Napovedali stavko, izjav pred volitvami ne dajejo

Sindikat železničarjev Slovenije je za junij in julij napovedal vrsto opozorilnih stavk. V poslovodstvu SŽ menijo, da so stavkovne zahteve neutemeljene in da morebitne stavke na prevoz ne bodo bistveno vplivale.
Fotografija: Ranžirna postaja Zalog FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Ranžirna postaja Zalog FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Sindikat od vodstva Slovenskih železnic (SŽ) med drugim zahteva enakopravno obravnavo zaposlenih ne glede na sindikalno pripadnost. Poziva tudi k zvišanju izhodiščne plače in spremembi plačnega sistema.

Iz sindikata, ki ga vodi Franc Zupanc, so sporočili, da bodo v družbi SŽ Tovorni promet premikači in vlakovodje stavkali 12. junija med 10. in 14. uro na železniški postaji Ljubljana Zalog – ranžirna, 19. junija med 10. in 14. uro na železniški postaji Koper – tovorna, 21. junija med 12. in 16. uro na lokaciji Maribor Tezno, 26. junija med 10. in 14. uro na železniški postaji Hodoš in 28. junija med 7. in 11. uro na železniški postaji Celje Čret.

V družbi SŽ Infrastruktura bodo prometniki stavkali 14. junija med 17. in 21. uro.

V SŽ Potniški promet bodo sprevodniki in vodje vlaka stavkali 3. julija med 9. in 13. uro.

V času stavke bo zagotovljeno opravljanje železniškega prometa v obsegu, kot je določen v zakonu o železniškem prometu in v dogovoru o opravljanju železniškega prometa med stavko, zagotavljajo v sindikatu, ki je med osmimi reprezentativnimi sindikati na SŽ po številu članov – teh naj bi bilo več kot 2000 – daleč največji.

Sindikat železničarjev je od marca letos vodil Albert Pavlič, ki je po sporu z nekdanjim nadzornikom in predsednikom sveta delavcev na SŽ Silvom Berdajsom odstopil s funkcije delavskega direktorja. Mesec kasneje je zaradi sindikalnega spora odstopil tudi z položaja predsednika sindikata. Pavlič je tudi v stavkovnem odboru sindikata, v katerem so še Zupanc, Benjamin Ornik, Robert Medved in starosta železničarskega sindikalizma Slavko Kmetič. Kmetič je bil leta 1988 glavni organizator velike stavke strojevodij, ki je pretresla Jugoslavijo.


Nočejo, da bi s stavko manipulirali


Stavkovni odbor in posamezni člani odbora v času predvolilne kampanje vse do konca parlamentarnih volitev »ne bo(mo) dajali izjav medijem v nikakršni obliki, niti ne bo(mo) javno odgovarjali, niti se ne bo(mo) odzivali v tem času na kakršne koli morebitne provokacije iz vodstva SŽ, niti sindikatov niti svetov delavcev na SŽ. Sklep utemeljujemo z dejstvom, da ne želimo, da se v predvolilnem obdobju napoved stavke SŽS v kakršnikoli obliki izkorišča, zlorablja, manipulira ali pa da se z njo celo posega v škodo ali korist katerekoli politične stranke,« so sporočili sindikalisti, ki pripravljajo stavko.

Sindikalisti so na generalnega direktorja SŽ Dušana Mesa naslovili poziv, naj nemudoma »imenuje pogajalsko skupino in se uskladimo za termin za začetek pogajanj o stavkovnih zahtevah«.

Dušan Mes FOTO: Roman Šipić/Delo
Dušan Mes FOTO: Roman Šipić/Delo


Med stavkovnimi zahtevami je, naj poslovodstvo SŽ prekliče opozorilo članu sindikata in sveta delavcev SŽ Potniški promet Antonu Škrajnarju – ta je bil pred časom tarča Berdajsovih groženj po telefonu – in naj odpravi sklepe v zvezi s kršenjem sindikalne imunitete proti Zupancu, ki so mu po navedbah sindikata ta teden suspendirali pogodbo o zaposlitvi in mu odredili čakanje na delo od doma.

Sindikat zahteva, naj poslovodstvo SŽ prepreči šikaniranje in grožnje članom sindikata, ki naj bi jih izvajali nekateri članov vodstva SŽ in sindikati, naj odpravi kršitve glede odmora med delom, letnih dopustov in nadurnega dela, naj takoj pristopi k aktivnostim za zagotovitev zadostnega števila delavcev v skupini in naj pristopi k uresničitvi kadrovskega načrta za leto 2018.

Sindikat železničarjev zahteva tudi izvajanje kongresnih zahtev, ki jih je že aprila sprejel sindikat železničarjev in jih poslal poslovodstvu, vendar kljub drugačnim obljubam Mesa ni bilo niti sestanka niti usklajevanj.


Zahtevajo enakopravno obravnavo, višje plače ...


Poslovodstvo SŽ naj, zahteva sindikat, takoj uveljavi tudi vse dogovore, ki so bili že novembra lani usklajeni s poslovodstvi odvisnih družb, prav tako pa naj dokončno in v celoti uresniči decembra lani usklajen dogovor s sindikatom železničarjev.

Sindikat od poslovodstva SŽ zahteva tudi, naj vsem socialnim partnerjem brez izjem omogoča enakopravno obravnavo in enake pogoje za delo tako pri sindikalnem delu kot pri soupravljanju.

Poslovodstvo tudi pozivajo, naj skupaj z drugimi reprezentativnimi sindikati zagotovijo zvišanje izhodiščne plače za deset odstotkov, začnejo spremembe plačnega sistema, izplačajo nagrade vsem zaposlenim ob dnevu železničarjev 2. junija v višini povprečne plače, izplačajo regres v lanski višini, zvišani za odstotek inflacije in takoj izplačajo odškodnine za neizkoriščen del letnega dopusta za leto 2016.

Pozivajo tudi, naj poslovodstvo zagotovi izplačilo 12 plač odpravnine ob upokojitvi in posebno izplačilo delavcem, ki skupaj z beneficirano dobo dopolnijo 40 let delovne dobe v skupini SŽ, ter izplačilo božičnice v lanski višini, zvišani za odstotek inflacije.

Komentarji: