soboto so na kotalkališču v velenjskem Sončnem parku, s katerim upravlja občinski zavod Rdeča dvorana, naleteli tudi na vandalizem. Neznanci so po asfaltni površini kotalkališča polili vsaj pet litrov odpadnega motornega olja. Velenjski gasilci so kotalkališče in športno igrišče ob njem že očistili.
 
Vse našteto se je v Velenju zgodilo prav v noči na soboto, ko so se pod okriljem občine tukajšnji zavodi in druge organizacije pripravljale na današnji Pljusk v poletje na Velenjski plaži z brezplačnimi rekreativnimi prireditvami, predstavami ekstremnih športnikov in koncertom. Prireditev, ki se je je ob lanski izvedbi udeležilo okoli 15.000 obiskovalcev, se je dopoldan začela in se nadaljuje.