Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Napoved referenduma in ustavne presoje

Vojaške investicije: Levico razburil zakon o izvrševanju proračunov.
Državni zbor je novelo ZIPRS podprl z 49 glasovi za, 33 poslancev je bilo proti. FOTO: Blaž Samec/Delo
Državni zbor je novelo ZIPRS podprl z 49 glasovi za, 33 poslancev je bilo proti. FOTO: Blaž Samec/Delo
27. 3. 2021 | 06:00
27. 3. 2021 | 14:11
1:56
Ker je državni zbor sprejel spremembo zakona o izvrševanju proračunov (ZIPRS), s katero bodo investicije v vojsko izvzete iz omejitev pri prevzemanju obveznosti v breme proračuna in bo s tem po pojasnilih vlade omogočeno njihovo dolgoročno načrtovanje, so v Levici danes začeli zbirati podpise za zahtevo za razpis referenduma.

»Obravnavani zakon krši celo serijo členov ustave,« je včeraj tako kot večina opozicije izpostavil Miha Kordiš, poslanec Levice, saj se po njihovem prepričanju z njim poskuša obiti zakon o investicijah v Slovensko vojsko, ki ga je ustavno sodišče januarja začasno zadržalo, dokler ne odloči o njegovi ustavnosti in dopustnosti referenduma o njem. Tudi vprašanje dopustnosti referenduma o ZIPRS sicer visi v zraku, saj skladno z ustavo referendum ni dopusten o zakonih o davkih, carinah in drugih obveznih dajatvah ter o zakonu, ki se sprejema za izvrševanje državnega proračuna.

image_alt
Hitenje po desni bi bilo ustavno sporno


Da bo v vsakem primeru tudi ZIPRS pristala pred ustavnimi sodniki, pa je že potrdil koordinator Levice Luka Mesec. »Če ne sprožimo zahteve za referendum, se bo ta zakon začel izvajati,« je pojasnil njihovo odločitev in navedel, da začenjajo pisati zahtevo za ustavno presojo.

Vlada v svojih izjavah ves čas vztraja pri nujnosti investicij v vojsko in potrebnosti dolgoročnejšega prevzemanja finančnih obveznosti pri najpomembnejših naložbah, ki bi ju z enim ali drugim zakonom dodatno dobili.


 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine