Namesto reškim odslej honorarji domačim anesteziologom

Svet mariborskega UKC je odobril posebni program na področju anesteziologije; na njegovi podlagi bodo lahko sklepali podjemne pogodbe tudi z domačimi anesteziologi.
Fotografija: Po izteku pogodb z reškimi anesteziologi vodstvo mariborskega kliničnega centra vidi edino rešitev v podjemnih pogodbah s svojimi zaposlenimi. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Po izteku pogodb z reškimi anesteziologi vodstvo mariborskega kliničnega centra vidi edino rešitev v podjemnih pogodbah s svojimi zaposlenimi. FOTO: Jure Eržen/Delo

Maribor – Pogodba z reškimi anesteziologi, ki je zaradi visokih tarif in zaslužka posrednika dvignila veliko prahu, se je iztekla, v UKC Maribor pa morajo kadrovski primanjkljaj nemudoma kratkoročno rešiti. Vodstvo mariborskega kliničnega centra vidi edini izhod v podjemnih pogodbah s svojimi zaposlenimi, poleg soglasja sveta zavoda, morajo dobiti še soglasje pristojnega ministrstva.

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor je na današnji seji na prošnjo vodstva zavoda odobril posebni program na področju anesteziologije, na podlagi katerega bodo lahko sklepali podjemne pogodbe tudi z domačimi anesteziologi, poroča STA.

Strokovni direktor Matjaž Vogrin je poudaril, da želijo s to rešitvijo nadomestiti anesteziologe, ki prihajajo v UKC Maribor pomagati iz drugih slovenskih bolnišnic, medtem ko so izpad hrvaških anesteziologov, ki so prihajali prek pogodbe z Inštitutom za raziskave v medicini (IRM), uspeli nadomestiti z dodatnimi zaposlitvami na oddelku.

Do zdaj je v UKC Maribor dnevno pomagalo okoli deset specialistov anesteziologije iz drugih ustanov. Od tega so bili trije ali štirje hrvaški anesteziologi, ostali pa specialisti iz drugih slovenskih bolnišnic.

»V operacijski dvorani smo imeli vsak dan drugega anesteziologa, bile so tudi jezikovne ovire, zaradi česar je lahko trpela tudi varnost zdravljenja,« je dejal. »Bila je tudi zelo nerodna situacija, saj je bila razlika v plačilu za ljubljanskega in mariborskega anesteziologa v sosednjih operacijskih dvoranah tudi šest proti ena,« je dodal.

V prihodnje bi radi dosegli, da sploh ne bodo več potrebovali zunanje pomoči. A do ustrezne kadrovske popolnitve oddelka za anesteziologijo bo trajalo še nekaj časa, zato kot najbolj ekonomično rešitev za vmesni čas vidijo sklepanje podjemnih pogodb z lastnimi anesteziologi.

Aranžma z reškimi anesteziologi je skupaj s plačilom posredniku, to je bil Inštitut za raziskave v medicini, ki je v lasti Mihe Pogačnika, UKC Maribor vsak mesec stal tudi do 150.000 evrov, tukaj pa so še stroški gostovanj anesteziologov iz Ljubljane, Murske Sobote in Celja. S podjemnimi pogodbami naj bi v prihodnjih štirih mesecih oziroma do novega leta prihranili okoli 115 tisočakov, če bi upoštevali stroške hrvaških anesteziologov, pa bi v tem obdobju prihranili kar 325 tisočakov.

Položaj zdaj ni več tako pereč kot pred tremi leti, ko so bile razmere alarmantne in je bilo v celotnem UKC Maribor zaposlenih le 20 anesteziologov. Zdaj jih je 31, še trije, ki so prišli iz tujine, so v prilagoditvenem obdobju oziroma čakajo na priznanje poklicne kvalifikacije, specializacijo pa končuje še nekaj mladih zdravnikov. Vendar je za nemoteno izvajanje programov tudi to premalo, vse možnosti za reorganizacijo dela so že izkoristili, zato v vodstvu UKC Maribor predlagajo delo redno zaposlenih anesteziologov zunaj delovnega časa.

Po mnenju predlagateljev izpolnjujejo pogoje, ki jih za sklepanje podjemnih pogodb s svojimi zaposlenimi opredeljuje zakon o zdravstveni dejavnosti, ministrica za zdravje pa je podaljšala veljavnost sklepa o posebnih programih. Pred sklenitvijo podjemnih pogodb bodo ponovno preverili obseg največje še dopustne tedenske obremenjenosti zdravstvenega delavca, posebni program na področju anesteziologije pa bi se izvajal od odobritve do konca prihodnjega leta. Dokončno mora posebni program potrditi ministrstvo za zdravje. Tam bi se lahko zadeve zapletle, saj smo v obdobju nekakšnega brezvladja, zato ni povsem jasno, ali bo o tem odločala še Milojka Kolar Celarc ali pa morda že novi minister Samo Fakin.

Komentarji: